Traumpunkts blakus mājām, vai tiešām bērns tomēr jāved uz bērnu slimnīcu?

Lūzumi, izmežģījumi, sastiepumi ir tipiskas vasaras traumas, un nav jābūt sportistam, lai tādas gūtu. Vai bērnu var vest uz traumpunktu Sarkandaugavā, ja tas ir tuvu mājām?
Iespēju robežās palīdzība tiek sniegta arī TOS Traumpunktā, taču būtiski ir saņemt speciālista konsultāciju, kas speciālizējas tieši uz bērnu traumām.

FOTO: Sigita Āboltiņa

Iespēju robežās palīdzība tiek sniegta arī TOS Traumpunktā, taču būtiski ir saņemt speciālista konsultāciju, kas speciālizējas tieši uz bērnu traumām.

“Mammamuntetiem.lv” lasītāja raksta, ka viņas 12 gadus vecais dēls savainojis potīti, ar skrituļriteni veicot trikus uz rampām: “Tuvākais mājām mums ir Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas (TOS) Traumpunkts. Vai manu bērnu tur ārstēs? Vienības gatvē parasti ir ļoti lielas rindas, turklāt neatliekamo palīdzību tur sniedz ar visām citām bērnu kaitēm un var papildu "saķert" kādu citu slimību, gaidot kopīgā rindā, kas parasti ir gara.”

Atbildi sniedz TOS Traumpunkta uzņemšanas nodaļas vadītājs Guntis Naglis: 

Ja TOS uzņemšanas nodaļā ieradīsies vecāki ar 12 gadus vecu bērnu, palīdzība tiks sniegta, bet ir faktori, kas būtiski atšķiras no pieaugušo traumu ārstēšanas. 

Tāpēc uzņemšanas nodaļas personāls parasti cenšas izskaidrot šos faktorus un aicina vecākus doties uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu (BKUS).
Tātad:

Reklāma
Reklāma
  1. Bērniem un jauniešiem vēl nav slēgušās augšanas zonas un nereti šajā vecumā nenotiek kaula lūšana, bet ir augšanas zonas bojājums vai kaula deformācija. Radioloģiski (rentgenā) to visu var konstatēt, bet jāatzīmē, ka TOS traumatologi ikdienā nekonsultē bērnus un var kļūdīties, savukārt, ja kaula bojājums būs tāds, kad nepieciešama ķirurģiska ārstēšana, tad pacients tiks pārvests uz BKUS.
  2. Ja tiek vērtētas rindas un gaidīšanas laiks, tad nebūt nedomāju, ka ir ļoti liela atšķirība, jo maldīgi ir domāt, ka traumu skaits vislielākais ir ziemas mēnešos. Gadu no gada pierādījies, ka traumu skaits vasaras mēnešos (maijs–septembris) pat trīskāršojas. TOS uzņemšanas nodaļā ik dienu tiek apkalpoti vidēji 100–120 pacienti, kuri tiek šķiroti pēc prioritātēm.
  3. Saķert kādu citu slimību, gaidot kopīgā rindā, var jebkuras medicīnas iestādes uzņemšanas nodaļā, turklāt pieaugušo stacionāru uzņemšanas nodaļās nereti atrodas personas alkohola reibumā, kā arī bezpajumtnieki.

 

Te atrodama informācija iedzīvotājiem par uzņemšanas nodaļu profiliem un ārstniecības iespējām.

https://www.vmnvd.gov.lv/lv/slimnicu-uznemsanas-nodalas