Ko ēst, lai atgūtu dzelzs rezerves?

Vasara ir īstais laiks uzņemt vitamīnus arī dzelzi. Ko ēst? Vairāk stāsta ģimenes ārste Vineta Pakalna.

Ar dzelzs daudzumu slaveni ir zaļie augi un dārzeņi - kāposti, salāti, lociņi, dilles, skābenes, spināti u.c.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ar dzelzs daudzumu slaveni ir zaļie augi un dārzeņi - kāposti, salāti, lociņi, dilles, skābenes, spināti u.c.

Par dzelzs deficītu jeb anēmiju runā tad, ja dzelzs trūkuma dēļ samazinās hemoglobīna līmenis. Tā kā hemoglobīns ir tas, kurš organismā transportē skābekli, tas, savukārt, nozīmē, ka samazinās skābekļa daudzums organismā, kas nepieciešams pilnvērtīgai visu orgānu, tai skaitā smadzeņu, šūnu funkcionēšanai. Speciālisti lēš, ka pasaulē no dzelzs trūkuma cieš gandrīz katrs trešais iedzīvotājs, no kuriem lielākā riska grupa esot bērni no 6 mēnešu līdz 2 gadu vecumam.

 

Kas izraisa pazeminātu dzelzs daudzumu organismā?

Iemesli var būt dažādi - gan mazāk nopietni, gan ļoti nopietni. Turklāt jāakcentē, ka sākotnēji mazāk nopietno iemeslu aktualitāte laika gaitā pieaug.

Vsbiežākais iemesls ir nepietiekama dzelzs uzņemšana - nepareizas diētas, veģetārisms, badošanās, ilgstošs vienveidīgs uzturs.

Otrs biežākais iemesls ir pastiprināts dzelzs patēriņš, piemēram, grūtniecības laikā, bērna zīdīšanas laikā. Ar dzelzs deficītu organismā saskaras arī pusaudži un cilvēki, kam ir ļoti liela fiziskā slodze.

Galvenās pazīmes ir tādas, kas raksturīgas daudziem cilvēkiem šajā periodā - nogurums, miegainība, bāla ādas krāsa, matu un nagu trauslums, regulāras galvassāpes, apetītes zudums.

Trešais populārākais iemesls ir traucēta dzelzs uzsūkšanās organismā no uztura. Tas var rasties zarnu darbības traucējumu dēļ, arī gadījumos, ja lieto dažādus medikamentus.

Kā pēdējo populārāko dzelzs trūkuma iemeslu var minēt hronisku asins zudumu traumu gadījumos, tai skaitā spēcīgas mēnešreizes Ja menstruācijas ir spēcīgas, ieteicams konsultēties ar ārstu par regulējošu līdzekļu nozīmēšanu.

 

Kā tu vari atpazīt dzelzs trūkumu?

Galvenās pazīmes ir tādas, kas raksturīgas daudziem cilvēkiem šajā periodā - nogurums, miegainība, bāla ādas krāsa, matu un nagu trauslums, regulāras galvassāpes, apetītes zudums. Nopietnākos gadījumos reiboņi un pat ģīboņi, paātrināta sirdsdarbība, elpas trūkums, kāre pēc krīta vai māla un pavājināta imunitāte.

Reklāma
Reklāma

Ja vasarā apēd 6 kilogramus zemeņu, dzelzs pietiek līdz nākamai sezonai. 

Kā var uzņemt dzelzi?

Viens no galvenajiem paņēmieniem, kā uzņemt dzelzi, protams, ir atbilstošs uzturs.

- Ir pierādīts, ka dzelzs vislabāk uzsūcas tieši no dzīvnieku valsts produktiem, piemēram, aknām, putnu vai liellopu gaļas, olām un zivīm.

- Taču dzelzi satur arī citi produkti, piemēram, plūmes, pupiņas, zemesrieksti, mandeles, valrieksti un āboli.

- Ar dzelzs daudzumu slaveni ir zaļie augi un dārzeņi - kāposti, salāti, lociņi, dilles, skābenes, spināti u.c.

- Daudz neatpaliek sarkanie augļi un ogas, piemēram, granātābols un zemenes. Starp citu, ja vasarā apēd 6 kilogramus zemeņu, dzelzs pietiek līdz nākamai sezonai.

Par dzelzs uzsūkšanās spēju jāatgādina, ka no gaļas produktiem uzsūcas apmēram 25% šīs vērtīgās vielas, bet no augiem vien vidēji 4%. Un vēl paturi prātā, ka kofeīnu saturošie dzērieni samazina dzelzs rezerves.

Ir iespējams aptiekās iegādāties speciālus dzelzs preparātus dzelzs līmeņa paaugstināšanai, bet pirms to lietošanas labāk konsultēties ar ārstu, jo tos nav ieteicams lietot vienlaikus ar kalciju un magniju saturošiem vitamīniem.

 

Veselīgs saldums
Pie dzelzs avotiem pieder jau visu iemīļotais hematogens, kas tiek lietots kā veselīgs saldums. Hematogens satur dabīgo elementāro dzelzi anēmijas profilaksei, un ir alternatīvs veids, kā topošajām māmiņām un bērniem atjaunot dzelzs līdzsvaru organismā. Tā kā hematogena sastāvā dzelzs ir vienīgi organiskas izcelsmes, organisms to viegli uzsūc. Dzelzs uzsūkšanos lielā mērā uzlabo sastāva esošie C un B vitamīni.