Keratīna taisnošana matiem. Vai brīnumlīdzeklis?

Pat nepaklausīgākos matus skaistuma eksperti sola padarīt mirdzošus, gludus un pilnīgi taisnus. Ir tāda brīnumprocedūra – matu iztaisnošana ar keratīnu. Kā to veic, kādu efektu var gaidīt, beigu beigās – vai tā nav kaitīga?

Keratīna procedūras noteikti var uzlabot matu vizuālo izskatu, ja kādu iemeslu, piemēram, dzelzs trūkuma vai sala, vēja un saules dēļ tie izskatās novājināti.

FOTO: Shutterstock.com

Keratīna procedūras noteikti var uzlabot matu vizuālo izskatu, ja kādu iemeslu, piemēram, dzelzs trūkuma vai sala, vēja un saules dēļ tie izskatās novājināti.

 

Stāsta skaistumkopšanas klīnikas 4 dimensija friziere Baiba Boldižare un Rīgas Starptautiskā mācību centra skaistumkopšanas konsultante Inese Bobule. 

 

Iztaisno un uzspodrina
Matu keratīna procedūras – taisnošana, laminēšana, dažādas keratīna maskas – patlaban ir īsts modes bums, tās piedāvā daudzi skaistumkopšanas saloni. Īpaši iecienīta matu taisnošana ar keratīnu, jo sola piepildīt teju katras, kam noguruši un nepaklausīgi mati, kvēlāko sapni. Pēc procedūras mati izskatoties mirdzoši, taisni, skaisti krīt, turklāt efekts esot jau pēc pirmās procedūras un saglabājas četrus līdz sešus mēnešus. 

Skaistuma klīnikas 4. dimensija friziere Baiba Boldižare vērš uzmanību – lai gan procedūru dēvē par matu taisnošanu ar keratīnu, galvenā tomēr esot matu izskata uzlabošana. Tas nereti rada pārpratumus, jo pēc procedūras dažkārt seko vilšanās – cerēts, ka mati bez veidošanas ilgstoši būs izteikti taisni, tomēr tā nav. Lai iegūtu pilnīgi taisnus matus, ikdienā tie nedaudz jāieveido, un ar keratīnu taisnotus matus ieveidot ir ļoti viegli. Savukārt, lai tie visu laiku izskatītos tik taisni, kā tikko iznākušai no salona, ir jāizvēlas matu ķīmiskā taisnošana. 

Baiba Boldižare arī skaidro, ka keratīna procedūra matus neatveseļo. Lai gan pēc taisnošanas ar keratīnu tie izskatās veselīgi, tas ir tikai vizuāls efekts. „Tas ir līdzīgi, kā ādu padara gludāku, injicējot botulīna toksīnu. Pēc četriem vai sešiem mēnešiem efekts zūd un mati kļūst tādi paši, kā bija pirms procedūras,” friziere stāsta.

 

Ne visiem matiem der... 
Baiba Boldižare uzsver – vilinošais reklāmas sauklis, ka matu taisnošana ar keratīnu pārvērš ikvienus matus, arī nav gluži patiess... Ja mati no dabas ir plāni un smalki, pēc iztaisnošanas ar keratīnu tie izskatīsies vēl vairāk pieplacināti galvai. 

Kādu rezultātu pēc taisnošanas ar keratīnu var gaidīt, ja mati ir krāsoti, balināti vai ilgviļņu bojāti? Tas atkarīgs no keratīna sastāva. Baiba Boldižare stāsta, ka frizierim vispirms būtu jāizvērtē, kāda ir matu struktūra, cik tie ir bojāti. Varot gadīties, ka ļoti bojātiem, piemēram, vairākkārt balinātiem matiem, taisnošana ar keratīnu nemaz nav vēlama, jo vizuālais efekts nebūs labs. Savukārt skaistumkopšanas speciāliste Inese Bobule, kas strādā ar amerikāņu zīmola Gold keratin keratīna sastāvu, apgalvo, ka to var droši izmantot arī ļoti bojātiem matiem. „Sliktāk noteikti nebūs. Ja matos bijuši ilgviļņi un sprogas vēl izteikti saglabājušās, pēc procedūras mati būs taisnāki, tomēr nevar garantēt, ka tie būs pavisam taisni. Savukārt, ja ilgviļņi jau pilnībā izgājuši, efekts būs redzams ļoti labi.” 

Lai mati ilgāk saglabātu veselīgo izskatu, pēc keratīna procedūras tos nedrīkst mērcēt hlorētā un sāļā ūdenī. Piemēram, nav ieteicams peldēties jūrā, kā arī ikdienā jālieto speciāls šampūns un citi matu kopšanas līdzekļi, kas ir papildināti ar keratīnu un nesatur sārmu. Krāsot matus nav ieteicams desmit dienas pirms un divas nedēļas pēc matu taisnošanas ar keratīnu. 

 

Vai matu keratīns ir kaitīgs? 
Savulaik ap matu keratīna sastāvu izcēlās pamatīga jezga, to atzina par veselībai kaitīgu. Ražotāji tam pievienoja ķīmisku vielu-formaldehīnu. Jā, tā ir tā pati viela, ko izmanto līķu balzamēšanai... Vizuālais efekts gan bija ļoti labs – mati taisni kā iestīvināti. No tā radies mīts, ka keratīna procedūra ļauj iegūt pilnībā taisnus matus. 

Reklāma
Reklāma

Klients, pāris stundu pavadot procedūrā, formaldehīna kaitīgo ietekmi nejūt. Tikai pēc kāda laika viņam var sākt pastiprināti izkrist mati. Frizierim, kas ikdienā strādā ar šo sastāvu, var rasties arī citas nopietnas veselības problēmas – elpošanas ceļu saslimšanas, alerģija. Tāpēc patlaban ražotāji formaldehīna daudzumu matu keratīna sastāvā krietni samazinājuši. Eiropas Savienībā strikti noteikts, ka kvalitatīvā izstrādājumā tam nevajadzētu pārsniegt 0,5 – 1%. 

Kā zināt, vai sastāvā, kuru lieto frizieris, ir formaldehīns? Pirmkārt, vislabāk izvēlies salonu, kur meistari strādā ar zināmu ražotāju keratīna sastāvu. Pašlaik Latvijas tirgū pārstāvētie populārākie zīmoli ir amerikāņu Gold keratin, brazīļu QOD un nīderlandiešu KEUNE. 

Par formaldehīna klātbūtni keratīna sastāvā var liecināt arī ierobežojums pēc procedūras vairākas dienas nemazgāt matus. Keratīnam, kura sastāvā nav formaldehīna, šāda ierobežojuma nav. 

 

Matu taisnošana ar keratīnu notiek šādi 
Vispirms friziere novērtē matu struktūru un izvēlas piemērotāko keratīna sastāvu. Piemēram, zīmolam QOD Latvijā ir pieejams divu veidu keratīna sastāvs. Organiskais keratīns MAX nodrošina matiem 40% atjaunošu un 60% taisnojošu efektu. Otra keratīna sastāvā ir 22 karātu zelts. Uzskata, ka sīkās zelta daļiņas palīdz keratīnam dziļāk iekļūt matu struktūrā. Šis sastāvs nodrošina 60% atjaunojošu un 40% taisnojošu efektu. 
Kad mati novērtēti, tos mazgā ar speciālu šampūnu, kas veicina matu zvīņu atvēršanos, un pēc tam žāvē ar fēnu. Tad matos uz desmit minūtēm ieklāj keratīnu. Frizieris keratīnu nedrīkst žēlot, tas jāklāj biezā slānī. Pēc tam matus vēlreiz žāvē ar fēnu. 
Seko atbildīgākais un ilgākais process – matus pa šķipsnai apstrādā ar pannai līdzīgu ierīci, tā aizverot matu zvīņas un ieslēdzot keratīnu matā. Šis process parasti rada lielākās bažas, jo teorētiski karstums matiem kaitē. Baiba Boldižare gan apgalvo – keratīna slānis, kas ir apņēmis matu, to pasargājot no karstuma kaitīgās ietekmes. Svarīgi izvēlēties meistaru, kam ir pieredze šādas procedūras veikšanā, jo frizierim jājūt, kad mati jau gana apstrādāti. Vissaudzīgāk jāapietas ar matiem galvas virspusē un sānos, jo tie ikdienā visvairāk pakļauti vēja, sala un saules kaitīgajai ietekmei, tāpēc būtībā ir trauslāki un jutīgāki. 
Procedūras noslēgumā matus vēlreiz izmazgā un žāvē ar fēnu. 

 

Cik maksā? 
Matu taisnošana ar keratīnu skaistumkopšanas salonos maksā, sākot no 60 līdz 100 latiem, atkarībā no matu garuma un biezuma. Ir saloni, kas šo procedūru piedāvā par zemāku cenu, taču tad var apšaubīt procedūras kvalitāti, jo lētāka par 50 latiem matu taisnošana ar keratīnu nemēdz būt – kvalitatīvs keratīna sastāvs ir dārgs, arī meistaram šī procedūra ir laikietilpīgs process. Kopumā matu taisnošana ar keratīnu ilgst apmēram trīs stundas. Baiba Boldižare atklāj, ka dienā kvalitatīvi var veikt tikai vienu vai divas matu taisnošanas procedūras. 

 

Kā taisnošana ar keratīnu ietekmē mata veselību? 
Inga Zemīte, ģimenes ārste un matu problēmu speciāliste: 
„No medicīniskā viedokļa keratīna procedūras matiem kaitēt nevar, jo iedarbojas uz jau izaugušu mata stiebru, saknes tā neietekmē. 
Keratīns ir olbaltumviela, kas veido mata struktūru – spirālītes ir cieši savijušās, tāpēc mats ir tik ciets un izturīgs. Uzskatīt, ka keratīns no ārpuses var iekļūt matos un uzlabot to struktūru, būtu līdzīgi, kā iedomāties, ka, uz ķieģeļiem klājot mālus, tie var iekļūt sienā un uzlabot tās izturību. 
Taču keratīna procedūras noteikti var uzlabot matu vizuālo izskatu, ja kādu iemeslu, piemēram, dzelzs trūkuma vai sala, vēja un saules dēļ tie izskatās novājināti. Tiesa, ja šādu procedūru veic, to vajadzētu periodiski atkārtot, citādi, kad efekts zudīs, mati, iespējams, izskatīsies neveselīgāki nekā iepriekš. Tas varētu būt saistīts ar matu termisko apstrādi, kas jāveic šajā procedūrā. 
Vēl iespējama alerģiska reakcija pret konkrēto keratīnu, un tas var izraisīt ādas iekaisumu, pasliktināt vielu apmaiņas procesus un negatīvi ietekmēt matu saknes. Tomēr šādas alerģijas novēro reti.” 


Teksts: Gunita Gaide, žurnāls „Stella”

Avots: www.kasjauns.lv