Speciālistu praktiskie padomi vecākiem: kam jāpievērš uzmanība, izraugoties rudens un ziemas apavus bērnam

Mūsdienīgi ārsti un fizioterapeiti vairs nešaubās, ka pats veselīgākais bērnam ir pēc iespējas daudz laika pavadīt basām kājām. Visu vasaru to esam darījuši, bet ko darīt, kad Latvijā iestājas rudenīgāki laikapstākļi un jāsāk gaidīt arī ziema? Kā un kādus bērnam apavus izvēlēties rudenim un ziemai, stāsta tehniskais ortopēds Andris Zarovskis, fizioterapeite Klaudija Hēla un veikala Muki.lv saimniece Iveta Straume.
Bērniem pēc iespējas daudz laika jāpavada basām kājām, bet kur tas nav iespējams, jāizvēlas maksimāli elastīgi un plāni apavi, kas imitē basu kāju efektu jeb tā saucamie baskāju apavi.

FOTO: Publicitātes foto

Bērniem pēc iespējas daudz laika jāpavada basām kājām, bet kur tas nav iespējams, jāizvēlas maksimāli elastīgi un plāni apavi, kas imitē basu kāju efektu jeb tā saucamie baskāju apavi.

Pirmie soļi jāsper mīkstos un kvalitatīvos apavos

Arvien vēl šad un tad var sastapties ar viedokli, ka bērnam, tiklīdz viņš sāk celties kājās, nepieciešami apavi ar stingru zolīti un balstošu potītes daļu. "Patiesībā ir tieši pretēji – šādi apavi bērniem, kuriem nav nopietnu veselības traucējumu, nav vēlami un pat kavē viņu attīstību," saka tehniskais ortopēds Andris Zarovskis. “Tie ierobežo kustības un neļauj brīvi tupēt, piecelties kājās un ieņemt dažādas pozas.” Speciālisti atkārto – pirmos soļus bērnam būtu jāsper basām kājām, mīkstos apaviņos vai neslīdošajās zeķītēs.

Tāpat novecojis ir arī uzskats, ka bērniem par labu nāk apavi ar supinatoriem – zolītes daļu, kas nodrošina pēdas iekšējās velves balstu. 

Visiem bērniem aptuveni līdz 3 gadu vecumam ir plakanā pēda un pēdas velves izliekums attīstās līdz pat skolas vecumam. Lai plakanā pēda pamazām zustu, svarīgi, lai tad, kad bērns sāk staigāt, pēdas vidusdaļa pieduras grīdai/zemei – sajūt atbalsta virsmu un saņem kairinājumu, kas liek strādāt pēdas muskuļiem, tā veidojot pēdas lokanas un spēcīgas. Tieši tādēļ bērniem pēc iespējas daudz laika jāpavada basām kājām, bet kur tas nav iespējams, jāizvēlas maksimāli elastīgi un plāni apavi, kas imitē basu kāju efektu jeb tā saucamie baskāju apavi. Šādi apavi kājas pasargā no aukstuma un iespējamiem savainojumiem, taču nekādi citādi pēdu neietekmē un ļauj tām pašām veselīgi attīstīties.

 

Kam jāpievērš uzmanība, izraugoties apavus

Lai bērna kājiņas attīstītos veselīgi, apaviem pēc iespējas maz vajadzētu iespaidot to brīvību, tostarp arī vēsākā gadalaikā. 

 

Lūk, daži padomi, kam pievērst uzmanību:

  • Apavam ir jābūt ar anatomiski korektu pēdiņas formu, kur pietiek vietas visiem pirkstiņiem tos nesaspiežot. Ja paraudzīsies uz sava bērna pēdiņu, tad redzēsi, ka tā visplatākā ir pirkstu daļā – tādam jābūt arī apavam, lai pirksti tajos varētu dabiski izplesties, kustēties un pēda netiktu deformēta augot. To, vai apavs bērnam ir pietiekami plats, var novērtēt, izņemot apava iekšzolīti un palūdzot bērnam uz tās nostāties.

 

 

Pēdas priekšdaļā vajadzētu palikt līdz 1 cm brīvas vietas garumā, bet platumā uz visām pusēm būtu jābūt dažu milimetru rezervei. Atceries, ka ziemas aukstākajās dienās būs vajadzība ievilkt arī papildu zeķīti, bet apavam arī šādā gadījumā nevajadzētu būt pārāk ciešam – tā tiks panākts pretējs efekts un ciešos apavos kājas sals vēl vairāk.

 

  • Izvēlies apavus ar pēc iespējas plānu un elastīgu zoli, kas lokās ne vien apava priekšdaļā, bet jebkurā apava vietā gan gareniski, gan šķērsām – ideāli, ja apavu var pilnībā sarullēt - šādi apavi minimāli kavēs pēdas kairinājumu un ļaus muskuļiem pēc iespējas brīvi darboties. Tā pēdiņa augs lokana un spēcīga, un būs arī siltāk kājām – jo vairāk pēda strādā, jo vairāk asinsrite piegādā tām jaunas siltas asinis un pēdas būs siltas. Atceries, kad ziemā salst, vienmēr sakām: “Pakusties, sasildīsies!” - tieši tas pats attiecas uz pēdām: tām ir jākustas.
  • Svarīgi, lai apaviem ir pilnīgi plakana zole. Lai pēda pilnībā balstītos uz virsmas un ķermeņa svars sadalītos harmoniski kā tas būtu basām kājām. Jāraugās, lai papēža daļa nav paaugstināta un arī purngals atbalstās pret virsmu, kad bērns šajos apavos nostājas uz zemes.

Pēda ir visa ķermeņa pamats un nevienmērīga svara sadale rada disbalansu un pārslogo atsevišķas pēdas mazās locītavas, kā arī iespaido stāju kopumā. Lai negāztos uz priekšu, viss ķermenis rod jaunu pozīciju attiecībā pret izmainīto smaguma centru, izliecot mugurkaulu un noslogojot lielās locītavas. NB! Paturi prātā – papēža pacēlums ne vienmēr nozīmē augstpapēžu kurpes. Arī mūsdienu sporta apaviem nereti mēdz būt tik apjomīgs papēdis, ka rodas šāds pat efekts.

 

  • Mitrumizturīgi, bet elpojoši. Mēs zinām, ka visvairāk pēdas salst, ja ir mitras. Latvijas apstākļos rudens un ziemas apaviem jāraugās, lai virsma būtu mitrumu atgrūdoša, tomēr nevajag aizrauties un par galveno kritēriju apavu izvēlē uzstādīt pilnīgu ūdensnecaurlaidību, jo šādos apavos kājiņas var sasvīst un salt ne mazāk. Pavisam slapjam laikam un bradāšanai pa peļķēm, jāizraugās gumijas zābaki, bet ikdienā tādos staigāt nevajag un labāk izvēlēties elpojošāka materiāla apavus.
  • Nepārspīlē ar siltumu. Latvijas klimatiskajos apstākļos, kad ziemā temperatūra noslīd zem nulles, protams, būs nepieciešami apavi ar silto iekšu. Taču necenties bērnam tādus vilkt pārāk drīz – bērni ārā kustās daudz vairāk kā pieaugušie un attiecīgi arī vairāk svīst, ja ir saģērbti par siltu. “Ģērbjot bērnu vienmēr velc par vienu kārtu mazāk nekā pati sev!” mammas pamāca fizioterapeite Klaudija Hēla. Tas attiecas arī uz apaviem. Ja pati vēl nevelc apavus ar siltinājumu, tos pavisam noteikti vēl nevajag bērnam. Rudenim iegādājies starpsezonu apavus bez siltinājuma.
Reklāma
Reklāma

 

Kā pareizi nomērīt pēdu

Apavu izmēru var noteikt novietojot bērna pēdu uz papīra lapas un nostājoties uz kājas ar pilnu svaru – tad pēda izplešas vislielākā. Pēdu nav pat nepieciešams apvilkt pilnībā – vien atzīmēt platākās un garākās aprises, turot zīmuli taisni perpendikulāri grīdai, un izmērīt attālumu starp tām taisnā leņķī. Šim mērījumam būtu jāpierēķina aptuveni 5% no pēdas garuma, lai būtu nepieciešamā rezervīte augošajai pēdiņai. Atliek vien noskaidrot, konkrētā ražotāja atbilstošo izmēru. NB! Ņem vērā – dažādiem ražotājiem izmēri var ļoti atšķirties, tādēļ vienmēr pārliecinies par apava izmēru centimetros, ja pasūti apavus attālināti! Ideāli, ja pārliecināsies arī par apava platumu, sevišķi, ja pēdiņa ir izteikti plata vai šaura.

 

Labāk apavus iegādāties internetā vai klātienē?

Šo jautājumu uzdodam veikala Muki.lv saimniecei Ivetai Straumei, kura jau vairāk kā 12 gadus palīdz bērniem piemeklēt īstos apaviņus. “Protams, vislabāk apavus iegādāties klātienē, jo tā mēs redzam, vai bērnam tajos ir ērti – tie der ne vien pēc garuma un platuma, bet arī pacēlumā, vai tie neizmaina bērna gaitu un viņš tajos jūtas ērti. Tomēr pareizi nomērot pēdiņu un sekojot ražotāja norādītajiem iekšzoles izmēriem, apavus iespējams iegādāties arī attālināti.”

 

Muki.lv plauktos ir pieejami ļoti dažādi apavi gan dažādām gaumēm, gan maciņiem. I.Straume atzīst, ka 

prioritāte ir baskāju apavi, jo bērna kājām tādi ir vislabākie: “Baskāju apavus nēsā mani bērni un viņu kājas ir stipras un veselas. 

Arī pieaugušie mūsu ģimenē nēsā tikai baskāju apavus un redzam, ka tas uzlabo veselību un pašsajūtu visiem.”

 

Muki.lv saimnieki savu uzkrāto pieredzi arī likuši lietā izveidojot savu apavu zīmolu Minimus – šie apavi draudzīgi baskājiem un ģimenes budžetam. I.Straume stāsta: “Mūsu mērķis bija radīt labus apavus par pieejamu cenu, lai bērna kājām draudzīgi apavi nebūtu privilēģija, bet būtu pieejami pēc iespējas daudziem Latvijas bērniem. 

 

Nu jau sortimentā ir pieci Minimus zābaciņu modeļi divi modeļi pirmajiem soļiem – Skylark starpsezonas ādas zābaciņi un līdzīgs modelis ar silto iekšu ziemai Redstart, - un trim modeļiem lielākiem bērniem no 21. līdz 30. izmēram. Zābaciņu cena ir no 34.99 līdz 47.99 eiro – man šķiet, mērķi esam sasnieguši!” Idejas autori dalās priekā, ka pirmie zābaciņi jau pagājušā ziemā un pavasarī sevi pierādījuši un atsauksmes ir labākas, kā sākumā uzdrīkstētos cerēt.

 

Minimus apavi atbilst visiem baskājiem draudzīgo apavu kritērijiem un ļaus bērnam doties mazos un lielos piedzīvojumos neierobežojot viņa kustības, lai mazais var augt ne vien veselām kājiņām, bet arī zinātkāru prātu. Zābaciņi izgatavoti no dabīgās ādas un rudens modeļiem arī odere ir no dabīgās ādas, bet ziemas modeļiem ir Latvijas klimatiskajiem apstākļiem atbilstošs siltinājums, lai šādos apavos ārā varētu doties vismaz līdz -10° C. Tie ir ūdeni atgrūdoši, tādēļ arī peļķē iekāpjot kājas būs siltas un sausas. Īpaši domāts par elastīgu zolīti, jo ziemas zābaku biežākais trūkums ir kokaina un nelokana zole. 

 

Tā izgatavota pēc īpaša pasūtījuma ar 2 mm biezu materiālu un vēl 2 mm šūnām, kurās uzkrājas gaiss un aiztur siltumu apava iekšpusē. Šāda kombinācija ļauj saglabāt zoles lokanību un reizē arī siltas kājas. Savukārt 

mazuļiem, kas šajā ziemā vēl tikai spers pirmos soļus ārā, tiek ražoti īpaši mīkstzolīšu zābaciņi ar ādas un silikona zolīti. 

Tie tāpat pieejami gan ar, gan bez siltinājuma, lai savās gaitās gluži kā basām kājām var doties gan rudenī, gan ziemā. 

Saistītie raksti