Farmaceite Marta Šulce: “Videi draudzīgas izvēles ir TAVĀS rokās!”

Daba iedvesmo radīt un darīt – es secinu, atceroties kā astoņus gadus atpakaļ pametu Rīgas piesātināto dzīvi, pārcēlos dzīvot uz Baldones lauku teritoriju un apkārtnes savvaļīgo pļavu krāšņuma varā sāku gatavot kosmētikas līdzekļus.
Silmachy zīmola radītāja farmaceite Marta Šulce

FOTO: Publicitātes foto

Silmachy zīmola radītāja farmaceite Marta Šulce

Pēc izglītības esmu farmaceite, man vienmēr patikusi zāļu formu izgatavošana – aptiekā gatavoju deguna pilienus, dermatoloģiskās ziedes, antroposofos graudiņus un tinktūras. Tā sajūta, ka ar savām zināšanām spēju no atsevišķām izejvielām radīt ko tādu, kas palīdz un noder citiem, mudināja eksperimentēt arī ar kosmētikas gatavošanu. Sāku ar ikdienas līdzekļiem sev un savai ģimenei, tad jau draugiem un paziņām, līdz vienā brīdī viss aizvēlās kā sniegabumba un attapos iznākot no Uzņēmuma reģistra ar savu dabīgās kosmētikas uzņēmumu SILMACHY.

 

Silmachy ziepes ir 100% roku darbs. Kopējais ziepju gatavošanas process aizņem 30 dienas. Foto: Viesturs Radovics

 

Jau pirmssākumos, kad gatavoju tikai bārdas eļļas un skūšanās līdzekļus, man bija svarīga gatavoto produktu kvalitāte, izejvielu tīrība un radīšanas process. Bet pēc dēla piedzimšanas arvien vairāk piedomāju arī par vides jautājumiem - kādu pasauli es viņam vēlos atstāt pēc sevis. 

 

Foto: Gustavs Sils

 

Dabas daudzveidības samazināšanās, tās piesārņojums, mikroplastmasas atrašana ēdienos, kosmētikā un pat cilvēku organismos – tās ir tikai dažas no bažām, ar kurām saskaramies jau tagad un ir skaidrs, ka pats no sevis nekas nemainīsies. Tā trīs gadus atpakaļ radās spēcīga pārliecība par to, ka svarīgs ir ne tikai kosmētikas sastāvs, bet arī tās iepakojums. Apzināti sāku izvairīties no plastmasas un SILMACHY parādījās vairāki beziepakojuma produkti, kā šampūnziepes jeb cietais šampūns, cietais kondicionieris, ķermeņa un roku ziepes

 

Šampūnziepes un cietais kondicionieris - par divām plastmasas pudelēm mazāk Tavā vannas istabā. Foto: Gustavs Sils

 

Reklāma
Reklāma

Cietais kondicionieris ir ērts gan maziem, gan lieliem ceļojumiem - ērti lietojams un aizņem maz vietas. Foto: Gustavs Sils

 

Atradām arī lūpu balzāma tūbiņas, kas ierastās plastmasas vietā ir izgatavotas no kartona , kas ir viegli pārstrādājams. Man šķiet, ka izvēloties kosmētiku dabai draudzīgā un viegli pāŗstrādājamā iepakojumā, mēs mazinām problēmas cēloni - pieprasījumu plastmasas iepakojuma industrijā. Ir labi, ka tiek piedāvātas plastmasas pārstrādes opcijas, bet realitātē, pēc nesena National Geographic pētījuma tikai 9% no visas plastmasas reāli tiek pārstrādāta. Pārējais apjoms izgāztuvju vai atkritumu veidā ieguļas mūsu mežos, upēs un citur. Savs uzņēmums man šķita lielisks veids, kā varu ne tikai šausmināties un runāt par to, bet mērķtiecīgi rīkoties jau šodien, piedāvājot reālas alternatīvas dabīgajai kosmētikai plastmasas iepakojumā. 

 

Pēc dēla piedzimšanas arvien vairāk piedomāju arī par vides jautājumiem - kādu pasauli es viņam vēlos atstāt pēc sevis. 

 

Jebkurš no mums ar savu ikdienas pirkumu izdara izvēli un nosaka to, kāds piedāvājums veidosies un kādu vēlamies redzēt kosmētikas industriju. Prieks, ka arvien vairāk uzņēmumu klientu mudināti ir spiesti domāt un rīkoties zaļāk. Man ļoti patīk doma par to, ka mēs katrs esam savu zemi aizņēmušies no saviem bērniem, nevis mantojuši no senčiem ar ideju, ka daba ir kaut kas lielāks un mūžīgāks par cilvēku, un ir svarīgi saglabāt dabas unikalitāti, savvaļīgumu un tīrību, lai mūsu bērni var dzīvot veselīgā vidē. 

 

Foto: Viesturs Radovics

 

SILMACHY  novērtē arī kvalitāti, labu dizainu un minimālismu un tādēļ pēc sestās zīmola dzimšanas dienas nosvinēšanas esam sev un pārējiem uzdāvinājuši jaunus, funkcionālus un videi draudzīgus, pārstrādājamus iepakojumus. Kā arī – augustā beigās pēc rūpīgas testēšanas un lološanas gada garumā būs pieejams jaunums – dabīgs dezodorants pārstrādājamā kartona iepakojumā.

 

Foto: Viesturs Radovics