Vai šogad ir gaidāma gripas epidēmija?

Šis gads solās būt interesants, ja runa ir par gripas epidēmijas prognozēm. Aptaujātie eksperti atzīst, ka neviens neņemas droši paredzēt, kas ir sagaidāms.
Vai šogad ir gaidāma gripas epidēmija?

FOTO: Shutterstock.com

Iepriekšējā gripas sezona noritēja ļoti nemanāmi, jo Covid-19 ierobežojumu dēļ ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē gripas vīrusam gandrīz nebija iespēju izplatīties. Šoruden situācija jau ir cita – cilvēki vakcinējas, pamazām atsāk ceļot un mazāk ievēro sociālo distanci. 

Latvijas Slimību profilakses un kontroles centra epidemioloģe Raina Nikiforova skaidro, ka gripas vīruss katru gadu nedaudz mainās. Tas uzsāk savu ceļu no Dienvidāzijas un Dienvidaustrumāzijas un apceļo apkārt pasaulei. Šobrīd šajos reģionos saslimšanas ar gripu sezona jau beidzas, un statistikas dati rāda, ka saslimstība arī šogad nav bijusi augsta. “Stingri mājsēdes noteikumi, distancēšanās, retāka ārstniecības iestāžu apmeklēšana un strikta ceļošanas ierobežošana ir iemesls, kāpēc gripai nav bijis iespējams izplatīties kā citus gadus,” skaidro epidemioloģe. Ziemas sezonā, kad šī lipīgā infekcija plosās Eiropā, gripas gadījumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējām sezonām, samazinājās par 99%*. Saslimušie gan tika testēti, bet laboratoriski apstiprināto gadījumu skaits bija neliels un tuvojās tam līmenim, kāds ir gripas nesezonā. Latvijā gripas sezona sākas novembrī, un tās kulminācija ir janvāra beigās un februārī. 

Tāpat pašlaik netiek atklātas jaunas gripas vīrusa mutācijas, tāpēc nevarētu teikt, ka šogad cilvēki ar gripu varētu slimot smagāk. Cilvēku imūnā atmiņa vēl glabā prasmi pretoties agrāk sastaptajiem gripas vīrusa tipiem – vai nu viņi ir izslimojuši, vai kaut kad ir vakcinējušies, un viens izlaists gads nevarētu ļoti būtiski mainīt slimošanas gaitu, uzskata epidemioloģe. 

Lielāka bīstamība sagaidīt smagu epidēmiju ir tad, ja parādās jauns vīruss ar jaunām mutācijām, ar ko cilvēki līdz šim nav saskārušies, bet, kā jau minēts, šādas mutācijas pagaidām gripas vīrusā nav atklātas. 

Vai šogad būtu jāvakcinējas pret gripu? Jā, apstiprina Raina Nikiforova: “Nekādas jaunas rekomendācijas attiecībā uz gripu nav bijušas. Jāvakcinējas ir katru gadu, sevišķi cilvēkiem ar hroniskām slimībām. Nav garantiju, ka šogad gripa neatnāks. Un, ja cilvēkam ir novājināta imunitāte, arī parastais sezonālais vīruss var izraisīt komplikācijas. Bet, ja šī kombinācija sakrīt ar Covid-19, tad slimošana var noritēt īpaši smagi.”

Vai drīkst vakcinēties pret gripu un Covid-19 vienlaikus? Rekomendācijas** iesaka vakcinēšanos veikt vienā dienā, bet dažādās ķermeņa vietās vai arī ar intervālu vismaz divas nedēļas.

 

* Vasaras nogalē Latvijā ir laboratoriski apstiprināts viens gripas saslimšanas gadījums, kas bija ievests no ārvalstīm.

** ASV Slimību kontroles un profilakses centrs iesaka vakcinēties vienā dienā, bet injekciju veikt atšķirīgās ķermeņa vietās.