Kliedējam mītus par pienu

Pienam un piena produktiem ir nozīmīga vieta mūsu ēdienkartē. Līdz ar to liekas, ka par pienu zināms viss – to slauc no govs, tas ir baltā krāsā un ir veselīgs. Tomēr uztura speciālisti atzīst, ka par pienu ir daudz mītu. Mēģināsim tos kliedēt!

Pienu un piena produktus ir ieteicams iekļaut ikviena ēdienkartē neatkarīgi no vecuma, jo tie satur olbaltumvielas un kalciju.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Pienu un piena produktus ir ieteicams iekļaut ikviena ēdienkartē neatkarīgi no vecuma, jo tie satur olbaltumvielas un kalciju.

Organismam vislabākais ir tieši lauku piens!
Jā, lauku piens ir veselīgs. Nenoliedzams fakts, ka pirmās divas stundas pēc slaukšanas pienā ir vairākas sastāvdaļas, kas pēc tam zūd. Piemēram, tam ir pat neliels baktericīds efekts, ko nodrošina imūnglobulīns ļoti vājā koncentrācijā, un piens satur nedaudz estrogēna. Tikko slauktā pienā ir arī vairāk vitamīnu. Taču jāatceras viena būtiska lieta – tikko slaukts piens droši lietojams tikai tad, ja govs ir pilnīgi vesela. Tomēr rūpnieciski pārstrādāts piens labuma ziņā neatpaliek no lauku piena, turklāt pārstrādātā pienā tiek kontrolēts tauku saturs, līdz ar to nerada papildus risku, kādēļ var palielināties holesterīna līmenis.

Rūpnieciski apstrādāts piens ir nevērtīgs piens!
Nebūs tiesa, jo piena pasterizācijas procesa mērķis ir nevis sabojāt pienu, bet iznīcināt slimību ierosinātājas – baktērijas, tajā pašā laikā saglabājot pienā esošās vērtīgās vielas. Arī attaukošanas process piena vērtību nemazina. Vājpienā ir visas tās pašas vērtīgās vielas un vitamīni, kas treknajā pienā. Vienīgais, kas, pienu attaukojot, tiek zaudēts, ir taukos šķīstošie A un D vitamīni. Tādēļ vājpiens nebūs piemērots bērniem. Taču cilvēkiem, kas seko līdzi savam svaram vai cīnās ar paaugstinātu holesterīnu, izvēle jāizdara par labu vājpienam. Minētos vitamīnu var uzņemt, piemēram, ar burkānu (A) un zivju (D) palīdzību.

Cilvēki ar paaugstinātu holesterīnu nedrīkst dzert pienu!
Jāsāk ar precizējumu, ka holesterīns pats par sevi nav nekas slikts. Jāatceras, ka cilvēka organisms ražo lielu daļu no mūsos sastopamā holesterīna, jo tas nepieciešams šūnu membrānu izstrādnē. Tāpat tas piedalās daudzu hormonu sintēzē. Tomēr ir daļa holesterīna, ko uzņemam ar ēdienu, un tas ne vienmēr ir labs un derīgs. Trekns ēdiens palielina tā sauktā „sliktā” holesterīna līmeni, kas savukārt veicina aterosklerotiskas asinsvadu izmaiņas. Ja pilnpiena glāzē ir aptuveni 9 g tauku, no kuriem aptuveni 6 g ir piesātinātie tauki, tad šādu pienu lietojot regulāri, var paaugstināties holesterīna līmenis. Tāpēc risinājums ir pavisam vienkāršs – jādzer vājpiens un jālieto piena produkti ar pazeminātu tauku saturu.

 


REKLĀMA

Reklāma
Reklāma

"Smiltenes piens" speciāli visiem, kam svarīgs veselīgs uzturs, radījis Latvijā līdz šim plaši nepieejamu produktu – sūkalu olbaltumvielu koncentrāta dzērienu "Piena spēks". No dabīgām izejvielām radītais enerģijas dzēriens "Piena spēks" gan izskatās pēc piena, tomēr nav piens. Tas radīts no siera un biezpiena sūkalām un pielīdzināms milzīgai dzīvības enerģijas bumbai.
Šajā, tik ļoti īpašajā dzērienā ir niecīgs daudzums tauku – mazāk kā 1%, bet ir bagātīgs kalcija un citu mikroelementu daudzums. Glāzē "Piena spēka" ir trīsreiz vairāk olbaltumvielu nekā glāzē piena. Turklāt šis enerģijas dzēriens bagātīgi apgādā organismu ar piena olbaltumvielām, kuras satur cilvēka ķermenim tik ļoti nepieciešamās aminoskābes.  "Piena spēks" ir produkts ar augstu biopieejamību, jo saturošās aminoskābes labi un viegli sagremojas, tādejādi ātri no gremošanas trakta uzsūcas asinīs.

 



Veikala piens nav īsts piens!
Apgalvojums, ka veikalā nopērkamais piens nav īsts, ir mīts. Nevar gan noliegt, ka piena produktu ražošana no sausiem vai iebiezinātiem piena produktiem, pievienojot noteiktu ūdens daudzumu, nav aizliegta. Šāda prakse ir valstīs, kur govju audzēšana ir sarežģīta, tādēļ svaigs piens ir deficīts, tāpēc šāds produkts ir visai populārs. Tomēr šādā gadījumā produkts netiek saukts par  pienu, bet par atjaunotu pienu vai rekombinētu pienu. Turklāt tā ražošanā izmantotās izejvielas tiek norādītas uz iepakojuma. Latvijā piena aizvietotājs netiek ražots, jo Latvijas pircēji uz šādu produktu raudzītos ar aizdomām, turklāt ražošanas process ir dārgāks un sarežģītāks – vispirms no svaigā piena būtu jāsaražo sausais vai iebiezinātais piens un tad, atjaucot ar ūdeni, jāražo atkal dzeramais produkts.

Piens ir mazu bērnu ēdiens!
Pienu un piena produktus ir ieteicams iekļaut ikviena ēdienkartē neatkarīgi no vecuma, jo tie satur olbaltumvielas un kalciju. Kalcijs īpaši vērtīgs ir sievietēm, kuras mēnstruāciju laikā zaudē daļu no organismā esošajiem mikroelementiem. Kalcijs svarīgs bērniem augšanas procesā un cilvēkiem gados, kad kauli zaudē savu izturību. Piens kā minerālvielu avots ir laba izvēle, jo tas satur ne tikai kalciju, bet arī kāliju, magniju, nātriju, fosforu. Pienā olbaltumvielu sastāvs ir ideāli sabalansēts un viegli uzsūcas organismā. Tāpēc piens jādzer, ja gadās saslimt, jo šo produktu organismam ir viegli pārstrādāt.

Lielākai daļai cilvēku no piena pūšas vēders un ir alerģija
Jā, piens var izraisīt vēdera pūšanos, ja organismam ir grūti sagremot piena cukuru. Tomēr tas uzreiz nenozīmē, ka cilvēkam ir alerģija, lai arī  laktozes nepanesībai ir raksturīga šī  pūšanās. Interesanti, ka pati vēdera pūšanās nebūt nav kaitīga, tieši otrādi – tā ir veselīga zarnu sistēmai, jo stiprina gremošanas un zarnu traktu, kā arī uzlabo tā veselību. Ja cilvēkam pūšas vēders, ir nepamatoti uzreiz vainot pienu. Gāzes vēderā var rasties arī no augļos un ogās esošās fruktozes, pākšaugos sastopamās saharozes, kā arī sēnēs esošas rafinozes. Tāds pats efekts var būt no saldumu aizvietotājiem un trekniem ēdieniem. Tas, ko sauc par alerģiju no piena olbaltuma, cilvēkiem ir visai reti un tiek uzskatīta par mūsdienu problēmu. Kā tas skaidrojams? Ir zinātnieki, kuri uzskata, ka laktozes nepanesamība attīstās, jo cilvēki pienu patērē  arvien mazāk. Rezultātā ferments, kurš šķeļ piena olbaltumu, tiek izstrādāts ļoti mazā daudzumā vai pat netiek izstrādāts nemaz. Tāpēc secinājums ir viens – piens jādzer regulāri. Un tas nebūt nenozīmē, ka jāizdzer vismaz litrs dienā. Tāpat var lietot citus piena izstrādājumus – kefīru, jogurtu, biezpienu un sieru. Un nepatiess ir uzskats, ka laktozes nepanesības gadījumā pienu nevar lietot. Var, bet – ierobežotā daudzumā. Turklāt kazas piens, kurā arī var būt līdz 4 % laktozes, nav vienīgais govs piena aizstājējs. Tāds var būt arī  piens, kas gatavots no sojas un rīsiem.