Ēdienreižu skaits bērniem vecumā no 1 līdz 3 gadiem

Sasniedzot gada vecumu, bērns pamazām pievienojas ģimenes maltītēm pie kopīgā galda. Joprojām ir ļoti svarīgi ieturēt regulāras maltītes, vēlams, vienā laikā.  Kā plānot mazuļa ēdienreižu biežumu? 

Augļi un dārzeņi bērna ēdienkartē jāiekļauj katru dienu. Jo tie ir daudzveidīgāki, jo pilnvērtīgāks uzturs

FOTO: Shutterstock.com

Augļi un dārzeņi bērna ēdienkartē jāiekļauj katru dienu. Jo tie ir daudzveidīgāki, jo pilnvērtīgāks uzturs

No 1 līdz 1,5 gadiem, bet reizēm pat līdz 2 gadiem, sevišķi bērniem ar nepietiekamu svaru, bieži slimojošiem bērniem un bērniem ar sliktu apetīti, ieteicams piedāvāt 3 galvenās ēdienreizes – brokastis, pusdienas un vakariņas, kā arī 2 mazāk bagātīgas papildu ēdienreizes – otrās brokastis un launagu. Pēc 2 gadiem var pāriet uz 4 ēdienreizēm – brokastīm, pusdienām, launagu un vakariņām. 



Daudzi vecāki bērnam starp ēdienreizēm dod cepumus, sausiņus, maizes gabaliņus, cenšoties tādā veidā bērnu ar kaut ko nodarbināt.  Tas viss pasliktina apetīti un bremzē fermentu veidošanos kuņģī un zarnās. Sevišķi kaitīgi tas ietekmē neēdājus un izvēlīgos ēdājus.  Ja nu kaut ko dot uzkost starp ēdienreizēm, tie varētu būt augļi un dārzeņi, bet arī nedaudz. 

 

Bērna ēdienam jāsatur pietiekami daudz olbaltumvielu, aminoskābju, tauku un taukskābju, minerālvielu un mikroelementu. Kopējais diennakts ēdiena apjoms no 1 līdz 1,5 gadiem ir 1000 – 1200 ml, bet bērniem no 1,5 līdz 3 gadiem – 1200 līdz 1400 ml.

Reklāma
Reklāma



Bērniem ir jāsaņem gaļa, zivis, piena produkti, īpaši skābpiena produkti, olas, veselīgie tauki, saknes, augļi, maize, graudaugi un putras, pākšaugi, arī mēra robežās saldvielas. Ja kāda no šīm produktu grupām iztrūkst vai ēdienkartē ir par daudz, mazajam var sākties veselības un augšanas problēmas, jo organisms nav apgādāts ar nepieciešamajām uzturvielām. 

Konsultēja Capital Clinic Riga ārste - pediatre Sanita Mitenberga