7 veselības problēmas, kuras var izraisīt gaisa kondicionieris

Dažādi par un pret lielākoties ir zināmi, tomēr šajās karstajās nedēļās strādāt ir daudz vieglāk un arī atpūtai veldzi nereti meklējam gaisa kondicioniera atvēsinātās telpās vai automašīnā.
7 veselības problēmas, kuras var izraisīt gaisa kondicionieris

FOTO: Shutterstock.com

Ja kondicionieri izmanto neapdomīgi, tā var radīt ne mazums veselības problēmu. „Pats galvenais – ja gaisa temperatūra telpā, kur darbojas kondicionieris, un ārpus tās, būtiski atšķiras, tas izraisa strauju organisma temperatūras maiņu, kas novājina cilvēka imunitāti un provocē saaukstēšanos,” atgādina „Mēness aptiekas” farmaceits Vadims Brižaņs. 
 

 

7 veselības problēmas, kuras var izraisīt gaisa kondicionieris

Varam identificēt septiņas veselības problēmas, kuras vasarā var izraisīt gaisa kondicionieris. Taču skaitlim 7 te izšķiroša nozīme nav, galvenais ir paturēt prātā – atvēsinošā, veldzējošā un karstajā laikā tik noderīgā iekārta tomēr var izraisīt veselības problēmas, ja lietojam to neapdomīgi, atgādina Vadims Brižaņs, atzīstot, ka tagad nereti aptiekas apmeklētāji vaicā pēc padoma, situāciju raksturojot ar vārdiem – esmu vesels, tikai plecu savilka kondicionieris... Vai  – esmu, lūk, mazliet aizsmacis, sāp kakls, laikam tas no kondicioniera. 

Problēmas, ko var izraisīt kondicionieris:
• galvassāpes, kakla, pleca, elkoņa sāpes, iekaisumi,
• ausu un kakla iekaisumi,
• saaukstēšanās,
• novājināta imunitāte,
• trīszaru nervu kairinājums, 
• starpribu nervu sāpes,
• Leģionāru slimība jeb legioneloze.



Kāpēc mikroorganismi labprāt izvēlas dzīvi kondicionierī

Saskaroties siltajam un aukstajam gaisam, kondicionierī rodas mitrums! Tā arī ir labvēlīga vide dažādiem mikroorganismiem – savukārt – tos ieelpojot, var rasties dažādas slimības. 
Centralizētie gaisa kondicionieri var izsaukt legionelozi, kas gan Latvijā nav ļoti bieži sastopama, bet par to ir vērts atcerēties. Legionellas var izraisīt pneimoniju vai gripai līdzīgu saslimšanu. Legioneloze ir akūta bakteriāla slimība, kuru ierosina gramnegatīvas obligāti aerobas baktērijas, kas pieder Legionellu ģintij. Legionellas 30 līdz 35 grādu siltā ūdens vidē var savairoties dažādās ūdensapgādes sistēmu iekārtās – tostarp gaisa kondicionētāju, dzesēšanas iekārtu, gaisa mitrinātāju, elpošanas sistēmas terapijas iekārtu ūdenī. Būtībā ap mums ir daudz dažādu alerģisku vielu, kas samazina imunitāti un kairina ādu, gļotādu, un mēs esam kļuvuši daudz uzņēmīgāki pret saslimšanām.
 


Kondicionieris kā nedraugs veselībai  

Reklāma
Reklāma

Gaisa kondicioniera izraisītās veselības problēmas nereti ir saistāmas ar nepareizu ierīces izmantošanu. Ja gaisa temperatūra telpā, kur darbojas kondicionieris un ārpus tās, būtiski atšķiras, tas izraisa strauju organisma temperatūras maiņu, kas savukārt novājina cilvēka imunitāti un provocē saaukstēšanos. Jāņem vērā, ka gaisa kondicionieri nereti sausina gaisu, kas padara sausu cilvēka ādu un gļotādas – tādējādi tās kļūst uzņēmīgas pret infekcijām. Novājināts cilvēka organisms ir labvēlīga vide vīrusiem un baktērijām, kas atrodas telpā, uz cilvēka ādas, elpošanas ceļos.  Vīrusi un baktērijas var radīt visdažādākās saslimšanas, piemēram, herpes zoster vīrusu, kas ir jebkura pieauguša cilvēka veselā organismā, var radīt trīszaru nerva kairinājumu un starpribu nervu sāpes. 
Ilgstoša auksta gaisa plūsma uz kādu noteiktu ķermeņa daļu var savilkt skausta muskuļus, kakla daļas muskuļus, pleca, elkoņa daļas muskuļus un saites, kas rada galvassāpes, kakla, pleca, elkoņa sāpes, iekaisumus.
 

 


Lietosim nesaslimstot!

Zelta likums – trīs līdz pieci grādi pēc Celsija ir ieteicamā temperatūras starpība ārpus telpas un telpā, kur darbojas kondicionieris. Ja nākas ilgstoši uzturēties telpās, kur darbojas gaisa kondicionieris, ieteicams neatrasties aukstā gaisa plūsmā, kas var izraisīt sasaldēšanos. Modernajiem kondicionieriem iespējams regulēt gaisa plūsmu, to novirzot uz tām telpas vietām, kur cilvēki neatrodas. Gaisa kondicioniera filtrus ir ieteicams regulāri mainīt, un izmantot speciālus kondicionieru sistēmu tīrīšanas aerosolos (lai izvairītos no baktērijām un pelējumiem). Speciālisti iesaka – lai cik karsti arī nebūtu, īsos braucienos ar automašīnu tomēr labāk atvērt logu, nevis izmantot gaisa kondicionieri.
 


Laicīga konsultācija vai  ārsta apmeklējums

Laicīga konsultācija aptiekā un vizīte pie ārsta var novērst nopietnāku komplikāciju rašanos – teic „Mēness aptiekas” farmaceits Vadims Brižaņs. Ja kondicioniera izmantošanas dēļ radušās veselības problēmas – saaukstēšanās, sāpoša auss, kakls, sapūsts plecs vai cita ķermeņa daļa, ieteicams laikus meklēt sava ģimenes ārsta palīdzību, kurš novērtēs pacienta veselības stāvokli un sāks piemērotu ārstēšanu vai arī ieteiks doties pie kāda no speciālistiem.