Viena negulēta nakts var likt smadzenēm novecot pat par diviem gadiem. Kādas vēl sekas var atstāt bezmiegs?

Pētījumā, kas publicēts žurnālā “Journal of Neuroscience”, atklāts, ka pat viena negulēta nakts var atstāt ietekmi uz smadzeņu veselību.
Secināts, ka šādi smadzenes var novecot pat par diviem gadiem.

FOTO: Shutterstock.com

Secināts, ka šādi smadzenes var novecot pat par diviem gadiem.

Pētnieku komanda no dažādiem institūtiem Vācijā, Šveicē un Dānijā atklāja, ka miega izlaišana naktī rada būtiskas izmaiņas smadzeņu struktūrā. Secināts, ka šādi smadzenes var novecot pat par diviem gadiem.

 

Neizgulēšanās rezultātā vājinās atmiņa, samazinās koncentrēšanās spējas, uzmanības noturība. Šie kognitīvie procesi ir svarīgi ikdienā, lai cilvēks spētu strādāt efektīvi.

 

Pētījuma ietvaros tika analizēti magnētiskās rezonanses dati, kas iegūti no 134 dalībniekiem vecumā no 19 līdz 39 gadiem ar dažādiem miega traucējumiem. Pētījumā tika iekļauta arī kontroles grupa, kuras dalībnieki gulēja astoņas stundas naktī.

 

Reklāma
Reklāma

Katru nakti tika novērtētas dalībnieku smadzenes un aprēķināts šķietamais smadzeņu vecums. Pilnīgas miega nepietiekamības grupā smadzeņu vecums palielinājās par vienu līdz diviem gadiem. Tomēr šīs izmaiņas varēja novērst, atjaunojot miegu.

 

"Kopumā šie konverģentie secinājumi liecina, ka akūts pilnīgs miega zudums maina smadzeņu morfoloģiju jauniem dalībniekiem novecošanās virzienā un ka šīs izmaiņas ir atgriezeniskas, ja miegs tiek atjaunots,” uzsver pētnieki. 

 

Citos pētījumos secināts, ka nekvalitatīvs miegs var veicināt svara pieauguma, cukura diabēta, sirds un asinsvadu slimību, insulta, infarkta risku. Palielinās arī Alcheimera slimības un vecuma demences risks.

Saistītie raksti