Vai Covid-19 vakcīna izjauc menstruālo ciklu?

Mammamuntetiem.lv redakcijā saņemam vairāku sieviešu bažas un jautājumus par to, ka pēc saņemtās Covid-19 vakcīnas viņām ir izjucis menstruālais cikls. To, vai tam varētu būt tieša saistība, Mammamuntetiem.lv skaidro dzemdību speciāliste Santa Markova, Rīgas Dzemdību nama priekšsēdētāja un Imunizācijas valsts padomes locekle un Daiga Baranovska, ginekoloģe ārstu praksē “Quartus” un medicīnas sabiedrībā “ARS”.
Kā atzīst  Santa Markova, Rīgas Dzemdību nama priekšsēdētāja, Imunizācijas valsts padomes locekle, no blakusparādību ziņošanas vien nevar spriest, vai cikla izmaiņas ir tiešām vakcīnas ietekmē.

FOTO: Shutterstock.com

Kā atzīst Santa Markova, Rīgas Dzemdību nama priekšsēdētāja, Imunizācijas valsts padomes locekle, no blakusparādību ziņošanas vien nevar spriest, vai cikla izmaiņas ir tiešām vakcīnas ietekmē.

Kā atzīst Santa Markova, tieša Covid-19 vakcīnas ietekme uz menstruālo ciklu pagaidām nav pierādīta. “Pavisam drīz ASV tiks uzsākts plašs pētījums pat to, kā Covid-19 vakcīna ietekmē sieviešu menstruālo ciklu, kurā tiks pētīts, vai blaknes, par kurām sievietes ir sūdzējušās, tiešām ir saistītas ar vakcināciju. 

 

Jā, ir daudz ziņojumu par to, ka sievietēm ir cikla izmaiņas, taču to, visdrīzāk, varētu skaidrot ar paaugstinātu stresu, ilgstošu spriedzi, dzīvesstila izmaiņām, arī svara izmaiņām. Lai spriestu par vakcīnas ietekmi, ir nepieciešami izejas dati, jāzina sieviešu hormonu līmenis pirms un pēc vakcinācijas. No blakusparādību ziņošanas vien nevar spriest, vai cikla izmaiņas ir tiešām vakcīnas ietekmē. Tam ir jābūt mērķtiecīgam pētījumam ar kontrolgrupu, nevis tikai balstītam uz ziņojumiem par blaknēm,” to, kā var noteikt vakcīnas ietekmi uz ciklu, stāsta Markova. 

 

Lai arī signāli ir, ka vakcīna varētu ietekmēt menstruālo ciklu, Markova atzīmē, ka izmaiņas ir samērā īslaicīgas un pārejoša problēma. Visos līdz šim pieejamos ziņojumos un datu apkopojumos ir uzsvērts, ka cikla izmaiņas ir īslaicīgas un normalizējas 1 līdz 2 mēnešu laikā.

 

Reklāma
Reklāma

Speciāliste uzver, ka jebkurā gadījumā būtisks ir risku un ieguvumu izvērtējums – pēc smagas, vidēji smagas un pat pēc vieglas Covid-19 norises organismā var būt daudzkārt nopietnākas izmaiņas un traucējumi organismā (tai skaitā arī menstruālā cikla traucējumi) nekā pēc vakcinācijas. 

 

No smagas Covid-19 norises, pat nāves, bez vakcinācijas droši pasargāts nevar justies neviens.

 

Arī Daiga Baranovska atzīst, ka menstruālais cikls mēdz svārstīties visdažādāko iemeslu dēļ – svara izmaiņas, slimības, medikamentu lietošana, stress, ceļojumi u.c. Jā, arī vakcinācija var izraisīt cikla svārstības – taču speciālistes ieskatā tas nav nekas unikāls vai pārsteidzošs.