Bērna ēdienkartē saldie un sāļie našķi. Meklējam līdzsvaru, lai nav jāaizliedz pavisam!

Jautājums: Saprotu, ka našķi bērna ēdienkartē nebūtu jāiekļauj, bet būsim reāli -  2 un 3 gadu vecumā bērns redzēs, kā šoklādi un cepumus ēd citi bērni un arī gribēs tos nogaršot. Tāpēc gribētos zināt, cik bieži tomēr ir pieļaujama našķu ēšana? Kurā dienas laikā tos labāk ļaut apēst un kuru kārumi būtu veselīgāki? 

Lai kādus kārumus pasniegtu, vienmēr atceries brīnumvārdu  - mērenība!

FOTO: Shutterstock.com

Lai kādus kārumus pasniegtu, vienmēr atceries brīnumvārdu - mērenība!

Atbild Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Olga Ļubina.
 

Našķi bērnu uzturā noteikti varētu būt, bet daudz kas ir atkarīgs no našķa kvalitātes un apēsta našķa daudzuma. Ja cepumi, konfektes vai arī citi konditorejas izstrādājumi nesatur palmu un kokosriekstu eļļu, daudz pievienota cukura vai arī mākslīgus saldinātājus, krāsvielas, konservantus, emulgatorus u.t.t., tad tādi našķi varētu būt bērnu uzturā jau tik agrīnā vecumā. Proti, vienmēr ir jāatcerās par našķu daudzumu – 1-2 konfektes dienā, 1- 2 cepumi. Turklāt arī ne katru dienu! 

Kas attiecās uz čipšiem un pārējām ātrām uzkodām no veikaliem un kafejnīcām, tad šeit, uztura speciālisti ir ļoti neiecietīgi.  Tādiem produktiem nav jābūt ne bērna, ne pieaugušā cilvēka ēdienkartē! 

Ja ļoti gribas apēst līdzīgu ēdienu, tad var pagatavot mājas čipsus no īstiem kartupeļiem vai citiem dārzeņiem - bietēm, brokoļiem, kāļiem, gatavošanas laikā izmantojot labu kvalitatīvu eļļu, nepievienojot garšas pastiprinātājis, konservantis un citas pārtikas piedevas. Šādas uzkodas uzturā var lietot arī bērns. Vienmēr atcerēsimies tādu svarīgu vārdu kā mērēnība.

 

Reklāma
Reklāma

Lasi arī: Bērnam ieteicamais cukura daudzums dienā - ne vairāk kā 2-3 tējkarotes. Kā rēķināt apēstā cukura daudzumu?

Mājās gatavoti veselīgie dārzeņu čipsi