Aukstuma dēļ apetīte kā vilkam! Kā ēst, lai pavasari nesagaidītu ar lieko svaru?

Aukstums un saules gaismas trūkums izraisa ķīmiskas izmaiņas organismā, kas veicina apetīti. Kā tikt ar to galā, lai pavasari nesagaidītu ar liekajiem kilogramiem?
Dzer kafiju un tēju bez cukura un piena. No sākuma dzēriens liksies rūgts, bet pēc tam pieradīsi!

FOTO: Shutterstock.com

Dzer kafiju un tēju bez cukura un piena. No sākuma dzēriens liksies rūgts, bet pēc tam pieradīsi!

Ziemā, kad aukstais laiks rosina apetīti un vēlmi sasildīties ar siltu un sātīgu ēdienu, mēs pieļaujam daudzas kļūdas. Tās mainot, par lieko svaru pavasarī nebūs jāuztraucas. 

 

Neierobežotas kafijas un tējas pauzes 

Svaigi pagatavots karsts dzēriens paplašina asinsvadus, liekot ķermenim sajust siltuma pieplūdumu. Uz brīdi arī kunģis jūtas piepildīts. Taču, kur kafija, tur cukurs un kāda uzkoda konfektes, cepuma  vai šokolādes batoņa veidā. It kā maz nieciņš, taču ja saskaita kopā dienā patērēto cukura daudzumu pie kafijas un tējas vai atsaucot atmiņā faktu, ka viens Snickers, Mars vai Twix batoniņš satur aptuveni 9 tējakrotes cukura, aina tik nevainīga vairs nešķiet. 

 

Ko iesākt: Dzer kafiju un tēju bez cukura un piena. No sākuma dzēriens liksies rūgts, bet pēc tam pieradīsi. Vai vēl labāk - melnās tējas un kafijas vietā labāk izvēlies zāļu vai ķīniešu tēju, kas arī sniegs tādu pašu mundrumu, kā tavi iecienītie kofeīnu saturošie dzērieni. Centies nenašķoties kafijas pauzēs ar saldumiem, bet to vietā izvēlies žāvētus augļus vai riekstus. 

 

Sātīgs ēdiens 

Aukstā laikā tā vien gribas uzēst ko pamatīgāku, kas sniedz sāta sajūtu. Tāpēc tieši ziemā roka biežāk pastiepjas pēc neveselīgām ātrajām uzkodām. Un tas nenozīmē tikai burgeri vai frī kartupeļus. Kafejnīcā uz tevi kārdinoši lūkojas salāti ar majonēzi, treknas mērcītes un miltos apceptas karbonādes ar siera «cepurīti». Pirkstiņus var nolaizīt, taču vai to vajag? Atlikušo dienas daļu organisms enerģiju tērēs treknā ēdienā pārstrādei, bet tu pati būsi nogurusi un neapmierināta. Nebūs vēlēšanās fiziskām aktivitātēm un strauji nāks klāt liekie kilogrami. 

 

Ko iesākt: Lai nevajadzētu sevi lieki kārdināt, neapmeklē tādas ēstuves, kur pieejami treknie mājas ēdieni. Labāk samaksā nedaudz vairāk naudas par veselīgiem salātiem, toties ietaupīsi uz pretcelulīta krēmiem un tievēšanas procedūrām pavasarī. Ja bada sajūta neliek mierā, ātro uzkodu vietā labāk izvēlies ķīniešu virtuvi, taču bez cieti saturošām un asām mērcēm.  

Reklāma
Reklāma

 

Vakara našķošanās 

Garie, aukstie ziemas vakari tā vien mudina satikties ar draugiem pie vīna glāzes un uzkodām. Tas pats notiek mājās. Kas gan var būt jaukāks par saritināšanos zem segas pie TV, ar nevainīgu uzkodu šķīvīti un dzēriena glāzi blakus.  Taču vēlā vakara našķošanās un alkohols vistiešākajā veidā drīz vien «atspoguļosies» uz tavām problēmzonām tauciņu un celulīta veidā. Bez tam, vēlās ēdienreizes traucē veselīgu miegu un no rīta pamodīsies neizgulējusies un neomā. 

 

Ko iesākt: Centies izmainīt vakara pavadīšanas paradumus. Apmeklē izstādes, kino, teātri, velti laiku fiziskām aktivitātēm – jogai, vingrošanai vai peldēšanai. Mājās TV vietā izvēlies labu grāmatu, kas nenovērsīs tavu uzmanību un neliks domāt par neveselīgiem našķiem. 

 

Lai ziemas laikā neiedzīvotos liekos tauciņos, ņem vērā vēl dažus padomus: 

 

  • Ēd brokastis  Aukstajā laikā tai vajadzētu būt dienas svarīgākajai ēdienreizei. Brokastis mazinās bada sajūtu un ļaus izvairīties no našķošanās dienas laikā, kā arī uzlabos vielmaiņas procesus.
  • Vāri veselīgas zupas. Viegla dārzeņu zupiņa aukstajā laikā ne tikai sasilda, bet arī nodrošina ar vitamīniem un minerālvielām, vienlaicīgi sniedzot sāta sajūtu.
  • Izvēlies zivis. Tieši aukstajā laikā organismam nepieciešamas nepiesātinātās omega taukskābes, kuras satur zivis. Tās uzlabo smadzeņu darbību un palīdz cīnīties ar ziemas depresiju.
  • Dod priekšroku sezonas dārzeņiem. Labāk gatavo salātus no rīvētiem kāpostiem, burkāniem vai bietēm, nevis veikalos nopērkamajiem «sintētiskajiem» gurķiem un tomātiem. Vietējie dārzeņi saglabā savu uzturvērtību, tāpēc sniegs tik nepieciešamos vitamīnu devu.
  • Izmanto garšvielas. Karijs, ingvers, čilli un citas garšvielas ne tikai padara aromātiskāku ēdienu, bet arī sasilda un uzmundrina.
  • Dzer ūdeni. Sausais gaiss telpās, kā arī straujas temperatūras izmaiņas pametot iekšstelpas, sausina ādu. Tāpēc arī ziemā ūdens patēriņš ir ieteicams ne mazāks kā vasarā. Vari ūdeni aizstāt ar zāļu tējām pie nosacījuma, ka neliec tējai klāt cukuru.

 

Avots: www.kasjauns.lv

Saistītie raksti