Mīti un patiesības par uztura speciālistiem

Katrs no mums katru dienu diezgan daudz laika velta produktu izvēlei, ēdiena gatavošanai un ēšanai. Zinātnieki ir izskaitļojuši, ka dzīves laikā cilvēks apēd vidēji 30 tonnas pārtikas.

Uztura speciālisti, atšķirībā no ārstiem, studiju laikā iegūst zināšanās ne tikai medicīnas jomā, bet arī sporta pedagoģijā, pārtikas un uztura gatavošanas tehnoloģijā, pārtikas likumdošanā, pārtikas ķīmijā un citās jomās, kas ļauj izprast uztura norises gan organismā, gan ārpus tā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Uztura speciālisti, atšķirībā no ārstiem, studiju laikā iegūst zināšanās ne tikai medicīnas jomā, bet arī sporta pedagoģijā, pārtikas un uztura gatavošanas tehnoloģijā, pārtikas likumdošanā, pārtikas ķīmijā un citās jomās, kas ļauj izprast uztura norises gan organismā, gan ārpus tā.

Ēšana, apēstā ēdiena sagremošana un enerģijas iegūšana no uzturvielām ir tikpat svarīgs process kā elpošana, sirdsdarbība un muskuļu darbs, turklāt — bez tās nemaz nebūtu iespējama neviena norise dzīvajā organismā. Līdz ar to, ikvienam, kuram ir vēlme nodrošināt sev veselīgu un pilnvērtīgu dzīvi, ir ieteicams rūpīgi pārdomāt savu uzturu: tu esi tas, ko tu ēd. Uzturs ir vesela zinātne, un cilvēkus, kuri šobrīd Latvijā un Eiropā atbild par uztura jautājumiem, sauc par uztura speciālistiem. Diemžēl, uztura speciālista profesija Latvijas darba tirgū ir salīdzinoši jauna un neiepazīta, ar to ir saistīti vairāki mīti un aizspriedumi, sabiedrībai vēl nav izpratnes par to, ar ko šādi speciālisti nodarbojas. Mītu izkliedēšanas ietvaros piedāvājam īsu aprakstu par to, kas tad īsti ir uztura speciālists un kāpēc šī profesija ir nepieciešama.

Mīts nr. 1uztura speciālisti ir mazkvalificēti, jo nav ārstidietologi.
Uztura specialitāte ir atsevišķa, akreditēta studiju programma, ko šobrīd ir iespējams apgūt tikai un vienīgi Rīgas Stradiņa Universitātē. Uztura speciālisti, atšķirībā no ārstiem, studiju laikā iegūst zināšanās ne tikai medicīnas jomā, bet arī sporta pedagoģijā, pārtikas un uztura gatavošanas tehnoloģijā, pārtikas likumdošanā, pārtikas ķīmijā un citās jomās, kas ļauj izprast uztura norises gan organismā, gan ārpus tā.

Mīts nr. 2uztura speciālisti ir domāti tikai un vienīgi cilvēkiem ar lieko svaru.
Nevar noliegt — cilvēki ar liekā svara problēmām sastāda ievērojamu uztura speciālistu klientu daļu. Taču uztura speciālists nebūt nav cilvēks, kurš nepārtraukti „zāģē” par kalorijām un saldumu aizliegšanu, tiek piedāvātas arī cita veida konsultācijas un pakalpojumi. Katram cilvēkam ir obligāti nepieciešams apmeklēt uztura speciālistu vairākās reizes dzīves laikā. Kāpēc? Izskatīsim to konkrētā piemērā. Jauna sieviete, kurai ir pāris lieki kilogrami, vēlas no tiem atbrīvoties. Te ir obligāti nepieciešama kvalificētā speciālista konsultācija, jo pašdarbība, akla sekošana diētām, ko piedāvā sieviešu žurnāli un masu mediji, var novest pie neatgriezeniskas vielmaiņas sabojāšanas un veselības traucējumiem. Uztura speciālists nav cilvēks, kas izraksta diētas — tiek mācīti veselīga, sabalansēta uztura pamatprincipi, uztura paškontroles veidi svara samazināšanai (kaloriju skaitīšana), uztura kombinēšana ar sportu efektīvāka rezultāta sasniegšanai, sniegts psiholoģiskais atbalsts, noturēta motivācija. Tātad, mūsu varonei ar uztura speciālista atbalstu ir izdevies iegūt skaistu un slaidu ķermeni.

Uztura specialitāte ir atsevišķa, akreditēta studiju programma, ko šobrīd ir iespējams apgūt tikai un vienīgi Rīgas Stradiņa Universitātē.

Reklāma
Reklāma

Tālāk pienāk visnozīmīgākais brīdis katras sievietes dzīvē- iestājas grūtniecība. Te atkal jāprasa uztura speciālista palīdzība — kā pareizi ēst grūtniecības laikā? Vai „ēšana par diviem” nav mīts? No kādiem produktiem vajag atteikties, un kādus — lietot īpaši daudz, lai bērns piedzimst vesels?
Pēc dzemdībām rodas nākamā problēma, kas ir ļoti aktuāla sievietēm visā pasaulē — svara palielināšanās pēc grūtniecības. Taču vecā tievēšanas shēma vairs neder — bērns tiek barots ar krūti un māmiņa nedrīkst veikt nopietnus ierobežojums uzturā. Ko darīt? Atbildēs uztura speciālists.
Bērna ienākšana ģimenē rada jaunus jautājumus. Zīdaini ir nepieciešams piebarot — kādā vecumā to darīt, kādus produktus izvēlēties? No diviem gadiņiem bērniņš pāriet uz tādu pašu uzturu kā visi pieaugušie — kā sastādīt viņam veselīgu ēdienkarti? Ko darīt ar skolnieciņu, kurš skolā patērē daudz neveselīgās pārtikas? Kāds uzturs ir nepieciešams jaunajam sportistam? Atkal — laipni gaidīti pie uztura speciālista.
Nākamais „lūzuma punkts” sievietes dzīvē ir menopauze, kuras laikā tiek bieži vien novērojama svara palielināšanās. Kā pareizi ēst, lai saglabātu labu figūru un novērstu menopauzes nepatīkamās izpausmes? Kā saglabāt kaulu stiprumu un izvairīties no osteoporozes? Pareizi — jākonsultējas ar uztura speciālistu.
Arī vīriešiem uztura jautājumi ir aktuāli, jo ar uztura palīdzību mēs varam novērst daudzu saslimšanu risku, īpaši sirds un asinsvadu saslimšanas. Iespējams, konsultācija ir nepieciešama kādam, kurš pārcietis slimību vai operāciju un kura ēdienkarte prasa korekcijas vai būtiskas izmaiņas — uztura speciālists konsultē arī tādos jautājumus.
Arī cilvēkiem, īpaši vīriešiem, kuri grib pieņemties svarā un uzaudzēt muskuļmasu ir nepieciešama konsultācija — jo pieņemties svarā veselīgi ir vesela māksla, kurai nav nekā kopīgā ar pārēšanos un treknu ēdienu lietošanu uzturā.

Mīts nr. 3uztura speciālista pakalpojumi ir dārgi.
Uztura speciālista pakalpojumu cenas ir ļoti dažādas. Katrs var atrast sev pieejamu speciālistu, jo šīs profesijas pārstāvji ar entuziasmu piedāvā savus pakalpojumus visiem, kuri izrāda interesi par savu uzturu.

Uztura speciālists ir jauna, progresējoša profesija, kuras mērķis ir uzlabot cilvēka dzīves kvalitāti. Neesiet skeptiski — padomājiet par to, ko lietojat uzturā un pajautājiet, vai Jūsu ēdienkarte atbilst veselīga uztura principiem.

Autore: uztura speciāliste Ksenija Andrijanova.