Bērnu infektoloģe: "Vēl ilgi pēc Koksaki izslimošanas bērns var inficēt citus"

Šī vasara joprojām daudzām ģimenēm paiet, cīnoties ar nu jau plaši pazīstamo Koksaki vīrusu. Kādam simptomi ir pavisam viegli, cits turpretī nespēj pat paēst, turklāt pēc izslimošanas zaudē arī pa kādam nagam vai spiests sadzīvot ar pamatīgu ādas lobīšanos pumpu skartajās vietās. Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu infektoloģe Inga Ziemele uzsver vēl kādu nepatīkamu faktu – gana ilgi pēc simptomu pazušanas cilvēks var inficēt citus.
Koksaki gadījumā pamata higiēna ceļama goda vietā

FOTO: Shutterstock.com

Koksaki gadījumā pamata higiēna ceļama goda vietā

“Neskatoties uz to, ka simptomi vidēji desmit dienu laikā beidzas, tomēr vīrusu izdalīt caur elpceļiem un vēdera izeju var daudz ilgāk,” atklāj bērnu infektoloģe. 

 

Zināms, ka vīruss izdalās:

  • ar vēdera izeju no divām līdz pat astoņām nedēļām;
  • caur elpceļiem no vienas līdz trīs nedēļām.

 

Reklāma
Reklāma

Vai tas nozīmē, ka pēc acīmredzamas izveseļošanās cilvēkam jāturpina ievērot mājas režīms? “Stingru rekomendāciju nav, kas aizliegtu astoņas nedēļas iet sabiedrībā. Tas ir higiēnas jautājums,” teic Inga Ziemele. Viņa uzsver, ka bērns pēc izveseļošanās var atsākt savas normālās ikdienas gaitas, bet, “kad viņš aiziet atpakaļ uz bērnudārzu, tad pārējiem bērniem ir jāatgādina, ka pēc tualetes apmeklējuma visiem ir rūpīgi jānomazgā rokas, ka nevajag ēst ar vienu karoti vai dakšu. Jāievēro higiēnas pamata principi, kas arī novērš inficēšanās iespējamību". 

 

Tā kā bērnudārznieki nav tie rūpīgākie higiēnas ievērotāji, bet Koksaki itin naski izplatās kontakta ceļā (piemēram, ja kādam uzmeties pūslītis ar šķidrumu, tas var pārplīst, un šķidrumā esošais vīruss nokļūst uz virsmas, kurai bērns pieskāries), tieši pirmsskolas vecuma bērni ir tie, kas ar šo vīrusu slimo visbiežāk.