Septiņi ieradumi, kā kontrolēt e-pasta izraisīto stresu

Darbs aizņem lielu daļu mūsu laika, tāpēc ir svarīgi, lai tas būtu oranizēts pēc iespējas plānveidīgāk. Tas attiecas arī uz e-pastiem, kas ir būtiska biroju darba sastāvdaļa. 

Daudziem cilvēkiem e-pasta iesūtne ir atvērta visu laiku, ne tikai tad, kad viņi sēž pie rakstāmgalda, bet arī telefonā. Ik reizi, kad iesūtnē parādās jauns ziņojums, viņi dzird “ping”, parādās vēstules ikona vai arī paziņojums “Jums ir pienācis pasts”.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Daudziem cilvēkiem e-pasta iesūtne ir atvērta visu laiku, ne tikai tad, kad viņi sēž pie rakstāmgalda, bet arī telefonā. Ik reizi, kad iesūtnē parādās jauns ziņojums, viņi dzird “ping”, parādās vēstules ikona vai arī paziņojums “Jums ir pienācis pasts”.

1. Nekļūsti par e-pasta vergu!

Nekad neaizmirsti, ka e-pasts domāts, lai tev kalpotu. Tu vari izvēlēties, vai atvērt savu iesūtni vai neatvērt, vai atbildēt uz konkrēto ziņojumu vai neatbildēt un kad to darīt. Tu vari saglabāt, sakārtot, arhivēt vai izdzēst e-pasta ziņojumus atkarībā no savām vēlmēm. 

 

2. Palūkojies uz e-pastu ar vēsu prātu!

Kad bija pēdējā reize, kad saņēmi e-pasta ziņojumu, kas patiešām mainīja tavu dzīvi? Ziņojumu, kas piedāvāja iespēju, kura gadās tikai reizi mūžā? Ziņojumu, kas tevi informēja par lielo laimestu loterijā vai varbūt par valsts prezidenta lēmumu tev piešķirt ordeni? Vai regulāri saņem šāda veida e-pastu? Realitāte ir tāda, ka, pat ja tu saņem sāda veida ziņojumus, nekas būtisks nemainītos, ja tu pāris dienu būtu palicis bez elektroniskajiem sakariem. Varbūt vēl atceries laikus, kad telefonā nesaņēmām e-pasta ziņojumus 24 stundas diennaktī, un mēs bez tiem iztikām gluži labi. Lūdzu, atceries to, kad nespēj tikt galā ar e-pasta plūdiem!

 

3. plāno savu laiku, lai mazinātu e-pasta izraisīto stresu!

Daudziem cilvēkiem e-pasta iesūtne ir atvērta visu laiku, ne tikai tad, kad viņi sēž pie rakstāmgalda, bet arī telefonā. Ik reizi, kad iesūtnē parādās jauns ziņojums, viņi dzird “ping”, parādās vēstules ikona vai arī paziņojums “Jums ir pienācis pasts”. Iespējams, ka ziņa arī “izlec” uz telefona ekrāna. Tas neizbēgami novērš tavu uzmanību un neļauj koncentrēties uz daudz svarīgāku darba uzdevumu, liek darboties daudz dažādos virzienos, kā arī izraisa pilnīgu nevajadzīgu tehnostresu. Iespējams, tu strādā pie 1. līmeņa prioritātes, bet 2. un 3. līmeņa prioritātes e-pasts neļauj koncentrēties uz šo svarīgo darbu. Izlem, kad un cik ilgu laiku veltīsi e-pastu izskatīšanai. Kad esi ticis alā ar e-pastiem ar visām no tā izrietošajām problēmām, aizver iesūtni. Daudzi cilvēki,sākot darbu, vai atgriežoties no darbavietā pēc pārtraukuma, vispirms pārbauda e-pastu. Nedari tā! Ir daudz lietderīgāk vispirms pievērsties 1. līmeņa prioritātes uzdevumiem, kas prasa koncentrēšanos. Citādi var rasties sajūta, ka uzmanība tiek kliedēta daudzos dažādos virzienos tieši tad kad esi atpūties un spēj strādāt visefektīvāk. 

 

4. Nekavējoties saglabā svarīgas ziņas!

Daudzi cilvēki pārslēdzas no viena e-pasta ziņojuma uz otru, domādami, ka ar to viņi nodarbosies vēlāk. Vai tev šāda rīcība šķiet pazīstama? Ja tā ir, centies tikt galā ar e-pastu, tiklīdz to saņem. Saglabā, reģistrē, izdzēs vai atbildi uz to, un pārej pie nākamā ziņojuma tikai tad, kad esi ticis galā ar iepriekšējo. Tiklīdz šis e-pasts ir apstrādāts, izdzēs to no savas iesūtnes.

 

5. Apstrādā un iztīri!

Kad esi ticis galā ar visiem ienākošajiem e-pasta ziņojumiem, tavai iesūtnei vajadzētu būt tukšai. Tas varētu izklausīties neiespējami, bet tukšai iesūtnei vajadzētu būt tavam mērķim. Tā neatšķiras no tava rakstāmgalda vai ienākošo un izejošo dokumentu kastītes. Pārāk daudz nevajadzīgu lietu tikai izraisa stresu un nomāktību. Ja iesūtne ir tukša, viss nesvarīgais ir izdzēsts, bet svarīgais saglabāts un attiecīgi reģistrēts. 

 

6. Vai iesūtne ir tavi virtuālie bēniņi?

Daudziem cilvēkiem mājās ir kāda telpa – bēniņi, noliktava vai garāža –, kur glabājas lietas, kas viņiem nav vajadzīgas. Vai arī tev tāda ir? Ja ir, padomā par šīm lietām. Cik svarīgas tās ir, ja neesi izmantojis veselu gadu? Ļoti iespējams, ka tev nemaz šo lietu nepietrūktu, ja tās ziedotu kādai vietējai labdarības organizācijai. Tagad padomā par savu e-pasta iesūtni. Vai tā ir pilna? Vai tajā vēl ir e-pasta ziņojumi, kas attiecas uz 2009. gadu? Tev ir jāatgūst kontrole. Šajā gadījumā, pārbaudot e-pastu, vispirms velti dažas minūtes veco ziņojumu dzēšanai, pirms pievērsies jaunajiem. Nesteidzies! Atvēli sev pāris nedēļas, lai tiktu ar to galā. Šis darbs var prasīt laiku, bet tas ievērojami pazeminās stresa līmeni. 

Reklāma
Reklāma

 

7. Nekrīti panikā!

Ja kāds ļoti vēlas ar tevi sazināties, viņš neapstāsies pēc viena e-pasta ziņas nosūtīšanas. Ja lieta tiešām steidzama, cilvēki parasti izmanto telefonu – un tev vajadzētu darīt tāpat. Tas, ka e-pasts ir tūlītējs saziņas līdzeklis, nenozīmē, ka uz to tūlīt arī jāatbild. Izstrādā stratēģiju darbam ar e-pastu – ja tev ir darāms kāds cits darbs, kas ir svarīgāks par e-pastu apstrādi, apsver iespēju izslēgt e-pastu pavisam. Vienmēr atceries zelta likumu – izdzēs vecos un nevajadzīgos ziņojumus, lai jauno ienākošo ziņojumu skaits iesūtnē būtu iespējami mazāks. 

 

 

Avots: Nīls Šahs "10 soļi stresa mazināšanai". R.: Jumava.


Ērti lietojamā Nīla Šaha grāmata piedāvā vienkāršu desmit soļu plānu ar praktiskiem risinājumiem, kā mazināt spriedzi un atgūt kontroli pār savu dzīvi.

 

Vai esat pārāk aizņemts, lai paspētu izdarīt visus darbus?

Vai naktīs nevarat aizmigt, raizējoties un baiļojoties?

Vai nespējat tikt galā ar savu drudžaino darba grafiku?

 

Lasiet grāmatu "10 soļi stresa mazināšanai" un noskaidrojiet, kā plānot savu laiku - gan darbā, gan mājās, atgūt dzīvē līdzsvaru un uzlabot noskaņojumu, stiprināt koncentrēšanās spējas un motivāciju, naktīs labi izgulēties un pārstāt raizēties.

 

Nīls Šahs ir Stresa menedžmenta asociācijas dibinātājs un direktors, kā arī starptautiski atzīta autoritāte stresa vadīšanas un labklājības jautājumos. Viņš ir palīdzējis tūkstošiem cilvēku tikt galā ar stresu gan individuālās konsultācijās, gan semināros, un viņš ceļo pa visu pasauli, mācot savas unikālās stresa vadīšanas metodes.

Sper 10 soļus un dzīvo harmonijā!