Skaistuma konsultantes padomi jutīgas ādas kopšanai ziemā

Ādas diskomforta sajūta ziemā nav retums. Nesaudzīgie laika apstākļi liek daudziem lūkoties pēc ziemai piemērotākiem ādas kopšanas līdzekļiem gan sejai, gan ķermenim. Īpaši krasi to izjūt jutīgas un sausas ādas īpašnieki. Kā kopt jutīgu un sausu ādu ziemā?
Ja ierastie ādas kopšanas līdzekļi nesniedz ādai komfortu un vairs nepalīdz, tas nozīmē, ka āda pie tiem ir pieradusi un līdz ar to tie vairs pilnvērtīgi nepilda savas funkcijas.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ierastie ādas kopšanas līdzekļi nesniedz ādai komfortu un vairs nepalīdz, tas nozīmē, ka āda pie tiem ir pieradusi un līdz ar to tie vairs pilnvērtīgi nepilda savas funkcijas.

Kādas kļūdas nepieļaut jutīgas ādas kopšanas procesā un līdzekļu izvēlē? Padomos dalās BENU Aptiekas skaistuma konsultante Liene Graudiņa.

Lai arī ziemas laikapstākļi ietekmē visus ādas tipus, tomēr tieši jutīgas un sausas ādas īpašnieki parasti visasāk izjūt ādas diskomfortu ziemas mēnešos, stāsta skaistuma konsultante L. Graudiņa. 
 

Tas notiek tādēļ, ka viņu āda nepilda līdz galam tai paredzētās funkcijas kā aizsargbarjera pret ārējiem vides agresoriem. Ziemā tie izpaužas daudz vairāk nekā siltajā gadalaikā. Tie ir auksts, vējains laiks, izteikti sauss gaiss iekštelpās un būtiska temperatūras starpība starp to, kāda ir iekštelpās un ārā. Visbiežāk šo ādai nelabvēlīgo faktoru izraisītais kairinājums izpaužas kā velkoša, dedzinoša ādas sajūta, diskomforts, apsārtums vai pat nieze. Šīs pazīmes nedrīkst ignorēt, jo tās ir ādas signāls par to, ka ir nepieciešamas izmaiņas tās kopšanā.
 


Kā palīdzēt jutīgai ādai ziemas laikā

Ja āda ir jutīga, ziemas laikā vēlams pirms došanās ārā uz sejas uzklāt tā saucamos ziemas (uz iepakojuma parasti apzīmēti ar “cold”) krēmus, kas ir paredzēti, lai palīdzētu aizsargāt ādu no nelabvēlīgajiem laikapstākļiem tieši aukstajā laikā. 
Ja ziemā āda kļūst ne tikai kairinātāka, bet arī sausāka, tad ierastā krēma vietā var izvēlēties bagātākas konsistences krēmu, kas ir paredzēts ne tikai jutīgas, bet arī sausas ādas kopšanai. Papildus savam ierastajam krēmam var izvēlēties arī ādas barjeru stiprinošus krēmus, iesaka L. Graudiņa.

 

Ja āda ir īpaši jutīga vai pat alerģiska, jāizvēlas krēms, kura sastāvā ir pēc iespējas mazāk sastāvdaļu, kas nesatur konservantus un ir tādā iepakojumā, kurā krēmam nav saskare ar gaisu.

Reklāma
Reklāma

 

Jāņem vērā, ka ne vien aukstumam ir ietekme – ziemas laikā mūsu ādu sausina un kairina arī sausais gaiss no apkures, kā arī karstās dušas un vannas. Līdz ar to ir svarīgi izvēlēties mazgājamo līdzekli ķermenim, kas papildus nesausinās ādu. Tāpat pēc dušām un vannām noteikti ir jāizmanto piemērots ķermeņa krēms, kas paredzēts tieši sausas vai jutīgas ādas kopšanai, kas nomierinās jutīgu un sakairinātu ādu. Ja āda ir īpaši jutīga vai pat alerģiska, jāizvēlas krēms, kura sastāvā ir pēc iespējas mazāk sastāvdaļu, kas nesatur konservantus un ir tādā iepakojumā, kurā krēmam nav saskare ar gaisu.
 


Ja ierastie kopjošie krēmi nelīdz

Ja ierastie ādas kopšanas līdzekļi nesniedz ādai komfortu un vairs nepalīdz, tas nozīmē, ka āda pie tiem ir pieradusi un līdz ar to tie vairs pilnvērtīgi nepilda savas funkcijas. Šādos gadījumos vislabākais ir doties pie sava ādas speciālista vai vērsties aptiekā pēc konsultācijas par to, kādus ādas kopšanas līdzekļus labāk izvēlēties tieši jūsu ādas stāvoklim un vajadzībām, uzsver skaistuma konsultante.
 


Biežākās kļūdas jutīgas ādas kopšanā

Visbiežākā kļūda jutīgas ādas kopšanā ir nepiemērotu ādas kopšanas līdzekļu izvēle, skaidro skaistuma konsultante L. Graudiņa. Visbiežāk tas attiecināms tieši uz ādu attīrošajiem līdzekļiem – nereti tie tiek izvēlēti nepiemēroti un ir pārāk intensīvi attīroši tieši jutīgai un sausai ādai. Tāpat izplatīta kļūda ir spirtu saturošu toniku izmantošana, kā arī pārāk bieža skrubju izmantošana – visi šie ieradumi vēl vairāk papildus kairina jau tā jutīgo ādu, radot diskomforta sajūtu un pastiprinot ādas kairinājumu.

Atcerieties – jutīgas un sausas ādas kopšanai ir jābūt īpaši saudzīgai, izvēloties tieši šādai ādai atbilstošos kopšanas līdzekļus – maigus attīrošos līdzekļus un īpaši pielāgotus, nomierinošus, barojošos un mitrinošos līdzekļus.