Piecas vasaras veltes gardai ēdienkartei un skaistumam

Meža avenes, upenes, gurķi, tomāti un citas dabas veltes ir ne tikai gardas, bet arī vitamīniem bagātas. Vasaras laikā uzturā pilnvērtīgi jāuzņem gan augļi, gan ogas, gan dārzeņi, turklāt tos var ne tikai iekļaut ēdienkartē, bet arī izmantot skaistumkopšanā.  

Tomāts ar nedaudz pievienotām auzu pārslām uzlabos taukainas ādas izskatu, padarot to mazāk spīdīgu, kā arī sašaurinās poras

FOTO: Shutterstock.com

Tomāts ar nedaudz pievienotām auzu pārslām uzlabos taukainas ādas izskatu, padarot to mazāk spīdīgu, kā arī sašaurinās poras

Aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte stāsta: “Vasarā uzturā ieteicams lietot pēc iespējas dažādākus sezonālos produktos, jo nevienā citā gadalaikā nav pieejams tik plašs un vitamīniem bagāts augļu, ogu un dārzeņu klāsts. Svarīgi gan atcerēties ievērot mērenību – ēdienkarte nevar sastāvēt, piemēram, tikai no ogām, jo, organismam nepieciešamas arī citas uzturvielas, ne tikai ogļhidrāti. Tāpat nevajadzētu pārspīlēt arī ar sejas maskām, tās ieteicamas ne biežāk kā pāris reizes nedēļā.”

Farmaceite iesaka vasaras veltes veselībai un skaistumam

Gurķi
Ēdienkartē: Svaigi, viegli, kraukšķīgi – gurķi vasaras ēdienkartē iederas ne tikai to garšas, bet arī uzturvērtības dēļ. Gurķi satur ūdeni, silīciju, sēru, kas stimulē matu augšanu, un lignānu, kas mazina onkoloģisko saslimšanu attīstību risku. Tāpat to sastāvā ir vitamīni: B – sāpju mazināšanai, K – kaulu veselībai, C – antioksidants. Uzturā lietoti gurķi pozitīvi ietekmē un atjauno organismu, izvada toksīnus.

Skaistumkopšanā: Ārīgi gurķi skaistumkopšanā var lietot gan sagrieztu šķēlītēs, gan sarīvētu. Gurķa maska atvēsina un nomierina sejas ādu, kā arī mazina pietūkumu, kairinājumu un iekaisumu. Gurķis ir vienīgais no dabas veltēm, ko droši drīkst izmantot arī ādas kopšanai ap acīm.


Tomāti
Ēdienkartē:
Tomāti satur daudz vitamīnu, minerālvielu, organisko skābju, antioksidantu – beta karotīnu un likopēnu. Likopēns ir īpaši vērtīgs ar to, ka stimulē zarnu peristaltiku (dobo orgānu muskulatūras saraušanos, kas pārvieto orgānu saturu), mazina pūšanas procesus, pazemina holesterīna un cukura līmeni asinīs, labvēlīgi iedarbojas uz citiem organisma procesiem. Vislabāk tomātos esošās aktīvās vielas uzsūcas, ja tiem pievieno augu eļļu.

Skaistumkopšanā: Nomizots, saspaidīts tomāts ar nedaudz pievienotām auzu pārslām uzlabos taukainas ādas izskatu, padarot to mazāk spīdīgu, kā arī sašaurinās poras.


Meža avenes
Ēdienkartē:
Meža avenes satur salīdzinoši maz kaloriju un cukuru, kas nav mazsvarīgi, lai iekļautos ieteicamajā diennakts kaloriju daudzumā īpaši vasarā, kad notiek dažādi svētki, pasākumi, pikniki un izbraucieni. Ogu sastāvā ir šķiedrvielas, kas uzlabo gremošanu, daudz C vitamīna, kā arī citi vitamīni un mikroelementi, kas piedalās organisma stiprināšanā un dažādu pozitīvu procesu attīstībā.

Reklāma
Reklāma


Skaistumkopšanā: Meža aveņu maska būs piemērota sausas un jutīgas ādas kopšanā – tā attīra un savelk poras. Lai pagatavotu masku, jāsaspaida meža avenes, kurām pievieno augu eļļu vai saldo krējumu.


Upenes
Ēdienkartē:
Upenes ne velti mēdz dēvēt par vitamīnu bumbu. Tās ir ļoti aromātiskas un vitamīniem bagātas – satur A, B, C vitamīnus, lielu daudzumu mikroelementu (kāliju, magniju, dzelzi), kā arī nepiesātinātās taukskābes (omega 6). Upenes labvēlīgi ietekmē sirds-asinsvadu sistēmu, nervu sistēmu, atbrīvo organismu no brīvajiem radikāļiem, paaugstina imunitāti, uzlabo vielmaiņu.

Skaistumkopšanā: No upenēm gatavota sejas maska attīrīs, stimulēs un balinās ādu, piešķirs sejas ādai svaigu izskatu un starojumu. Upenēm pievienojot medu, tā kavēs ādas novecošanos, bet sejas maska, kurā kombinētas upenes ar paniņām, palīdzēs samazināt pigmentāciju un mitrinās sausu ādu.


Arbūzs
Ēdienkartē:
Iecienīta un eksotiska oga ēdienkartes dažādošanai vasarā. Lai arī arbūzs satur ievērojami mazāk vērtīgo uzturvielu nekā pašmāju ogas, arī tas uzskatāms par veselībai draudzīgu našķi. Arbūzs satur daudz ūdens, A, C un B grupas vitamīnus, likopēnu un citrulīnu, kas palīdz organismam attīrīties, tam ir urīndzenošas īpašības. Arbūzu var iekļaut sabalansētā ēdienkartē, ja mērķis ir atbrīvoties no liekajiem kilogramiem – arbūzs satur citrulīnu, kas organismā pārvēršas par aminoskābi arginīnu, kam savukārt piemīt tauku dedzinošs efekts, visefektīvāk tas palīdz samazināt tieši tauku apjomu vēdera rajonā.

Skaistumkopšanā: Saspaidīts arbūza mīkstums būs piemērota sejas maska sausai ādai, jo tas uzlabos ādas krāsu un tonizēs.  Arbūza sulu var izmantot visu tipu sejas ādas kopšanai, attiecīgi pievienojot citas sastāvdaļas, piemēram, olas dzeltenumu, olīveļļu un medu, lai panāktu barojošu un mīkstinošu efektu. Šāda maska būs piemērota normālai vai jaukta tipa sejas ādai.