Tunelis ausīs - labi vai slikti?

Nu jau kādu laiciņu jauniešu vidū populāri ir veidot ausīs tā dēvētos tuneļus. Par to, cik tas ir labi vai slikti, mammamuntetiem.lv stāsta SIA "Veselības centrs 4" kosmētiķe, ķermeņa estētikas speciāliste Ieva Gulbe. Speciālistei gan ir viens izskaidrojums, kāpēc jaunieši mokās sāpēs, lai ausu ļipiņas izcaurumotu, - piederības trūkums.

Cilvēkam vajag just piederību, tas ir tas atslēgas vārds. Ģimenes sūtība būtu to veidot, citādi to izdara kāds cits.

FOTO: Marika Eglīte

"Cilvēkam vajag just piederību, tas ir tas atslēgas vārds. Ģimenes sūtība būtu to veidot, citādi to izdara kāds cits".

Ar ko jārēķinās, ja vēlas ausīs izveidot tuneļus?

1.Process ir sāpīgs

2.Var rasties iekaisumi, pat asiņošana

3.Nepieciešama pacietība

4.Caurums paliek uz mūžu. Mīts, ka tas var aizaugt

5.Ja vēlies tuneli likvidēt, būs jāveic plastiskā operācija

 

Iemesli, kāpēc jaunieši vēlas tikt pie tuneļa...

Reklāma
Reklāma

Kosmētiķe I.Gulbe norāda, ka aptuveni 12-13 gadi ir laiks, kad pusaudzim visvairāk ir nepieciešams socializēties, būt piederīgam kādai sociālai grupai. Ja jaunietim ir tukša vieta vērtību skalā, ja ģimene jau no mazotnes nav radinājusi savu bērnu pie savas kultūras, tad viņš savu piederību meklē citur. "Cilvēkam vajag just piederību, tas ir tas atslēgas vārds. Ģimenes sūtība būtu to veidot, citādi to izdara kāds cits," uzskata I.Gulbe. Tuneļi ausīs nāk no Āfrikas kultūras. "Svešu kultūru pieņemam tik viegli, ja nav pašam savējās," norāda kosmētiķe. Viņa aicina vecākus savu bērnus jau no mazotnes mācīt mīlēt savu valsti, savu kultūru un ieražas. Arī latviešiem ir daudz dažādu rotaslietu, ar kurām greznoties. Rotās var iestrādāt senās latvju zīmes.

Kā notiek pats process?

Ausī vai abās ausīs izdur caurumu, tāpat kā parastam auskaram. Durot caurumu konkrētajam mērķim, tiek izmantota speciāla medicīniskā tērauda nagliņa, kas apstrādāta ar gēlu un tā ir daudz resnāka, nekā durot caurumu parastam auskaram. Tad šajā caurumā ieliek auskaru - radziņu, ko stumj arvien dziļāk, plēšot ausi. Cik nu ilgi kurš var izturēt, skaidro Gulbe. Tad pēc aptuveni 2 nedēļām ar auskaru - radziņu caurumu paplašina lielāku. Un tā process tiek turpināts, līdz klients ir apmierināts ar izveidotā cauruma lielumu. Gulbe apgalvo, ka process ir sāpīgs, tāpēc brīžam speciālisti neizprot, kādēļ kāds vispār var vēlēties sev ko tādu nodarīt. Interneta vidē dažādos forumos var izlasīt, kā jaunieši cauruma stiepšanas procedūru veic mājās, tos paplašinot ar dažādiem sadzīves priekšmetiem. Nereti rodoties iekaisumi, no kuriem auss ir uzpampusi pat dubultā, dažiem novērota arī asiņošana. Kosmētiķe norāda, ka šādas procedūras mājās, izmantojot nesterilus priekšmetus, nevajadzētu veikt. Katru reizi, caurumu vidojot lielāku, pastāv risks iegūt mikro vai makrotraumu, atgādina speciāliste.

Tunelis neaizaug

Ir absolūts mīts, ka tuneli var aizaudzēt, brīdina kosmetoloģe. Pat parasta auskara caurums, ja tiek aizaudzēts, rētaudi tāpat paliek. Bet tuneli nav iespējams aizaudzēt. Ja to vēlas likvidēt, jāveic plastiskā operācija, kurā nokareno ausu ļipiņu malas tiek nogrieztas un veidota jauna auss ļipa. Turklāt, kā norāda speciāliste, ausu ļipiņās ir ļoti daudz akupunktūras punktu, kas atbild par vairākiem svarīgiem orgāniem cilvēka galvā. Lai gan zinātnieku viedokļi par šo punktu ietekmi uz cilvēka veselību dalās, I.Gulbe ir pārliecināta, ka, piemēram, iekaisuma periodā, punkti tiek ietekmēti un var iespaidot cilvēka veselību. I.Gulbe aicina - tuneļa vietā labāk izdurt, piemēram, trīs parasto auskaru caurumus pēc kārtas. Tāpat speciāliste aicina vecākus laikus runāt ar saviem bērniem, cik piederīgi mēs esam savai kultūrai.