Ar pilnu urīnpūsli vai ar tukšu – kā jāapmeklē ginekoloģiskā ultrasonogrāfija?

Ārsta apmeklējums un sonogrāfijas veikšana jau vien var izraisīt satraukumu, tāpēc var rasties jautājums – ja plānota sonogrāfija pie ginekologa, vai labāk to apmeklēt ar pilnu vai iztukšotu urīnpūsli?
Ja nav sūdzību, tad ginekologs vizītes laikā pēc pacientes vaginālas apskates izvērtē, vai papildus ir nepieciešama ginekoloģiskā ultrasonogrāfija.

FOTO: Shutterstock.com

Ja nav sūdzību, tad ginekologs vizītes laikā pēc pacientes vaginālas apskates izvērtē, vai papildus ir nepieciešama ginekoloģiskā ultrasonogrāfija.

Situāciju skaidro dr. Elīna Sedleniece (Matules un Melkas ginekoloģijas privātklīnika).


Jautājums vai ginekoloģiskos orgānus ultrasonogrāfiski labāk redz ar pilnu vai tukšu urīnpūsli, ir atkarīgs, vai ultrasonogrāfija tiek veikta vagināli (caur maksti), vai abdomināli (caur vēderu). 

 

  • Jaunām meitenēm, kas nav dzīvojušas dzimumdzīvi, ultrasonogrāfija tiek veikta caur vēderu. Šajā gadījumā urīnpūslim būtu jābūt piepildītam, lai būtu labāka redzamība.
  • Sievietēm, kuras dzīvo dzimumdzīvi, ultrasonogrāfiju visbiežāk veic caur maksti un tad pārpildīts urīnpūslis dažkārt redzamību var apgrūtināt.
  • Ginekoloģiskajā ultrasonogrāfijā redz dzemdi un olnīcas. Ja ir kāda patoloģija olvadā, tad to arī ir iespējams ieraudzīt, taču veselus olvadus parasti ginekoloģiskajā ultrasonogrāfijā detalizēti nevizualizē.
  • Ja nav sūdzību, tad ginekologs vizītes laikā pēc pacientes vaginālas apskates izvērtē, vai papildus ir nepieciešama ginekoloģiskā ultrasonogrāfija.
Reklāma
Reklāma


Ginekologu ir vēlams apmeklēt vienu reizi gadā.

 

Lasi vēl: No kāda vecuma regulāri jāsāk apmeklēt ginekologs?

Saistītie raksti