Septiņi iespaidīgi dabas un tehnoloģiju muzeji, kurus tagad var iepazīt virtuālā tūrē

Pavisam nesen aizvadīta tradicionālā Muzeju nakts, kas jau otro gadu norisinājās attālināti dažādu ierobežojumu ēnā. Taču katram mākonim zelta maliņa. Ņemot vērā globālo pandēmiju, arvien vairāk pasaulslavenu muzeju piedāvā cilvēkiem apmeklējumus virtuāli.
Smitsona institūta Valsts dabas vēstures muzeja halle.

FOTO: Shutterstock.com

Smitsona institūta Valsts dabas vēstures muzeja halle.

STEaMup.lv komanda piedāvā pāris ar STEM nozarēm saistītas muzeju ekspozīcijas, ko vērts aplūkot vismaz attālināti.
 

Dabas muzejs – lielākā dabas bagātību krātuve Latvijā
 

Latvijas Nacionālais dabas muzejs ir viens no vecākajiem daudznozaru dabaszinātņu muzejiem Baltijā. Muzeja ekspozīcijas ikvienam ļaus izpētīt gan Latvijā, gan pasaulē sastopamos dzīvniekus un putnus. Virtuālā ekskursija dabas muzejā var kļūt par lielisku palīgu gan vecākiem, gan skolotājiem, jo to var izmantot gan kā mācību materiālu, gan arī bērnu zināšanu pārbaudi. Virtuālās tūres laikā ir iespēja aplūkot 12 dažādas ekspozīcijas, piemēram, “Latvijas putni”, “Pasaules zīdītāji”, “Dzīvība jūrās”, “Par Zemi, Sauli un mums” un citas. 

 

Dabas vēstures muzejs – viss par dzīvo dabu pasaulē
 

Smitsona institūta Valsts dabas vēstures muzejs Vašingtonā piedāvā aplūkot kolekciju, kurā ir 126 miljoni augu, dzīvnieku, fosiliju, minerālu, akmeņu, meteorītu un dažādu artefaktu paraugu. Šis ir apmeklētākais dabas vēstures muzejs pasaulē, kuru iespējams redzēt katram no mums – atrodoties jebkurā pasaules vietā. Ar 360 grādu virtuālas ekskursijas palīdzību iespējams gan izstaigāt pamatekspozīcijas, kas veltītas gan cilvēces pirmsākumam, zīdītāju pasaulei, okeānam un dinozauriem, gan arī ielūkoties dažādās agrāk notikušās izstādēs. 
 


Aizraujošā zinātne un tās vēsture


Oksfordas Universitātes Zinātnes vēstures muzejs ir viena no vadošajām institūcijām Lielbritānijā, kas darbojas zaļās bioloģijas jomā. Muzejs ik gadu piesaista ārkārtīgi daudz apmeklētāju. Tagad tas piedāvā iespēju ikvienam, esot mājās, skolā vai ciemos pie draugiem, doties virtuālā muzeja ekskursijā. Dodoties tūrē, varēs izpētīt eksponātus un artefaktus, kas saistīti ar dažiem svarīgākajiem zinātnes vēstures atklājumiem. Ekskursija pa Zinātnes vēstures muzeju būs labs palīgs tad, ja jāapgūst dabaszinātņu mācību viela par kukaiņiem un rāpuļiem, jo tajā atrodas viena no pasaules lielākajām vēsturiskajām kukaiņu kolekcijām. Tajā ir vairāki desmiti miljonu sugas pārstāvju. Īpaši vērtīga ir prusaku (Blattoptera) un vaboļu (Coleoptera) kolekcija. 

 

Dabaszinātņu muzejs – dzīvās dabas pasaule cauri gadsimtiem
 

Reklāma
Reklāma

Beļģijas Karaliskā dabas zinātņu institūta muzejs piedāvā fascinējošu ieskatu dzīvās dabas pasaulē no vistālākās pagātnes līdz mūsdienām. Domājams, ka katrs bērns reiz ir domājis, cik lieliski būtu dzīvot laikā, kad vēl bija dinozauri. Dodoties virtuālā ekskursijā pa muzeju, būs iespēja kaut nedaudz ieskatīties tālā pagātnē un aplūkot dinozauru kaulus. Galvenais muzeja eksponāts ir dinozauru skeleti “Bernisartas iguanadonu”. Tie atrasti 19. gadsimtā mazā ciematā Beļģijas dienvidos un tagad ir smalki restaurēti un apskatāmi arī muzeja virtuālajā tūrē. Citas pastāvīgās ekspozīcijas ir “Krīta perioda jūru iemītnieki”, „Par cilvēkiem un mamutiem” - cilvēces attīstība un vide ledus laikmetā, “Insektu pasaule”, “Vaļi”, “Zīdītāji un mineraloģija”.

 

Zemūdens pasaule Okeanogrāfijas muzejā
 

Vācijas Okeanogrāfijas muzejā ir vairākas izstādes par zveju, vidi un jūras saglabāšanu, kā arī izstādes par jūras un okeānu izpēti. Muzejā ir iespējams apskatīt vairāk nekā 600 jūrās dzīvojošās radības – faunas ar koraļļu rifiem, zivis, roņus un vaļus. Šī virtuālā tūre būs lielisks palīgs dabaszinātņu skolotājiem, stāstot skolēniem gan par zemūdens pasaules iemītniekiem, gan par cilvēku ietekmi uz okeāniem. Tūre palīdzēs iegūt ne tikai teorētiskas zināšanas, bet iegūt arī vizuālu priekšstatu par jūrā dzīvojošām radībām. Tiek piedāvāta iespēja virtuāli ieskatīties akvārijā, kurā mitinās jūras iemītnieki. 
 


Pasaules mainīgās tehnoloģijas skaitļošanas muzejā
 

Nacionālais skaitļošanas muzejs atrodas Apvienotajā Karalistē un ir veltīts vēsturisko datorsistēmu savākšanai un atjaunošanai. Mācīties informātiku ne vienmēr nozīmē taisīt sarežģītas diagrammas, rakstīt tekstus un lasīt teoriju. Informātiku var mācīties arī, dodoties virtuālā tūrē pa Nacionālo skaitļošanas muzeju. Tajā atrodas pasaules lielākā strādājošo vēsturisko datoru kolekcija un piemēri pasaules mainīgo tehnoloģiju vēsturei no 1940. gada līdz mūsdienām. Apskatot muzeja ekspozīciju, sākotnēji ir grūti aptvert, cik ļoti tehnoloģijas gadu garumā ir mainījušās.
 


Dzīvsudraba Monte Amiata raktuvju muzejs
 

Salīdzinot ar iepriekšējām, šī virtuālā tūre būs nedaudz atšķirīga. Šeit ekskursija ved pa Dzīvsudraba Monte Amiata raktuvju muzeju Itālijā. Muzejs piedāvā iespēju 360 grādu tūrē apskatīt ekspozīciju un maketus par dzīvsudraba iegūšanu un tā vēsturi. Šī tūre var būt labs palīgs skolēniem, apgūstot mācību vielu ķīmijā par metāliem un to īpašībām.