Pārmantots krūts un olnīcu vēzis: kur var noteikt, vai ir augsts risks saslimt, un ko darīt, ja tāds apstiprinās

Pārmantota krūts un olnīcu vēža riska ģenētiskajā skrīningā ir iespēja atklāt, vai sievietēm ir risks saslimt ar pārmantotu krūts un olnīcu vēzi. Šāds skrīnings var palīdzēt atklāt vēzi pirmajā stadijā vai arī novērst tā attīstību.
Ja ir atklājies augsts risks saslimt, tad jāvēršas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centrā, kur speciālisti izvērtēs un uzmanīs sievietes veselības stāvokli.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ir atklājies augsts risks saslimt, tad jāvēršas Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centrā, kur speciālisti izvērtēs un uzmanīs sievietes veselības stāvokli.

Kā rīkoties, ja atklāj patogēnas izmaiņas vai augstu risku saslimšanai, skaidro RSU asociētais profesors, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas virsārsts krūts ķirurģijā Arvīds Irmejs.

 

Kur veikt krūts un olnīcu vēža riska pārbaudi 

Pašlaik Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Onkoloģijas institūts ir sācis pārmantota krūts un olnīcu vēža riska ģenētiskā skrīninga pilotprojektu, lai atrastu sievietes ar augstu risku saslimt ar pārmantotu krūts un olnīcu vēzi, veicot ģenētisko testēšanu starp veselām sievietēm. Vietu skaits šajā projektā ir ierobežots, tāpēc, 

ja sieviete vēlas pati uzzināt, vai ir risks šai saslimšanai, tad var lūgt, lai ginekologs nosūta uz laboratorisku izmeklējumu (Gulbja laboratorijā, tas ir izmeklējuma kods nr. 5256).

  • Ja testā atklāj patogēnas izmaiņas, tad jādodas uz konsultāciju Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centrā. Augsts risks saslimšanai ar olnīcu vai krūts vēzi ir tad, ja skrīningā ir atklātas patogēnas izmaiņas (agrāk sauca par mutācijām) BRCA1 vai BRCA2 gēnā. Šajā gadījumā Krūts slimību centra speciālisti izvērtēs un uzmanīs sievietes veselības stāvokli ilgtermiņā. 

 

Reklāma
Reklāma

Rīcības plāns augsta riska saslimšanas gadījumā:

  1. Sievietēm, sākot no 25 gadu vecuma, jāveic krūšu magnētiskā rezonanse 1x gadā, lai potenciālo krūts vēzi atklātu pēc iespējas agrāk. Sievietēm, sākot no 40 gadu vecuma, jāveic arī mamogrāfija 1x gadā. Šajā gadījumā sieviete tiek iekļauta personalizētā krūts vēža skrīninga programmā, jo citādi valsts uzaicinājuma vēstule uz mamogrāfiju tiktu sūtīta tikai sākot no 50 gadu vecuma.
  2. Atkarībā no ģenētiskās izmaiņas veida, sievietēm vecumā no 35-45 gadiem rekomendē veikt profilaktisku olnīcu un olvadu izņemšanu, jo olnīcu vēzi nav iespējams atklāt agrīni ar izmeklējumu palīdzību;
  3. Sievietes tiek informētas par abpusējās masektomijas un tūlītējas rekonstrukcijas alternatīvu.
  4. Saņem nosūtījumu pie klīniskā ģenētiķa, kurš centīsies identificēt visas augsta riska personas ģimenē.

 

Ja testā neatklāj patogēnas izmaiņas, bet vismaz vienam tuvam asinsradiniekam ir olnīcu vēzis jebkurā vecumā vai krūts vēzis, kas atklāts pirms 50 gadu vecuma, tad jādodas uz konsultāciju Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Pārmantotā vēža kabinetā, lai precizētu un veiktu padziļinātas ģenētiskās testēšanas indikācijas.

 

Saistītie raksti