Vienkārši un saprotami par delikāto problēmu – urīna nesaturēšanu

Inkontinence jeb urīna nesaturēšana ir delikāta problēma, kas skar ļoti daudzus cilvēkus, ne tikai seniorus vien. Tā var apgrūtināt cilvēka sociālo dzīvi, mazināt darba spējas, radīt stresu un depresiju. Taču sabiedrībā nereti valda bailes, kauns, nezināšana...

Urīna nesaturēšana ir bieža blakusparādība virknei slimību, kas saistītas ar galvas un muguras smadzeņu, kā arī perifērās nervu sistēmas bojājumiem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Urīna nesaturēšana ir bieža blakusparādība virknei slimību, kas saistītas ar galvas un muguras smadzeņu, kā arī perifērās nervu sistēmas bojājumiem.

Eiropā no šīs problēmas cieš vidēji viens no 20 cilvēkiem, bet, pieaugot vecumam, - pat katrs piektais iedzīvotājs. Turklāt aptuveni 80% no inkontinences pacientiem ir sievietes. Pacienti par šo sensitīvo problēmu bieži vien kautrējas runāt un cenšas ar to sadzīvot. Tomēr mūsdienās lielākajā daļā gadījumu urīna inkontinence ir veiksmīgi ārstējama. Par to, kādas ārstniecības metodes izmantojamas inkontinences ārstēšanai, stāsta farmaceits Vitālijs Mitrohins.

 

Kāpēc rodas inkontinence?
Kā uzsver farmaceits V.Mitrohins, inkontinenci ir iespējams veiksmīgi ārstēt, un aptiekā ikviens varēs atrast sev piemērotus medikamentus un palīglīdzekļus. Protams, efektīvai ārstēšanai būtiski noskaidrot slimības izcelsmi. 

 

BENU aptieku farmaceits atklāj, ka ikdienā aizvien vairāk pacientu vēršas aptiekā, lai iegādātos medikamentus inkontinences problēmām. Īpaši tas attiecas uz sievietēm un vīriešiem pēc 45 līdz 50 gadu vecuma. Tāpat ar šāda veida sūdzībām cilvēki nereti saskaras pēc neiroloģiskām saslimšanām un iegurņa operācijām, traumatiskām dzemdībām. Vīrieši ar inkontinenci bieži vien saskaras pēc prostatas operācijām. Turklāt inkontinences risks aizvien pieaug novecojot, piemēram, sievietēm tas strauji aug menopauzes laikā. 

Tā kā arī liekais svars var radīt slodzi urīnpūslim, treniņi liekā svara zaudēšanai bieži vien sniedz pozitīvus rezultātus inkontinences pacientiem.

Urīna nesaturēšana ir bieža blakusparādība virknei slimību, kas saistītas ar galvas un muguras smadzeņu, kā arī perifērās nervu sistēmas bojājumiem. Izplatītākās diagnozes ir insults, Parkinsona slimība, Alcheimera slimība, smadzeņu audzēji, mugurkaula traumas, multiplā skleroze, cukura diabēts u.c. Inkontinenci veicina arī aptaukošanās, urīnceļu infekcijas, medikamentu lietošana, smēķēšana un pārmērīga kofeīna lietošana. Ja tie ir vienīgie ietekmējošie faktori, inkontinence var pāriet, piemēram, izārstējot infekciju vai samazinot svaru.

 

Kopumā inkontinence iedalāma trīs lielās grupās, no kurām katra prasa atšķirīgas ārstēšanas metodes. Pirmā ir stresa jeb slodzes urīna nesaturēšana. Šajā gadījumā novērojama patvaļīga urīna noplūde jebkura vēdera muskulatūras sasprindzinājuma gadījumā, piemēram, ceļot smagumu, klepojot, šķaudot, smejoties. Šis inkontinences tips visbiežāk novērojams sievietēm ar novājinātu starpenes muskulatūru, kā arī vecuma izraisītu dzimumorgānu noslīdējumu dēļ. 

Otrais tips jeb urgentā nesaturēšana ir gados jaunākiem cilvēkiem raksturīgs inkontinences tips, kas izpaužas kā pēkšņa un neatliekama vajadzība urinēt, bet urīna noplūde var būt minimāla vai tās var nebūt vispār. Urinēšanas vajadzībai raksturīgs biežums un steidzamība. 

Trešais tips ir jauktais urīna nesaturēšanas tips. Tā ir stresa un urgentās urīna nesaturēšanas kombinācija un ir sastopama visbiežāk. Visprecīzāk problēmas cēloni izdosies noteikt, veicot urodinamiskos izmeklējumus.

 

Kā atgūt kontroli pār savu urīnpūsli?
Efektīvai inkontinences ārstēšanai būtiski ir noskaidrot problēmas izcelsmi, jo urīna noplūdei, kas sākas ar dažiem pilieniem, laika gaitā visbiežāk ir tendence pastiprināties. Farmaceits Vitālijs Mitrohins pastāsta, ka aptiekā ir pieejami vairāki recepšu medikamenti inkontinences ārstēšanai. Tāpat pieejami arī homeopātiski bezrecepšu pilieni, kas paredzēti problēmas kontrolei un ārstēšanai. Pieejami arī uztura bagātinātāji, kas satur augu valsts sastāvdaļas un labvēlīgi ietekmē urīnpūsli un urīnpūšļa muskuļus. Smagākos gadījumos rekomendējama arī operācija. Tomēr ir arī padomi, kurus ievērojot, iespējams gūt pozitīvus rezultātus un atgūt kontroli pār urīnpūsli.

Reklāma
Reklāma

 

Kā skaidro Vitālijs Mitrohins, inkontinenci kontrolēt palīdzēs vingrinājumi. Sievietēm īpaši ieteicami ir iegurņa pamatnes muskulatūras jeb Kegela vingrinājumi. Kegela vingrinājumi palīdzēs atjaunot starpenes muskulatūras balsta funkciju un mazā iegurņa orgānu pareizu novietojumu, kā arī kontrolēt urīna plūsmu no urīnpūšļa. Īpaši noderīgi šie vingrinājumi ir inkontinences sākotnējās stadijās un pēc ķirurģiskas iejaukšanās, atgūstot iegurņa pamatnes muskulatūras tonusu. Muskuļu treniņam nav nepieciešams īpašs aprīkojums, un efekts ir manāms jau 6 līdz 12 nedēļu laikā.

 

Itin vienkāršs vingrinājums Kegela muskulatūrai ir urīna plūsmas pārtraukšana, urinācijas laikā sasprindzinot starpenes muskulatūru. Vienas urinācijas laikā centieties pārtraukt un atkal atsākt urinēt trīs līdz četras reizes. Šādi jātrenējas, līdz spējat urīna strūklu brīvi kontrolēt. Tā kā arī liekais svars var radīt slodzi urīnpūslim, treniņi liekā svara zaudēšanai bieži vien sniedz pozitīvus rezultātus inkontinences pacientiem.

 

Inkontinences pacientu komfortam, aizsardzībai un higiēnai aptiekās pieejamas higiēnas preces – higiēniskās paketes un biksīšu ieliktnīši, kas paredzēti īpaši urīna nesaturēšanas gadījumiem. Ņemot vērā anatomiskās atšķirības, sievietēm un vīriešiem pieejami atšķirīgi higiēnas preču modeļi. Savukārt spēcīgākas inkontinences gadījumiem pieejami arī izstrādājumi ar īpaši spēcīgu uzsūkšanas spēju, piemēram, autiņbiksītes, kas piemērotas pacientiem, kuriem inkontinence vispārējā veselības stāvokļa dēļ nav ārstējama.

 

Vai pārtika ietekmē inkontinences intensitāti?
Kā skaidro farmaceits Vitālijs Mitrohins, inkontinences pacientiem var rasties maldīgs priekšstats par šķidruma patēriņu, piemēram, ka mazāks šķidruma patēriņš mazina problēmu. Tomēr jāatceras, ka inkontinences gadījumā ir ļoti būtiski dzert pietiekami daudz ūdens un citu šķidrumu. Neuzņemot pietiekami daudz šķidruma, cilvēkam var rasties aizcietējumi, kas urīnpūsli vēl vairāk kairinās un tikai pastiprinās inkontinenci. Noteikti būtu jāizdzer vismaz sešas līdz astoņas glāzes šķidruma dienā. 

 

Savukārt pirms gulētiešanas nevajadzētu daudz dzert, lai mazinātu urīnpūšļa slodzi nakts laikā. Inkontinences pacientiem būtu jābūt piesardzīgiem ar alkohola lietošanu, jo tas ir diurētiķis, kas rada vairāk urīna un kairina urīnpūsli. Īpaši jāpiesargās pacientiem, kas cieš no urgentās nesaturēšanas. Diurētiķis ir arī kafija, tāpēc inkontinences slimniekiem tās lietošana būtu jāsamazina līdz minimumam. Tāpat inkontinences simptomus pastiprina gāzēti un saldi dzērieni.

 

Inkontinences pacientiem svarīgi pievērst uzmanību arī uzturam. Būtiski ir pietiekamā daudzumā uzņemt magniju, kas ir nozīmīga minerālviela muskuļu un nervu darbībai. Magnijs mazina muskuļu spazmu veidošanos, tajā skaitā arī urīnpūšļa muskulatūras spazmas, kas ļauj urīnpūslim pilnībā iztukšoties. Pārtikas produkti, kas satur magniju, ir, piemēram, banāni, kartupeļi, zaļo lapu salāti, zivis, u.c. Savukārt izvairīties vajadzētu no asiem un skābiem ēdieniem. Urīnpūšļa muskuļos atrodas nervi, kuriem šādi kairinātāji rada saspringumu.

 

Vitālijs Mitrohins atgādina, ka inkontinences pacientiem vērtīgi zināt, ka Latvijā inkontinences medikamenti ir iekļauti Kompensējamo zāļu sarakstā un inkontinences līdzekļi - medicīnas ierīču sarakstā, tāpēc problēmas gadījumā nav jābaidās vērsties pēc palīdzības pie ģimenes ārsta vai cita speciālista.