Vai drīkst rudenī sākt rūdīties aukstā ūdenī? Ģimenes ārste brīdina: "Nekādā gadījumā tā nedari"

Kā norūdīties, lai mazāk slimotu? Par norūdīšanos stāsta ģimenes ārste Signe Novika, uzsverot - pie aukstuma gan bērniem, gan pieaugušajiem ir jāpieradinās pakāpeniski.
Ja esi izlēmis, ka vēlies sākt rūdīties, labāk izvēlies regulāras pastaigas, tādējādi radinot savu organismu pie temperatūras svārstībām un dažādu ārējo vides faktoru iedarbības uz ķermeni.

FOTO: Shutterstock.com

Ja esi izlēmis, ka vēlies sākt rūdīties, labāk izvēlies regulāras pastaigas, tādējādi radinot savu organismu pie temperatūras svārstībām un dažādu ārējo vides faktoru iedarbības uz ķermeni.

Rūdīšanās sākas jau no zīdaiņa vecuma, kad bērnam noņem autiņbiksītes un ļauj kādu brīdi izbaudīt gaisa peldi. Kad bērns ir paaudzies un pats sācis staigāt, viņš rūdās, vasarā skrienot pa zāli un smiltīm basām kājām, kā arī peldoties ezerā, upē vai jūrā, daudz laika pavadot svaigā gaisā un ēdot svaigus dārzeņus, ogas un augļus. Arī vannošanās laikā pakāpeniski un ļoti uzmanīgi samazinot ūdens temperatūru, bērns norūdās.
 

Savukārt pieaugušiem cilvēkiem rūdīties palīdz kontrastdušas visu gadu, peldēšanās, pastaigas ne tikai siltā, bet arī aukstā laikā, lai elpceļi pierod pie temperatūras svārstībām, telpu vēdināšana, veselīgs uzturs, kas bagāts ar vitamīniem un mikroelementiem. Tas viss sniedz iespēju ķermenim reaģēt uz ārējās vides faktoriem. Ja organisms spēj pielāgoties mainīgajiem apstākļiem ārā, tev būs stiprāka imunitāte.

 

Pie aukstuma pieradinies pakāpeniski

Sākoties roņu kustībai Latvijā, netrūka tādu karstgalvju, kuri rudenī pēkšņi izdomāja – sākšu rūdīties un peldēšos tuvējā dīķi, ezerā vai citā ūdenstilpē. Ģimenes ārste brīdina – tā nekādā gadījumā nedrīkst darīt! Ja oktobrī bez iepriekšēja rūdījuma līdīsi aukstā ūdenī, organismam tas būs šoks un tu, visticamāk, saslimsi, jo līdz tam esi dzīvojis tādā kā kokonā, kas pasargā no ārējās vides, ar snaudošu imunitāti un vielmaiņu.

Sākoties roņu kustībai Latvijā, netrūka tādu karstgalvju, kuri rudenī pēkšņi izdomāja – sākšu rūdīties un peldēšos tuvējā dīķi, ezerā vai citā ūdenstilpē. Ģimenes ārste brīdina – tā nekādā gadījumā nedrīkst darīt!

Reklāma
Reklāma

Ja esi izlēmis, ka vēlies sākt rūdīties, labāk izvēlies regulāras pastaigas, tādējādi radinot savu organismu pie temperatūras svārstībām un dažādu ārējo vides faktoru iedarbības uz ķermeni, bet peldēšanos atstāj nākamajam gadam – sāc peldēties vasarā, tiklīdz ūdens ir pietiekami sasilis. Ja peldēsies katru dienu un turpināsi to darīt arī rudenī, pāreja uz vēsāku ūdeni nebūs tik grūta un neradīs organismam tik lielu šoku.

Cilvēkiem, kas ir norūdījušies, piemēram, ziemas peldētājiem, arī ikdienā nepieciešams plānāks apģērbs, jo viņi pie vēsuma jau ir pieraduši. 

 

Aukstuma peldes bērniem – jā vai nē?

Lai bērns kopā ar tevi piedalītos aukstuma peldēs, viņam jārūdās katru dienu un jābūt veselam, nedrīkst būt ne hronisku, ne akūtu saslimšanu. Ļoti svarīgi, lai mazais peldētājs aukstajā ūdenī nejustu diskomfortu. Ja bērnam nepatīk, ar varu spiest nedrīkst!

Saistītie raksti