Bērnu slimnīca: smaga Covid-19 slimības gaita bijusi mazāk nekā 10 pacientiem, savukārt komplikāciju skarto pacientu skaits ir lielāks

Arī bērniem mēdz būt smaga Covid-19 slimības gaita, turklāt daudz biežāk nekā smaga slimošana, bērnus skar dažādas komplikācijas pēc Covid-19 saslimšanas. Vairāk par to, kā bērniem Latvijā norit atveseļošanās no Covid-19, Mammamutetiem.lv stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova.
Bērnu slimnīcai nav ziņu par gadījumu, kad Latvijas slimnīcā ar Covid-19 infekciju būtu nonācis vakcinēts un pēc tam ar to saslimis bērns.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu slimnīcai nav ziņu par gadījumu, kad Latvijas slimnīcā ar Covid-19 infekciju būtu nonācis vakcinēts un pēc tam ar to saslimis bērns.

Smaga slimības gaita bijusi mazāk nekā 10 Bērnu slimnīcas Covid-19 pacientiem, bet multisistēmu iekaisuma sindroms pēc Covid-19 pārslimošanas šogad skāris 20 pacientus. Šis sindroms parasti attīstās 2–4 nedēļu laikā pēc Covid-19 infekcijas pārslimošanas. Visbiežāk bērniem pārmērīgas imūnās sistēmas reakcijas rezultātā var tikt skarti sekojoši orgāni un to sistēmas – sirds–asinsvadu, gremošanas orgānu sistēma, plaušas, āda, nervu sistēma. Tāpat bērniem pēc Covid-19 pārslimošanas vērojams ilgstošs nespēks, galvassāpes, rīta nogurums, ožas un garšas izmaiņas, miega traucējumi, koncentrēšanās grūtības, garastāvokļa izmaiņas, ieildzis klepus, nedaudz paaugstināta temperatūra. 

 

Savukārt bērnu slimnīcai nav zināms gadījums, kad slimnīcā no Covid-19 būtu ārstējies ar Covid-19 vakcinēts un pēc tam saslimis bērns.

 

Uz Mammamuntetiem.lv jautājumiem par to, kā ar Covid-19 slimo bērni Latvijā, atbildēt atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas virsārste Alla Silova.

 


Cik daudz pacientu un kāda vecuma ir ārstējušies BKUS ar Covid-19? 
Kopš pandēmijas sākuma 2020. gadā ar akūtu Covid-19 Bērnu slimnīcā kopumā stacionēti bijuši ap 200 bērnu.

 

Cik ilga parasti bērnam ir ārstēšanās no Covid-19 slimnīcā?
Tas, cik ilga ir ārstēšanās no Covid-19, ir atkarīgs no slimības gaitas smaguma, blakusslimībām un citiem faktoriem. Vidējais ārstēšanās ilgums jeb gultasdienu skaits Covid-19 pacientiem Bērnu slimnīcā pašlaik ir 3,3 dienas, pēc kurām pacienti ārstēšanos turpina mājās, ģimenes ārsta uzraudzībā.

 

Kurā brīdī bērns ar Covid tiek uzskatīts par smagu gadījumu?
Par smagu Covid-19 infekcijas gaitu runājam gadījumos, kad pacientam ir smaga pneimonija, t.i., plaušu iekaisums ar kādu no sekojošām pazīmēm – nepieciešams skābekļa atbalsts, vērojama zilgana ādas krāsa, smags elpas trūkums, apziņas traucējumi, nav spēka padzerties un/ vai paēst, ir miegainība, krampji, monotona raudāšana vai nedabisks uzbudinājums. Drudzis, spēcīgas sāpes vēderā vai neiroloģiski simptomi (krampji, meningīta simptomi) un simptomi, kas norāda uz samazinātu skābekļa piegādi audiem (piemēram, apziņas traucējumi, samazināta urinācija, vēsas ekstremitātes, pazemināts arteriālais asinsspiediens), arī norāda uz smagu slimības attīstību.
Ja vērtējam pēc augstāk minētiem kritērijiem, tad smaga Covid-19 infekcijas gaita kopumā bijusi mazāk nekā 10 Bērnu slimnīcas pacientiem ar akūtu Covid-19.
Jāņem vērā, ka bērniem pēc Covid-19 infekcijas pārslimošanas var attīstīties multisistēmu iekaisuma sindroms (MIS-c). Parasti tas attīstās 2–4 nedēļu laikā pēc Covid-19 infekcijas pārslimošanas. Visbiežāk bērniem pārmērīgas imūnās sistēmas reakcijas rezultātā var tikt skarti sekojoši orgāni un to sistēmas – sirds–asinsvadu, gremošanas orgānu sistēma, plaušas, āda, nervu sistēma. Bērnu slimnīcā ar šo sindromu kopš šī gada janvāra ir ārstējušies 20 bērnu.

 

Vai bērniem ar smagu Covid slimības gaitu ir bijušas vēl arī kādas citas saslimšanas?
Bērniem ar smagu un vidēji smagu Covid-19 infekciju ir bijušas tādas blakussaslimšanas kā imūnās sistēmas traucējumi, kardiovaskulārās saslimšanas, aptaukošanās.

 

Ko praksē tas nozīmē – smaga slimības gaita? Kā tas izskatās – bērns stāvoklis un ārstēšana? Vai arī bērni tiek slēgti pie mākslīgā plaušu aparāta?
Bērna ārstēšana ir atkarīga gan no slimības izpausmēm, gan iespējamām blakussaslimšanām. Bērnu slimnīcā strādājošie speciālisti ārstēšanu nodrošina atbilstoši izstrādātām vadlīnijām.

Reklāma
Reklāma

 

Vai ir kāds gadījums, kad slimnīcā ar Covid-19 nonācis vakcinēts un pēc tam saslimis bērns?
Nav ziņu par šādiem gadījumiem.

 

Vai var iezīmēt kādas riska grupas – kuriem bērniem saslimšana noris smagāk?
Paaugstināta riska grupā ir jaundzimušie un zīdaiņi līdz 1 gada vecumam, pacienti ar hroniskām blakussaslimšanā (piemēram, hroniskas plaušu slimības, iedzimtas sirdskaites, arteriālā hipertensija, cukura diabēts, hroniskas nieru slimības, autoimūnas saslimšanas, onkoloģiskas saslimšanas), bērni ar dažādiem imūnās sistēmas traucējumiem (piemēram, iedzimti vai iegūti imūndeficīti, HIV infekcija, pacienti pēc transplantācijas). Tāpat papildu riska faktori ir aptaukošanās, smēķēšana un grūtniecība.

 

Kas ir biežākās komplikācijas, kas bērniem rodas pēc Covid-19 pārslimošanas?
Visbiežāk vērojams ilgstošs nespēks, galvassāpes, rīta nogurums, ožas un garšas izmaiņas, miega traucējumi, koncentrēšanās grūtības, garastāvokļa izmaiņas, ieildzis klepus, nedaudz paaugstināta temperatūra.

 

Vai vecāki var būt kopā ar bērnu, kamēr viņš ārstējas BKUS? Līdz kādam bērna vecumam vecāki var būt kopā ar bērnu?
Slimnīca atbalsta vecāku klātbūtni stacionārā, jo tas bērnam dod drošības izjūtu un uzlabo bērna emocionālo labsajūtu, tādējādi paātrinot atveseļošanos.  Ja māmiņa vai pavadošā persona paliek slimnīcā pie bērna līdz septiņu gadu vecumam (seši gadi, vienpadsmit mēneši un 29 dienas), tad šos izdevumus sedz valsts. Ja bērns ir vecāks par septiņiem gadiem, bet bērna veselības stāvokļa dēļ (par ko lemj ārstējošais ārsts) ir nepieciešama vecāku klātbūtne,  arī to apmaksā valsts. Citos gadījumos pacientu pārstāvošas personas pastāvīga klātbūtne, izmitināšana un ēdināšana ir izvēles maksas pakalpojums saskaņā ar slimnīcas cenrādi.

 

Ja par pieaugušajiem runā par plānveida medicīnas pakalpojumu ierobežošanu, vai redzat, ka arī, pieaugot saslimstībai ar Covid-19 bērnu vidū, būtu nepieciešams ierobežot plānveida pakalpojumu sniegšanu šoziem?
Tas ir atkarīgs no daudziem faktoriem – gan kopējās saslimstības populācijā, speciālistu pieejamības, cik daudz  bērnu slimos tieši ar smagu Covid-19 gaitu, gan no tā, vai slimnīcā būs ļoti liels citu elpceļu infekciju, piemēram, gripas pacientu pieplūdums. Bērnu slimnīcas prioritāte ir turpināt nodrošināt pilnu pakalpojumu klāstu.

 

Kāds ir rīcības plāns vecākiem, ja bērnam konstatēta Covid-19 infekcija? Kā var izvairīties no smagas slimības gaitas?
Ja bērnam konstatēta Covid-19 infekcija, tad noteikti būtu jāsazinās ar savu ģimenes ārstu, kurš izvērtēs vispārējo veselības stāvokli, informēs par turpmāko rīcību un sniegs savas rekomendācijas.

 

Kas vēl būtisks mazu bērnu un pusaudžu vecākiem būtu jāņem vērā šoruden?
Mēs aicinām turpināt ievērot vispārējos piesardzības pasākumus - ja bērnam ir kādi akūti elpceļu saslimšanas simptomi, neapmeklēt sabiedriskas vietas, tostarp bērnudārzu un skolu, regulāri mazgāt rokas, vēdināt telpas, biežāk uzturēties svaigā gaisā.