Vai varēšu zīdīt mazuli, ja esmu veikusi krūšu palielināšanas operāciju? Atbild ekspertes

Vai var zīdīt bērniņu ar krūti, ja ir bijusi krūšu palielināšanas operācija? Šis ir jautājums, kas visbiežāk satrauc tās sievietes, kas svārstās par vai pret krūšu implantu ievietošanu, pirms bērniņa plānošanas. Vēl lielāku uztraukumu mēdz piedzīvot mammas, kurām implanti krūtīs jau ievietoti, bet pieteicies mazulis. To vai krūšu implanti ietekmē zīdīšanas procesu, vaicājām klīnikas “Aesthetica” plastikas ķirurģei, dakterei Martai Rudakovskai, kā arī zīdīšanas konsultantei, Latvijas Zīdīšanas veicināšanas konsultantu asociācijas dibinātājai Sandrai Lasei.
Nav atšķirības, vai sieviete gaida bērniņu ar vai bez krūšu implantiem, vienisprātis ir abas ekspertes.

FOTO: Shutterstock.com

Nav atšķirības, vai sieviete gaida bērniņu ar vai bez krūšu implantiem, vienisprātis ir abas ekspertes.

Krūšu palielināšana jau daudzus gadus ir vispieprasītākā plastiskā operācija gan pasaulē un Latvijā.

 

Krūtis daudzām sievietēm ir ļoti nozīmīgs sievišķības, identitātes un seksualitātes simbols. Ja sieviete nav apmierināta ar savu krūšu formu, apjomu, tvirtumu un citām to vizuālajām īpašībām, nereti rodas kompleksi, zūd pašpārliecinātība un būtiski mazinās sievietes dzīves kvalitāte. Tas arī ir viens no iemesliem, kāpēc sievietes visbiežāk izvēlas veikt krūšu palielināšanas operāciju.

 

Daktere Marta Rudakovska skaidro, ka literatūrā nav pieejamu datu par to, ka krūšu palielināšanas operācija kaut kādā veidā spētu ietekmēt zīdīšanas procesu. “Ja sievietei ir kompleksi par savu izskatu un par krūšu palielināšanas operāciju jau domāts labu laiku, tad to noteikti var darīt pirms bērniņu plānošanas. Mūsdienās operācijas tiek veiktas ļoti saudzīgi, neskarot piena dziedzerus,” stāsta ārste, uzsverot, ka krūšu implanti nevar ietekmēt arī piena daudzumu zīdīšanas periodā.

 

Tāpat daktere stāsta, ka ir bijuši visādi minējumi, piemēram, par to, vai krūšu implantu silikona materiāls var nonākt mātes pienā un tādējādi ietekmēt mazuli, taču nekur literatūrā nav apstiprinātu pētījuma datu par to, ka tā tiešām varētu notikt.

 

Arī zīdīšanas konsultante Sandra Lase atzīst, ka implanti zīdīšanai netraucē. “Protams, kā jebkurai operācijai, arī krūšu palielināšanai ir riski – cik kvalitatīvi operācija ir uztaisīta. Ja nerunājam par ļoti liela izmēra implantiem, kas var nospiest piena dziedzerus, tad vidēja izmēra implantiem zīdīšanu ietekmēt nevajadzētu. Turklāt mūsdienās šīs operācijas veic ļoti saudzīgi,” teic zīdīšanas konsultante.

 

Sandra Lase piebilst, ka otrs jautājums ir par to, kāpēc sieviete šādu operāciju vispār ir veikusi. “Piena daudzums nav tik tieši atkarīgs no krūšu lieluma, bet, ja sievietei ir piena dziedzeru hipoplāzija, jeb nepietiekami attīstīti piena dziedzeri un implanti ielikti, lai būtu estētiski pievilcīgākas krūtis, tad piena daudzums būs ļoti mazs, bet tas nebūs implantu dēļ.”

 

Ja krūšu palielināšanas operācija plānota pēc bērniņu piedzimšanas, svarīgi saprast, ka ir jāievēro noteikts laika periods, pēc zīdīšanas noslēgšanas – tas ir vismaz pusgads, lai nerastos lieki riski un sarežģījumi un tas ir laiks, kad hormonālais līmenis ļauj audiem un dziedzeriem normāli reaģēt uz atveseļošanās procesu.

 

 

Vai kaut kas īpašs ir jāievēro grūtniecēm, kurām ir krūšu implanti?

Nav atšķirības, vai sieviete gaida bērniņu ar vai bez krūšu implantiem, vienisprātis ir abas ekspertes.

 

Dr. Marta Rudakovska skaidro, ka nav nekādu īpašu noteikumu: “Protams, jebkurai pacientei iesakām sekot līdzi savu krūšu veselībai un gadu pēc krūšu palielināšanas operācijas veikt sonoskopijas, kā arī mamogrāfijas izmeklējumus, kad sieviete sasniegusi 40 gadus vienu reizi divos gados.”

Reklāma
Reklāma

 

Arī zīdīšanas konsultante Sandra Lase uzsver, ka zīdīšanas process sievietēm, kurām ir implanti neatšķirsies no tām, kurām to nav, tāpēc nekādu īpašu nosacījumu, kas būtu jāievēro grūtniecības periodā, neesot.

 

Vai pēc zīdīšanas noteikti vajadzēs operāciju atkārtot?

Šis nav viennozīmīgi atbildams jautājums, saka Dr. Marta Rudakovska. Daktere skaidro, ka tām sievietēm, kurām krūšu dziedzeri vispār nav attīstīti kā orgāns, vai tie ir ļoti mazi, pēc operācijas iegūtās krūšu formas izmaiņas būs mazākas arī pēc zīdīšanas, taču tām sievietēm, kurām no dabas dotas normāla izmēra krūtis, zīdīšanas process gan var ietekmēt krūšu formu. Tad pēc zīdīšanas noslēgšanas var domāt par koriģējošu operāciju taču, kad to veikt un citus neskaidros jautājumus pacientēm daktere iesaka izrunāt konsultācijas laikā pie speciālista. Katrs gadījums tiek izvērtēts individuāli.

 

Citādāk, ja krūtis lemts samazināt

Sievietes labsajūtu, veselību un dzīves kvalitāti ietekmē ne tikai pārāk mazas, bet arī apgrūtinoši lielas krūtis. Pirms veikt šo operāciju gan jāsaprot, ka zīdīšanas procesu tā var ietekmēt.

 

“Krūšu samazināšanas operācijām ir lielāks risks, jo tur parasti tiek izņemti ne tikai taukaudi, bet arī piena dziedzeru audi, un, ja operācijas laikā tiek bojāti nervu ceļi un piena vadi, tad var būt pēc tam problēmas ar piena sekrēciju,” saka Sandra Lase.

 

Arī daktere Rudakovska atzīst, ka šādas operācijas var ietekmēt zīdīšanas procesu, jo tur tomēr tiek izņemta daļa dziedzeru. Bet ne vienmēr tas tā notiek. “Pirms šāda veida operācijas praktiski nav iespējams pateikt, kā tas nākotnē ietekmēs zīdīšanas procesus,” saka ārste.

 

Vai drīkstu veikt plastikas operāciju vasarā?

“Runājot par operācijām vasarā – nav nekāda pamata no tām baidīties. Tieši pretēji, korekcijām šajā gadalaikā ir daudz priekšrocību. Lielā daļā pasaules valstu vasara ir visu gadu. Ja šis gadalaiks tiešām būtu nepiemērots laiks ķirurģijai, daudzās valstīs nebūtu iespējams veikt nekādas operācijas – ne plastiskās, ne medicīnisku indikāciju dēļ,” saka daktere. 
 

“Bieži vien šis ir vislabākais laiks, jo ir vieglāk izbrīvēt mirkli sev. Cilvēki parasti nevēlas lieku uzmanību no darba kolēģu puses, skaidrot, kāpēc vajadzīgs atvaļinājums vai slimības lapa. Mūsu imunitāte šajā laikā ir visstiprākā, un organisms visus spēkus var veltīt, lai ātrāk atlabtu."

 

Kādos gadījumos tiek veikta krūšu palielināšana?

  • Sieviete vēlas piepildītākas un tvirtākas krūtis
  • Krūtis ir neattīstītas, asimetriskas, atšķirīgas formas un izmēra
  • Pēc bērniņa piedzimšanas un krūts barošanas nepieciešams atjaunot to izmēru, formu, apjomu un tvirtumu

Kādos gadījumos tiek veikta krūšu samazināšana?

  • Sievietes pēc 45 gadu vecuma piedzīvo hormonālas izmaiņas un krūšu samazināšana tiek veikta, lai mazinātu ļaundabīgu veidojumu attīstības risku krūtīs.
  • Krūšu apjoms sagādā veselības problēmas.
  • Pārāk lielas krūtis būtiski ierobežo sievietes kustību brīvību, iespēju nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, atrast piemērotu apģērbu.
  • Apjomīgo krūšu dēļ sieviete izjūt emocionālu diskomfortu, cieš no zema pašvērtējuma un apkārtējo replikām.

Saistītie raksti