Pieci svarīgi kritēriji, pēc kuriem izvērtēt labas valodu apguves aplikācijas

Izglītojošo aplikāciju vidū valodu apmācību aplikācijas ir ļoti populāras. Uzinstalējot šādu lietotni, lietojot to pareizi un regulāri, jau apgūto svešvalodu prasmes var uzlabot vai pat iemācīties jaunu valodu. 

Pašmācības ceļā apgūt valodu ir samērā grūti, tāpēc kombinējot aplikācijas, TV skatīšanos svešvalodā, mūzikas klausīšanos, kursus, valodas apguves efektivitāte ir nesalīdzināmi lielāka.

FOTO: Shutterstock.com

Pašmācības ceļā apgūt valodu ir samērā grūti, tāpēc kombinējot aplikācijas, TV skatīšanos svešvalodā, mūzikas klausīšanos, kursus, valodas apguves efektivitāte ir nesalīdzināmi lielāka.

Tomēr ne katra aplikācija ir piemērota tiešām veiksmīgai valodas apmācībai. Valodu apmācības eksperts Eds M. Vūds, kas pasniedz vācu un spāņu valodas, un ir iesaistījies vairāku veiksmīgu aplikāciju izstrādē, vietnē babbel.com nosauc piecus kritēriju, pēc kuriem izvēlēties, vai lietotne ar daudzsološu nosaukumu tiešām izrādīsies lietderīga. 
 

Izlasi arī: Intuitīvas un kvalitatīvas valodu apmācības aplikācijas. Mācies valodu telefonā! 
 

Laba aplikācija ir veidota tā, lai cilvēks intuitīvi tiktu vadīts pa apmācības labirintiem, proti, tā nebalstās uz iekalšanu, bet gan pāriešanu solis pa solim uz nākamo valodas apguves līmeni.  Tātad, pirms instalē savā viedtelefonā aplikāciju, pievērs uzmanību zemāk nosauktajiem kritērijiem. 


Neaprobežojies ar vienu aplikāciju
Uzmanieties no aplikācijas, kas tiek pasniegta kā valodu apguves "Svētais Grāls", proti, sola iemācīt visu un vienā piegājienā un ar vienu metodi. Programmētāji un pedagogi, kas sadarbojas, lai izveidotu tirgū pieprasītu lietotni, protams, vēlas izveidot pašu labāko valodas apguves sistēmu. Tomēr neierobežojiet sevi tikai ar vienas aplikācijas lietošanu valoda apguvei. Ikdienas apmācības procesā izmantojot arī citus informācijas kanālus - avīzes un grāmatas rakstības apguvei, televīziju, radio, mūziku un dziesmas, arī "čatus" ar cilvēkiem, kuriem valoda ir dzimtā. Tāpēc izvēlieties vairākas aplikācijas un izmantojiet visus uztveres kanālus. 

 

Izvēlies aplikācijas, kas piemērojas lietotāja dienas ritmam
Nosakiet savu mērķi un pielāgojiet tiem savus ikdienas paradumus. Vēlaties runāt tekoši jau pēc dažām nedēļām vai arī jūs to darāt tāpēc, lai trenētu un nodarbinātu smadzenes? Labas aplikācijas ir veidotas tā, lai mācības varētu apvienot ar ikdienas dzīvi un darba grafiku. Vislabākās aplikācijas pašas pielāgojas lietotāja dzīves ritmam, izanalizējot lietotāja uzvedību un paradumiem, kas izmanto viedtelefonu. Piemēram, lietotne "izmet" atkārtošanai vārdiņus vai gramatikas konstrukcijas noteiktos diennakts laikos. Ir aplikācijas, kas piedāvā jau iestatījumos norādīt, kas un kādā veidā jums ir visērtāk atgādināt par nepieciešamību pamācīties valodu. Piemēram, nosūtot apgūstamo vielu uz e-pastu no rītiem pirms brokastīm vai pusdienas laikā. 

Reklāma
Reklāma


Laba aplikācija ir kā spēle
Laba aplikācija piesaista ar atraktīvu spēļu tipa dizainu. Ko tas nozīmē? Aplikāciju veidotāji ir paņēmuši elementus no spēļu dizaina, kas padara spēlētājus atkarīgus no jau izveidotā ieraduma, un integrējuši tos mācību aplikācijās. Viltīgi? Iespējams, bet diez vai būsiet dzirdējuši, ka kāds saka, ka ir atkarīgs no spāņu valodas mācību grāmatas. Aplikāciju lietotāji mēdz kļūst atkarīgi, jo vienlaikus ar mācību vielas apguvi viņi saņem dažādus bonusus par apgūto vielu vai sasniegto līmeni, piemēram, papildus punktus vai īpašas virtuālas balviņas, kas veicina vēlmi atgriezties pie valodas apguves izaicinājuma.


Atsauksmēm ir nozīme
Visām aplikācijām ir sadaļa "Mums ir svarīgas jūsu atsauksmes".  Patiešām, pievērsiet uzmanību šīm atsauksmēm, tās nav tukšas frāzes. Atsauksmes ir ļoti būtiskas, jo labi aplikāciju izstrādātāji tām pievērš uzmanību un uzlabo savu piedāvājumu. Aplikācijas reitings atspoguļo, cik aktīvi šī aplikācija tiek izmantota un vai tās lietotāji ir apmierināti ar tās dizainu un valodas pasniegšanas veidu. Lieliski, ka arī jūs esat gatavs sniegt atsauksmi par savu pieredzi un tādā veidā palīdzēt izstrādātājiem.


Padariet savus sasniegumus publiskus
Ja nevēlaties publicēt savus sasniegumus Facebook, atrodiet kādu draugu vai paziņu, kas arī apgūst šo valodu, un dariet to vienlaicīgi. Sacensību gars uzlabo motivāciju. Ir aplikācijas, kurās var uzmeklēt domubiedrus un " čatot" jeb pļāpāt on-line sev atbilstošā līmenī. 


Jāatzīst, ka pašmācības ceļā apgūt valodu ir samērā grūti, tāpēc kombinējot aplikācijas, TV skatīšanos svešvalodā, mūzikas klausīšanos, kursus, valodas apguves efektivitāte ir nesalīdzināmi lielāka. Lasiet grāmatas svešvalodā - sākumā vienkāršā valodā, pēc tam - sarežģītākā.