Rūpējies par savas ādas veselību – veic dzimumzīmju pārbaudi

Ādas veselības problēmas kļūst arvien izplatītākas, tāpēc ir svarīgi regulāri pārbaudīt ādas stāvokli.
Pie dermatologa ir ieteicams doties un veikt dzimumzīmju pārbaudi vismaz reizi gadā.

FOTO: Publicitātes foto

Pie dermatologa ir ieteicams doties un veikt dzimumzīmju pārbaudi vismaz reizi gadā.

Tieši aizdomīgas dzimumzīmes ir faktors, kas var liecināt par ādas vēzi. Dzimumzīmju pārbaude var palīdzēt savlaicīgi atklāt un ārstēt ādas veselības problēmas. Tā var izglābt dzīvību!

 

Kad jāveic dzimumzīmju pārbaude?

Ādas vēzis ir viena no biežākajām saslimšanām, ar kuru saskaras arvien vairāk cilvēku. Regulāra dzimumzīmju pārbaude var palīdzēt laicīgi atklāt šo slimību, tādejādi dodot lielāku iespēju to izārstēt. Pie dermatologa ir ieteicams doties un veikt dzimumzīmju pārbaudi vismaz reizi gadā. 

Taču arī tad, ja regulāri tiek veiktas profilaktiskās pārbaudes pie speciālista, svarīgi ir dzimumzīmes pārbaudīt arī pašpārbaudes ceļā. 

Tas dos iespēju laicīgi pamanīt izmaiņas ādas izskatā un vērsties pie dermatologa, lai noskaidrotu, vai atklātais veidojums ir labdabīgs vai gluži pretēji – ļaundabīgs.
 

Kā veikt dzimumzīmju pārbaudi mājās?

Lai veiksmīgi pārbaudītu dzimumzīmes mājas, vispirms ir ieteicams pārbaudi veikt pie dermatologa. Tas palīdzēs saprast, cik bieži būtu ieteicams veikt ādas pašpārbaudes, kāds ir ādas stāvoklis, kā arī, kam būtu nepieciešams pievērst vairāk uzmanības. 

Vismaz reizi mēnesī ir ieteicams pievērst uzmanību savām dzimumzīmēm, apskatot tās spoguļa priekšā. 

Savu ķermeni spogulī nepieciešams apskatīt gan no priekšas, gan no aizmugures, pievēršot uzmanību arī sāniem. Nedrīkst aizmirst arī par grūtāk apskatāmām ķermeņa zonām – kakla aizmuguri, muguru, galvas ādu un citām. Ja pašam kādu ādas zonu apskatīt neizdodas, var palūgt to izdarīt tuviniekam. Pamanot straujas izmaiņas dzimumzīmju formā, krāsā un izmērā, kā arī ievērojot jaunus veidojumus, nekavējoties jādodas pie dermatologa, kurš veiks padziļinātas pārbaudes.


Kādos gadījumos jādodas pie dermatologa?

Veicot dzimumzīmju pašpārbaudes, īpaši liela uzmanība ir jāpievērš to izskatam – formai, krāsai, izmēram un citām pazīmēm. Ja kādai no dzimumzīmēm tiek novērotas tālāk minētās pazīmes, pie dermatologa ir jādodas pēc iespējas ātrāk.
 

  • Dzimumzīmes izmērs ir palielinājies – ja īsā laika posmā dzimumzīme ir strauji mainījusi savu izmēru un kļuvusi manāmi lielāka, ieteicams vērsties pie speciālista.
  • Tai ir nesimetriska forma – viena no veselīgas dzimumzīmes īpašībām ir simetriska un labi saskatāma forma. Gadījumā, ja tās izskats ir mainījies, dzimumzīmes malas ir kļuvušas nesimetriskas, izplūdušas un neskaidras, jāpiesaka vizīti pie dermatologa.
  • Mainās dzimumzīmes virsma – ja tā asiņo, mitro, lobās, tai izveidojusies krevele vai manāma kāda cita neierasta pazīme, nekavējoties jādodas pie ārsta.
  • Dzimumzīme ir vairākās krāsās – visbiežāk dzimumzīme ir vienā vai divās krāsās. Tāpēc, ja saskatāmas dzimumzīmes krāsas izmaiņas, tam jāpievērš uzmanība. Vairākas krāsas var liecināt par to, ka ādas veidojums ir ļaundabīgs.
  • Ādas veidojums ir nesens – jaunu dzimumzīmju veidošanās dzīves laikā ir normāls process. Taču, ja uz ādas parādījies jauns veidojums, kas līdzīgs dzimumzīmei, bet tā izskats ir aizdomīgs, labāk veikt pārbaudi pie dermatologa.

 

Kā pasargāt savu ādu?

Viens no galvenajiem faktoriem, kas var veicināt saslimšanu ar ādas vēzi, ir ultravioletais starojums. Pārmērīga sauļošanās, saules aizsarglīdzekļu nelietošana, solārija apmeklēšana – tas viss pakļauj ādu riskam. Nereti uzturēšanās tiešajos saules staros ir neizbēgama, tāpēc ir svarīgi izvēlēties un lietot savam ādas tipam piemērotu saules aizsardzības krēmu. Īpaši svarīga saules aizsargkrēma lietošana ir bērniem, jo tiem ir vieglāk apdegt, kas būtiski palielina ādas vēža saslimšanas risku nākotnē. 

Tā kā bērni parasti paši neizvēlas lietot saules aizsarglīdzekļus, tā ir vecāku atbildība. 

Ja uzturēšanos tiešajos saules staros ir iespējams novērst, tad ieteicams laika posmā no 11.00 līdz 15.00 saulē neuzturēties. Tieši šajā laikā ir iespējams saņemt vislielāko negatīvo saules ietekmi uz ādas.
 
Pieteikties dermatologa konsultācijai un pārbaudīt dzimumzīmes iespējams eraesthetic.lv.