6 veidi, kā atbrīvoties no liekā apmatojuma

Lai arī ziemā spalviņas var nomaskēt zem apģērba, no mīļotā vīrieša glāstiem tās nepaslēpsi. Aplūkojam plusus un mīnusus izplatītākajiem paņēmieniem, kas sola atbrīvot no spalviņām.
Liekā apmatojuma likvidēšanas veidi ir dažādi, atliek vien izvēlēties sev vispiemērotāko.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Liekā apmatojuma likvidēšanas veidi ir dažādi, atliek vien izvēlēties sev vispiemērotāko.

 

Informācija no portāla www.kasjauns.lv.

 

 

1. Skūšana 

Visvienkāršākais veids, kā tikt galā ar spalviņām, ir tās noskūt. Lielai daļai sieviešu tā ir ikrīta dušas rituāla sastāvdaļa un aizņem labi ja pāris minūtes. Viens no būtiskākajiem faktoriem, kas nodrošinās labu rezultātu, ir pareiza skuvekļa izvēle. Sieviešu skuvekļiem ir ērta roktura forma un kustīga galviņa, kas mazina iegriezuma riskus. Pastāv arī dažādi elektrisko skuvekļu modeļi, kas domāti gan sausai, gan arī mitrai skūšanai. Vislabāk skūšanai paredzēto vietu ieziest ar mitrinošām putām, nevis ziepēm, jo tās sausina ādu. Pēc skūšanās noteikti jālieto nomierinošs losjons. Nevajadzētu izmantot taukainus krēmus, jo tie aizsprosto poras un provocē matiņu iekaisumu. Pēc iespējas biežāk maini skuvekļa galviņu – tas ir  īsts baktēriju perēklis. 

 

Metodes plusi: lēti, pieejami un nesāpīgi, turklāt neprasa daudz laika. 

Metodes mīnusi: spalvas ātri ataug, pastāv iegriezuma risks, matiņi mēdz ieaugt. 

 

2. Depilācijas krēmi un losjoni 

Tirdzniecības vietās ļoti plašā izvēlē pieejami dažādi depilācijas krēmi un losjoni. To izvēle ir finansiālo iespēju un gaumes jautājums. Taču, pirms tērē naudu, labāk pakonsultējies pie kāda, kas tos ir izmēģinājis. Pārdošanā pieejami arī sliktas kvalitātes produkti, kuri neveic savas funkcijas. 

 

Metodes plusi:  ļauj 10 - 15 minūšu laikā tikt vaļā no matiņiem uz kājām, rokām un bikini zonā. Ērti un vienkārši lietojami  - reizi 3 līdz 5 dienās uzklāj uz ādas un tad noņem vai nomazgā ar siltu ūdeni. 

Metodes mīnusi: Krēmi  satur ķīmiskus komponentus, kas atmiekšķē un izšķīdina mata zvīņu keratīnu un iedarbojas ne tikai uz matiņu, bet arī ādu.  Tāpēc pastāv  alerģiskas reakcijas risks, āda var tikt kairināta un iekaist. Pirms lieto krēmu to notestē uzklājot uz  neliela ādas laukuma un  pavēro, kāda ir reakcija. Tā kā depilācijas krēmi neskar mata sakni,  tie ātri ataug un dažkārt pat vēl  krietni vairāk. Pielietojot depilācijas metodi, svarīgi ikdienā lietot atbilstošus ādu kopjošus mitrinošos un barojošos līdzekļus. 

 

3. Vaksācija vai bioepilācija 

Vaksācija ir nevēlamā apmatojuma noņemšana ar bioloģisko materiālu palīdzību — dažādu veidu vaskiem un fitosveķiem. Vaksācijā izmanto trīs veidu vaskus: 

•  Cietais jeb karstais vasks – parasti tiek izmantots īpaši jūtīgām vietām. 

•  Siltais jeb sveķainais vasks – tiek izmantots lielu laukumu depilācijai, kur ir plāni un smalki matiņi. 

• Aukstais vasks – šis vasks šķīst ūdenī un neizraisa kairinājumu. Pie aukstās vaksācijas metodes var iedalīt vaksāciju ar cukura vasku. 

 

Vaksācijas rezultātā tiek novājināts matiņa folikuls, tāpēc, veicot vaksāciju regulāri, matiņi kļūst trauslāki un retāki. Vaksācijas efekts ir atkarīgs no matiņu augšanas ātruma-vidēji procedūru veic ik pēc 4 nedēļām. Procedūru starplaikos nevajadzētu skūt matiņus, jo tie ataug stingrāki un mēdz arī ieaugt. Mājas apstākļos optimālākais vaksācijas variants ir izmantojot cukura vasku, jo tas ir vienkāršā veidā uzsildāms (mikroviļņu krāsnī, vai karsta ūdens peldē) un  nav nepieciešami papildus līdzekļi ādas apstrādei pirms un pēc procedūras. 

Reklāma
Reklāma

 

4. Matiņu izraušana ar epilatoru 

Epilators ir ierīce, kas ar rotējošu ritenīšu palīdzību izrauj matiņus ar visu sakni un sola likvidēt pat sīkus matiņus līdz 0,5 mm. Sarežģītākais ir  paša aparāta izvēle, jo piedāvājums ir ļoti plašs. Pieejami arī aparāti, kas nevis izrauj matiņu, bet apstrādā ādas virsmu ar  gaismas avotu (IPL) impulsiem. Tāpēc apmatojuma likvidēšanas process ir nesāpīgs. Pirms procedūras vēlams ādu iztvaicēt (vannā) lai tā ir mīkstāka. Procesa laikā ādai jābūt sausai. Apsārtumu noņems mitrinošs krēms pēc skūšanās, bet no matiņu ieaugšanas pasargās speciāls losjons un regulārs pīlings 

 

Metodes mīnusi: Lai aparāta ritenīšiem būtu aiz kā „aizķerties”, matiņiem jābūt ataugušiem. Tas nozīmē, ka pāris nedēļas tev jāstaigā “spalvainai”. Tas ir sāpīgs process, īpaši bikini zonā un padusēs, kur nervu galiņu ir vairāk nekā uz rokām un kājām. 

Metodes plusi: Pēc procedūras gluda āda saglabājas līdz pat trim nedēļām. Naudas līdzekļi jāiegulda vienu reizi aparāta iegāde. 

 

5. Fotoepilācija 

Fotoepilācija ir ādas apstrāde ar gaismas impulsu. Mata pigments uzkrāj siltuma enerģiju, līdz sasniedz tādu temperatūru, ka tiek bojāts folikuls, un mats aiziet bojā. Taču tas nenozīmē, ka nekad mūžā tev vairs neataugs matiņi. Tas izskaidrojams ar nevienmērīgu matiņu augšanu. Tā kā mats vienā fāzē var atrasties pat vairākus gadus,  fotoepilācija pēc kursa iziešanas jāatkārto aptuveni 2 reizes gadā. 

 

Metodes plusi: Procedūra ir nesāpīga, rezultāts saglabājas ilglaicīgi un par spalviņām atcerēsies labi ja pāris reizes gadā. 

Metodes mīnusi: Lai atbrīvotos no nevēlamajiem matiņiem nepieciešami 4 – 8 seansi ar kā minimums 4 nedēļas ilgu intervālu un tas nav lēts prieks. 

 

6. Lāzerepilācija 

Procedūrā tiek izmantots īpašs lāzeris, kura stars ir spējīgs ātri sakarsēt un iznīcināt mata folikulu šūnas, kas satur pigmentu melanīnu. Matiņi izkrīt jau lāzerpepilācijas laikā, tieši pēc tam, kad lāzera  stars iznīcina mata dīgli. 

 

Procedūras plusi: Rezultāts saglābāsies ilgāk nekā fotoepilācijai, jo lāzera stara iedarbība ir spēcīgāka. Tas ir efektīvākais veids kā  iznīcināt tumšu matus, kā arī palīdz ieaugušu matiņu gadījumos. Ataugušie matiņi būs gaišāki un smalkāki. 

Procedūras mīnusi: Tas nav lēts prieks. Ieteicamas kurss  3 – 6 reizes ar intervālu sākot no 3 mēnešiem. 

Līdzīgi kā fotoepilācijā, lāzers var iznīcināt jau izveidojušos matus, bet nekādi nevar ietekmēt jaunu matu aizmetņu veidošanos zem ādas. Tāpēc pēc kāda laika būs nepieciešama atkārtota procedūra. Tā kā lāzerepilāciju veic tikai attiecīgi kvalificēti speciālisti, izvēlies profesionālu klīniku vai salonu. 

 

 

Avots: www.kasjauns.lv