Pašas pirmās Laimas slimības pazīmes

Kuram gan nepatīk iet uz mežu, lai pastaigājoties baudītu klusumu un mieru, ogotu vai sēņotu, taču ērces šo prieku var pamatīgi sabojāt. No inficēšanās ar ērču encefalītu mūs pasargā vakcīna, bet pret laimboreliozi, ko pārnēsā ērces, vakcīnas joprojām nav.
Ja ir aizdomas par saslimšanu, ļoti svarīgi ir pēc iespējas ātrāk vērsties pie ģimenes ārsta.

FOTO: Shutterstock.com

Ja ir aizdomas par saslimšanu, ļoti svarīgi ir pēc iespējas ātrāk vērsties pie ģimenes ārsta.

Tiesa, zinātnieki, tostarp no Latvijas, mēģina izstrādāt vakcīnu pret laimboreliozi, taču pagaidām pret ērcēm varam izmantot tikai repelentus – dabiskas vai ķīmiski sintezētas vielas, kas atbaida arī asinssūcēju divspārņus; ar to sevi jānopūš ik pēc 3–4 stundām.

Ja ērces piesūkšanās laiks būs īss, iespēja inficēties ar borēlijām ir zema, turklāt Latvijā dominē slimības ādas forma (pēc jaunākajiem datiem, tā ir 84 % gadījumu), kas ļoti labi padodas ārstēšanai. 

Ar borēlijām – baktērijām, kas izraisa Laimas slimību, – inficēta aptuveni ceturtā daļa ērču, skaidro RAKUS stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs infektoloģe Velga Ķūse.

 

Pirmā un svarīgā pazīme – specifiskais plankums

Ja pēc ērces koduma ir pagājušas vairākas dienas vai pat mēnesis un uz ādas redzams sarkans plankums (5 cm diametrā vai vairāk), kam ir tendence palielināties, tā ir klasiska agrīnā laimboreliozes izpausme – eritēma jeb klīniski epidemioloģiskā diagnoze. Tas nozīmē, ka borēlijas no ērces koduma vietas pa limfātiskajām spraugām ir izplatījušās apkārtējā ādā, savairojušās, radies ādas iekaisums.

Ērču aktivitātes periodā ar laimboreliozes pazīmi (plankumu) un sezonalitāti pilnīgi pietiek, lai noteiktu diagnozi un sāktu ārstēšanu. Nav steidzami jāveic analīzes, lai noskaidrotu, vai aizdomas par Laimas slimību apstiprināsies vai ne, bet uzreiz jādodas pie ģimenes ārsta un pēc iespējas ātrāk jāsaņem antibakteriālā terapija – antibiotikas. 

 

Reklāma
Reklāma

Par analīzēm – borēlijām iekļūstot cilvēka organismā, uzreiz sāk veidoties arī antivielas, tomēr tas nenotiek ļoti strauji. Tāpēc, ja pirmā analīze tiks veikta, kad ir parādījusies eritēma, antivielu vēl nebūs tik daudz, lai testa sistēma tās noteiktu (tā tas notiek 70 % gadījumu). Līdz ar to ieteikums ir šāds – ja ir piesūkusies ērce vai arī ir ērču aktivitātes periods un uz ķermeņa pēkšņi parādās tipiskais plankums – eritēma –, analīzes nav jāveic, jo 70 % gadījumu tajā brīdī, kad parādījusies slimības klīniskā aina, antivielas vēl nebūs izstrādājušās tādā daudzumā, lai testu sistēma tās identificētu.

Tas var maldināt cilvēku, un viņš var nolemt, ka nav jāārstējas, bet tas nebūtu pareizi. Atceries – tiklīdz ir klīniskā aina, jādodas pie ārsta un jāsāk lietot antibiotikas!

Minimālais antibiotiku lietošanas kurss ir 14 dienas. Ja nepieciešams, tas var būt arī 21 vai 30 dienas ilgs, piemēram, ja izpaužas tā dēvētās diseminētās slimības formas ar nervu sistēmas bojājumiem. Par laimi, ar šo nopietnāko laimboreliozes formu Latvijā slimo retāk.

 

No portāla www.jauns.lv.

Saistītie raksti