Bāc! Jaunais priekšnieks man uzmācas

“Uzņēmumam paplašinoties, direktore izveidoja jaunu struktūru, pieņemot darbā daudzsološu vadītāju, kurš nu ir mans tiešais priekšnieks. Firmas sporta spēļu laikā, tikai nedēļu kā nostrādājis jaunajā amatā, viņš man izteica nepārprotamu seksuālu piedāvājumu, kā arī, izmantojot vieglu dzērumu kā aizsegu, uzmācās," savu pieredzi atklāj Anete (32). Komentē psiholoģe Jolanta Cihanoviča.

Attēlā redzamajai modelei nav saistības ar raksta saturu.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Attēlā redzamajai modelei nav saistības ar raksta saturu.

Informācija no portāla www.kasjauns.lv.

 

"Biju tik pārsteigta, ka nespēju atbildēt ne vārda, nekas tāds līdz šim manā darba dzīvē nebija atgadījies. Nepatīkamākais, ka drīzumā mums abiem jādodas komandējumā uz Tallinu, kur, nav šaubu, viņš iesākto turpinās. Man ir 32 gadi, viņam – 35. Esmu šķīrusies un audzinu dēlu. Iemeslu šādai priekšnieka uzvedībai pilnīgi noteikti neesmu devusi, jo šobrīd patiešām flirtam manā dzīvē nav vietas – puika sāka skolas gaitas, tas prasa daudz laika un uzmanības, vienlaikus maksāju kredītu par dzīvoklīti. 

Ļoti nevēlētos šāda muļķīga iemesla dēļ zaudēt darbu. Esmu iecerējusi aprunāties ar direktori, paziņot viņai par jaunpieņemtā darbinieka uzvedību. Taču īstas pārliecības par šādas rīcības pareizību man nav. Kā man būtu jārīkojas?” 

 

Psiholoģe iesaka, kā "neitralizēt" uzmācīgu priekšnieku 

“Laulības važu šķindoņa uzmācīgiem vīriešiem ir pati nepatīkamākā skaņa!” teic psiholoģe Jolanta Cihanoviča, dodot padomus, kā “neitralizēt” priekšnieka uzmākšanos. 

Aizvainojums, dusmas, nepatika vai vēl kādas netīkamas izjūtas nav labākās padomdevējas un nepalīdzēs atrisināt samezglojušos situāciju. 

Vispirms ar vēsu prātu jāpalūkojas uz notikušo no malas. Jāteic, ka vīrieši mēdz darīt pavisam dīvainas lietas, kas mūsu, sieviešu, uztverē izskatās gluži citādas, nekā, viņuprāt, domāts. Dažkārt šādai vīriešu uzmācībai vispār nav nekāda nolūka, iespējams, vīrietis uzskata, ka viņa piedāvājums sievietei glaimo, ka tas pat ir viņa pienākums – kā gan citādi lai parāda, ka sieviete ir skaista un iekārojama!? Ir vīrieši, kas uzskata, ka izmēģināt jaunus medību laukus vienmēr ir vērts, un, nesaņemot tūlītēju piekrišanu atsaucīgas uzvedības formā, uzmācīgā izturēšanās vairs neatkārtojas. Šādu vai citādu salīdzinoši nevainīgu scenāriju ir diezgan daudz, un ir uzvedības šabloni, kurus iespējams izmantot kā atbildi. 

Aizvainojums, dusmas, nepatika vai vēl kādas netīkamas izjūtas nav labākās padomdevējas un nepalīdzēs atrisināt samezglojušos situāciju. 

Apdomājiet, kāda varētu būt direktores rīcība 

Protams, viens no soļiem ir informēt vadību vai kādu no vecākajiem kolēģiem, lūdzot palīdzību. Taču šajā gadījumā ir vairāki riski. Pirmkārt, šī informācijā, iesaistoties trešajai personai, tādējādi izplatās. 

Otrkārt, padomājiet, kāda būs direktores rīcība? Nav šaubu, ka viņa aprunāsies ar savu padoto, kurš turklāt ieņem augstāku amatu par jums. Visticamāk, vīrietis attaisnojoties teiks, ka jūs esat pārpratusi un viņa uzvedība nav bijusi nekas vairāk kā neveikls joks. Direktore viņu nedaudz nostrostēs un jutīsies savu pienākumu izpildījusi. Toties jūs varat nonākt daudz neapskaužamākā situācijā, jo dažkārt atraidīti vīrieši (tāpat kā sievietes!) mēdz būt atriebīgi. 

Reklāma
Reklāma

 

Vispareizāk būtu situāciju risināt aci pret aci. Lūk, daži uzvedības modeļi! 

   •  Draudzīgi un atklāti pateikt, ka jūs jūtaties nepatīkami un neveikli. Lūgt vīrietim ievērot robežas, kurās jūs justos labi, pildot darba pienākumus. Šāda uzvedība būs pareiza, ja vīrietis nav pat domājis par attiecību turpināšanu, bet tikai paudis savu, viņaprāt, vīrišķīgo atzinību jums kā sievietei. 

  •  Neviltoti paudiet savu pateicību par piedāvājumu, bet atsakieties. Atvainojieties par atteikumu ar piebildi: ja vien jums radīsies vēlme pēc seksa tieši ar viņu, jūs noteikti to darīsit zināmu. Bet līdz tam jūs vēlētos uzturēt strikti koleģiālas attiecības. Šāda atbruņojoša atklātība tiek uzskatīta par vislabāko taktiku, galvenais – pateikt to neaizvainojošā, bet pietiekami stingrā un nepiekāpīgā tonī. 

  •  Lai realizētu šo uzvedības stratēģiju, ir jābūt gana azartiskai un humora pilnai. Pavisam vienkārši – aizrautīgi un jūsmīgi atbildiet uz viņa uzmanības apliecinājumiem, ar maksimālo intensitāti krītiet ap kaklu, sakot, ka vēlaties kļūt par viņa sievu un precēties uz karstām pēdām! Laulības važu šķindoņa uzmācīgiem vīriešiem ir pati nepatīkamākā skaņa! Pārlieku enerģiska un hiperaktīva atbilde spēj aizbiedēt pat visrūdītākos meitu medniekus. 

 

Svarīgākais: neaizskart pašcieņu vīrietim, kurš diemžēl ir jūsu priekšnieks... 

Svarīgākais, kas jāievēro, realizējot šo vai citu rīcību, ir – neaizskart vīrieša, kurš diemžēl ir jūsu priekšnieks, pašcieņu. Esiet atklāta, draudzīga un izrādiet to, ka esat 

novērtējusi viņa uzmanības apliecinājumus. Noteikti izvairieties no koķetām, flirtējošām, pārprotamām frāzēm vai intonācijām, sarunai izvēlētajam apģērbam jābūt vienkāršam, nepavedinošam. Tikai tad, ja arī pēc šādas sarunas priekšnieks turpina izteikt seksuālus piedāvājumus, jūs varat vērsties pēc palīdzības pie augstāka vadītāja vai direktores. Notikusī saruna, kurā esat nepārprotami paudusi savu noliegumu, būs stiprs arguments jūsu pusē, neļaujot vīrietim savu uzvedību pārvērst par nejaušību vai joku. 

 

Teksts: Aija Kažoka, www.kasjauns.lv