Ziema ir labākais laiks, lai sāktu cīņu ar celulītu! Padomi

Parasti par lieko svaru un celulītu mēs aizdomājamies neilgi pirms pludmales sezonas sākšanās, bet kam gan pāris mēnešos izdodas novērst šo kosmētisko defektu! Vislabāk celulītam pievērsties ziemā – bez steigas, stresa un ar dabiskiem līdzekļiem.

Ziema ir labākais laiks, lai sāktu cīņu ar celulītu! Padomi

FOTO: Shutterstock.com

 

Vārds “celulīts” cēlies no franču valodas cellulite un apzīmē nepatīkamu ādas kosmētisko defektu. To nevajadzētu jaukt ar cita veida “celulītu”, kas bieži vien izpaužas kā infekciozs zemādas saistaudu iekaisuma process, kas redzams kā koši sārti plankumi uz ādas.

 

Ādas kosmētiskais defekts, ko dēvējam par celulītu, galvenokārt skar augšstilbus un sēžamvietu, ļoti reti – kakla lejasdaļu. Šajā gadījumā ir mainīti trīs zemādas taukaudu slāņi, kas atrodas zem dermas, un tas savukārt ir tieši zem ādas (epidermas). Iemesls, kādēļ celulīts skar sievietes, nevis vīriešus, ir saistīts ar fundamentālām abu dzimumu zemādas taukaudu struktūras atšķirībām. Sievietēm augšstilbu un kakla zemādas tauku slānis ir veidots no lielām tauku šūnām, kuras atdala izliektas saistaudu sieniņas. Kad tauku šūnas iespiežas dermā, kunkuļi ir saredzami arī uz ādas virsmas, kas tad arī rada matrača jeb apelsīna miziņas efektu. 

 

Iemesls, kādēļ celulīts skar sievietes, nevis vīriešus, ir saistīts ar fundamentālām abu dzimumu zemādas taukaudu struktūras atšķirībām. 

 

Īpaši labi šī atšķirība redzama, kad iekniebj augšstilbu ādā un zemādas audos, – sievietēm visdrīzāk parādās kunkuļi un bedrītes, kas tik tiešām izskatās kā matrača virsma, bet lielākajai daļai vīriešu āda tikai sakrokojas. Sievietēm augšstilbu audos ir vairāk specifisku receptoru, kas patiesībā liek tauku šūnām veidot vēl vairāk tauku. Šie receptori (alfa adrenerģiskie receptori) skaitliskā attiecībā deviņi pret vienu nomāc taukus dedzinošos beta adrenerģiskos receptorus. Tādēļ nav nekāds brīnums, ka tieši sievietēm uz augšstilbiem ir celulīts, lai gan sporta nodarbību laikā viņas daudz efektīvāk spēj sadedzināt kalorijas nekā vīrieši.

 

Pirmā palīdzība

Tomēr šīs anatomiskās īpatnības nenozīmē, ka nekas nav līdzams, ja celulīts jau ir izveidojies. Pakāpeniska svara samazināšana, limfātiskā masāža, ādas norīvēšana un enerģiski vingrinājumi ir pirmā palīdzība, turklāt šīs aktivitātes spēj līdzēt jebkuras pakāpes celulītam. 

 

Pārveidojiet savu ēdienkarti, lai tajā būtu maz rafinētu ogļhidrātu un taukvielu, bet daudz salikto ogļhidrātu. Visvienkāršākais veids – pamēģiniet makrobiotisko diētu, kuras pamatā ir rīsi un citi rupja maluma graudi, kas papildināti ar vietējiem dārzeņiem, zivīm un jūras produktiem. Izvairieties no jebkādiem rūpnieciski ražotiem un rafinētiem produktiem, un lielākās daļas treknu vai dzīvnieku izcelsmes produktu, lai gan atļauts ēst kvalitatīvu vistas gaļu, ja tiek lietots pietiekami daudz augļu un dārzeņu. Makrobiotiskā diēta liek padomāt arī par to, kā jūs ēdat, ēdiens ir kārtīgi jāsagremo un jāizvairās no pārēšanās. 

Reklāma
Reklāma

 

Jūs noteikti būsiet pamanījuši, ka slaidām sportiskām sievietēm, piemēram, dejotājām, parasti nav celulīta. Dejojot tiek izkustinātas visas muskuļu grupas, bet īpaši enerģiski kustībā iesaistīti dibena un augšstilbu muskuļi (dibens un augšstilbi ir divas galvenās problēmzonas), tāpēc dejošana varētu būt ideāls fizisko aktivitāšu veids, kas ļaus atbrīvoties no celulīta un vienlaikus arī gūt prieku. 

 

Dejošana varētu būt ideāls fizisko aktivitāšu veids, kas ļaus atbrīvoties no celulīta un vienlaikus arī gūt prieku. 

 

Līdztekus diētai un vingrinājumiem noteikti vajadzētu regulāri veikt pašmasāžu ar masāžas cimdu vai lufas sūkli. Lai gan veikalos ir pieejams liels produktu klāsts, kas sola atbrīvot no celulīta, jau tos uzklājot vien, ilgtermiņa zinātniskos pētījumos atklāts, ka šie līdzekļi nav efektīvāki par placebo. Ir labāks variants. Izmantojiet masāžai paštaisītu, īpaši efektīvu un arī smaržīgu eļļu. Nopērciet kādā ekoveikalā vajadzīgās sastāvdaļas un sajauciet. Masāžas eļļai vajadzēs 50ml avokado vai mandeļu eļļu, pāris pilienus fenheļa un kadiķa eļļu un pa pilienam cipreses un citronu esences.  Divas reizes dienā uzpiliniet uz neliela ādas laukuma piecus pilienus eļļas (uz lielāka – desmit) un maigi iemasējiet problēmzonā. 

 

Masāžas eļļai vajadzēs 50ml avokado vai mandeļu eļļu, pāris pilienus fenheļa un kadiķa eļļu un pa pilienam cipreses un citronu esences. 

 

Pret celulītu labi iedarbojas līdzeklis Dichapetalum, bet tikai ar zemu potenci (3D, 4D un 6D). Noderīgi var būt vairāki ārstniecības augu līdzekļi. Pētījumi liecina, ka escīna, saponīnu un citas zirgkastaņas (Aesculus hippocastanum) sēklu ekstrakta aktīvās vielas palīdz celulīta gadījumā mazināt šķidruma aizturi. Varat izmēģināt arī ārstniecības auga Centella asiatica ekstraktu, ko pazīst kā gotu kolu vai Āzijas centellu. Šis augs darbojas kā diurētiķis, vienlaikus stimulējot asinsriti, un tādējādi uzlabojot ādas veselību. Lietojot perorāli tinktūras, kas satur 70% triterpēnu skābes (dabiski un bioloģiski aktīvi augu izcelsmes savienojumi, kas labvēlīgi ietekmē veselību), ir panākti iespaidīgi rezultāti celulīta ārstēšanā. 

 

Teksts: žurnāls "Ko ārsti tev nestāsta"