Kā izvēlēties pareizo zobu pastu bērnam?

Lielākajai daļai mazuļu pirmais zobs parādās 6 mēnešu vecumā. Un aptuveni 3 gadu vecumā viņiem ir 20 piena zobi. Diemžēl piena zobi ir pakļauti bojājuma riskam, tiklīdz tie izšķiļas. Tāpēc loģisks ir vecāku jautājums – ko es varu darīt, lai mazuļa zobus pasargātu?
Pieaugušajiem un bērniem paredzētās zobu pastas atšķiras pēc fluora satura. Jums ir jāaplūko zobu pastas iepakojums, lai pārbaudītu tajā esošā fluora daudzumu.

FOTO: Publicitātes foto

Pieaugušajiem un bērniem paredzētās zobu pastas atšķiras pēc fluora satura. Jums ir jāaplūko zobu pastas iepakojums, lai pārbaudītu tajā esošā fluora daudzumu.

Lielākajai daļai mazuļu pirmais zobs parādās 6 mēnešu vecumā. Un aptuveni 3 gadu vecumā viņiem ir 20 piena zobi. Diemžēl piena zobi ir pakļauti bojājuma riskam, tiklīdz tie izšķiļas. Tas nozīmē, ka bez pienācīgas aprūpes jūsu mazulim attīstīsies zobu kariess.

Bērna piena zobu kopšana var šķist sarežģīta un jums var rasties daudz jautājumu par pareizu zobu kopšanu. Bet lielākais, iespējams, ir: "Kam man būtu jāpievērš uzmanība, izvēloties zobu pastu savam mazajam?"

 

Atbilde uz to var būt sarežģītāka, nekā šķiet. Šeit ir dažas lietas, kas jāņem vērā, pirms izvēlaties savam bērnam zobu pastu.

 

Pārbaudiet Fluora saturu zobu pastā

Zobu pastas ir produkti, kas satur fluoru, antibakteriālas vielas un vieglas abrazīvas vielas, kas palīdz novērst zobu bojāšanos un uzturēt zobus veselus. Katrai no šīm sastāvdaļām ir īpaša loma:

  • Antibakteriālie līdzekļi kavē baktēriju augšanu un palīdz samazināt aplikumu un gingivītu.
  • Abrazīvie līdzekļi ir tādas sastāvdaļas kā magnija karbonāts, hidratēti alumīnija oksīdi un kalcija karbonāts, kas padara suku mehānisko darbību efektīvāku.
  • Fluors palīdz stiprināt zobu emalju un novērš zobu bojāšanos.

 

Taču pieaugušajiem un bērniem paredzētās zobu pastas atšķiras pēc fluora satura. Jums ir jāaplūko zobu pastas iepakojums, lai pārbaudītu tajā esošā fluora daudzumu.

Lielākā daļa parasto zobu pastu satur 1000-1500 ppm fluora. Bērni līdz 2 gadu vecumam mēdz norīt zobu pastu, kas ir kaitīgi, jo fluora uzņemšana var izraisīt slimības. Tāpēc vienmēr izvēlieties tādu zobu pastu, kas ir paredzēta bērniem un kurā fluora saturs nepārsniedz 1000 ppm.

 

Noskaidrojiet, vai jūsu bērnam patiešām ir nepieciešama zobu pasta ar fluoru

Jums jākonsultējas ar savu zobārstu, lai noskaidrotu, vai bērnam ir nepieciešama fluoru saturoša zobu pasta. Arī dzeramais ūdens satur nelielu daudzumu fluora, kas ir vissvarīgākā zobu pastas sastāvdaļa, kas novērš kariesu veidošanos.

Parasti bērni, kas jaunāki par 2 gadiem, saņem pietiekami daudz fluora tikai no krāna ūdens, un viņiem nav nepieciešama fluoru saturoša zobu pasta. 

Tomēr, ja jūsu zobārsts uzskata, ka jūsu mazajam ir nepieciešams vairāk fluora, viņš ieteiks bērniem paredzētu zobu pastu.

 

Turklāt, ja jūsu bērnam ir ieradums norīt zobu pastu, tad labāk izvēlēties tādu, kas nesatur fluoru. Jūs varat iemācīt bērnam to nenorīt un, kad viņš ir pieradis tīrīt zobus, pārejiet uz fluorētu zobu pastu.

 

Izvēlieties bērniem patīkamu garšu

Piparmētra ir vispopulārākā orālo produktu garša visā pasaulē. Tomēr, kad runa ir par bērniem, viņi dod priekšroku augļu garšām, piemēram, zemenēm vai arbūziem. Patiesībā daudziem bērniem nepatīk zobu tīrīšana, jo viņiem nepatīk parasto zobu pastu garša. Iespējams, ka, jums būs jāizmēģina dažas garšas, lai atrastu to, kas iepriecinās jūsu bērna garšas kārpiņas.

Smieklīgi multfilmu varoņi uz iepakojuma var arī mudināt jūsu bērnu baudīt zobu tīrīšanu un veicināt labu mutes dobuma higiēnu.

Jautra izskata un iecienītāko garšu zobu pastas ražo Brush-Baby, kas piedāvā tādas garšas kā tutti-frutti, zemeņu, applemint, spearmint kā arī pastas bez fluora. (links uz brush baby lapu)

 

Mutes dobuma kopšanas padomi vecākiem

  • Bērniem vajag tikai nedaudz zobu pastas. Iespējams, esat pieradis izspiest pietiekami daudz zobu pastas, lai nosegtu birstes virsmu. Bet bērniem ir mazi zobi, un tāpēc viņiem vajag tikai nedaudz. Turklāt mazāks daudzums samazina fluora uzņemšanu. Bērniem, kas jaunāki par 2 gadiem, vienkārši iesmērējiet zobu pastu vai izmantojiet rīsa graudu lielumu. Bērniem vecumā no 3 līdz 6 gadiem zobu tīrīšanai izmantojiet zirņa lieluma daudzumu.
  • Mutes kopšana sākas agrāk, nekā jūs domājat. Mazuļa mutes tīrīšana ir svarīga pat tad, ja bērnam nav zobu. Piena zobi sāk veidoties jau pašā otrajā trimestrī, tāpēc rūpes par tiem agrīnā stadijā ir saprātīga izvēle. Varat sākt, noslaukot smaganas ar tīru un mitru mazgāšanas lupatiņu vai marles spilventiņu. Tas ne tikai iztīrīs jūsu mazuļa muti, bet arī pieradinās viņu pie zobu tīrīšanas.
  • Iegādājieties arī jautru zobu suku! Labākais veids, kā likt bērniem darīt kaut ko ikdienišķu, ir padarīt to jautru. Lielākajai daļai bērnu nepatīk zobu tīrīšana, bet, ja tā kļūs par vēl vienu viņu rotaļu ikdienas sastāvdaļu, viņi to gaidīs ar nepacietību. Uz tēliem balstītu birstīšu, piemēram, Brush baby manuālo vai elektrisko zobu birstu iegāde, papildinātu bērnu zobu pastu. Kā arī tas ir lielisks veids, kā piesaistīt bērnus zobu tīrīšanai un mutes higiēnas uzturēšanai.

Paturiet prātā iepriekš minētās lietas un nodrošiniet gaišu smaidu savam mazulim vai bērnam. Plašu klāst gan bērnu zobu pastu, gan manuālo un elektrisko zobu birstu piedāvā internetveikals baltizobi.lv. Iegādājieties zobu kopšanas produktus sev un savai ģimenei un saglabājiet veselīgu, skaistu smaidu, kas ilgs visu mūžu!


Ropažu iela 60a, Rīga
Facebook/ Instagram/ TikTok - @baltizobi.lv
www.baltizobi.lv

Saistītie raksti