Vai pēc potes drīkst sauļoties, peldēt, iet pirtī?

“Manai meitai patīk plunčāties dīķī pat četras stundas. Vai pēc potes drīkst tik ilgi mērcēties ūdenī?”; “Nākamajā dienā pēc vakcīnas mums paredzēta pirtī iešana. Vai arī es varu karsēties?”; “Vai pēc vakcīnas drīkst doties uz pludmali? Smalkās smiltis nekaitēs?” Šie ir tikai daži lasītāju jautājumi, ko esam saņēmuši “Mammamuntetiem.lv” virtuālajā pastkastītē. Atbildes jautājām ģimenes ārstei Gundegai Skruzei-Janavai.
Nav tādas lietas, ko kategoriski nedrīkstētu darīt pēc vakcīnas. Viss atkarīgs no pašsajūtas.

FOTO: Shutterstock.com

Nav tādas lietas, ko kategoriski nedrīkstētu darīt pēc vakcīnas. Viss atkarīgs no pašsajūtas.

“Nav tādas lietas, ko nekādā gadījumā nedrīkstētu pēc saņemtas potes. Viss ir atkarīgs no sajūtām, no tā, kāda ir organisma reakcija pēc saņemtās vakcīnas,” saka daktere un piebilst, ka būtu briesmīgi, ja tik karstā laikā, kāds ir tagad, cilvēkam aizliegtu peldēt: “Nav iemesla tā darīt, jo mazais caurumiņš pēc adatas dūriena aizvelkas ciet ļoti, ļoti ātri.” Gundega Skruze-Janava arī mierina mammu, kura satraucas par meitas vēlmi plunčāties ūdenī stundām ilgi: “To drīkst darīt. Vienīgi nevajadzētu potes vietu smērēt ar netīrumiem, piemēram, pēc lietus vārtīties dubļos nevajag. Arī tas patīk bērniem, bet tomēr pastāv mazliet lielāks risks inficēties, taču pašai vakcīnai gan neko izdarīt nevar – ne iztecināt to ārā, ne ko citu.” 

Tas pats attiecināms uz vannā iešanu – ja patīk mērcēties, to droši var darīt. Vienīgi potes vietu nevajadzētu sparīgi berzt ar švammi. 

Taču, ja tā būs jutīga pirmās dienas, to tāpat negribēsies aiztikt.
Ar pirtī iešanu un alkohola lietošanu gan jābūt uzmanīgiem. Karsēšanās dēļ pastāv risks, ka organisms var atūdeņoties, kā dēļ cilvēkam var būt izteikts bezspēks, galvassāpes, var paaugstināties ķermeņa temperatūra u.tml. “Tās ir līdzīgas reakcijas, kādas var būt pēc dažām vakcīnām, un tad nevar pateikt, kas ir pie vainas – pirtī iešana vai vakcīna. Nav tā, ka nedrīkstētu pērties, bet nevajag pārspīlēt un ilgi karsēties,” iesaka daktere un norāda, ka tas pats stāsts ir par alkohola lietošanu: “Ja gadīsies iedzert par daudz, var būt slikta dūša, sāpēt galva utt. Simptomi, kas raksturīgi, piemēram, pēc Covid-19 vakcīnas.” 

Taču iespējamā sliktā pašsajūta nebūt nav vienīgais iemesls, kura dēļ uzreiz pēc potēšanās vajadzētu atteikties no atpūtas plašākā cilvēku lokā, ja runa ir par Covid-19 vakcīnu. 

Reklāma
Reklāma

Kā saka Gundega Skruze-Janava, šajā gadījumā runa nav tikai par to, kas ir droši pašam, bet arī citiem: “Ja runājam par Covid-19 vakcīnu, ir vajadzīgas divas nedēļas, lai imunitāte būtu pilnā apmērā. Cilvēkam, kurš uzreiz tajā pašā vai nākamajā vakarā iet svinēt un socializēties, šīs imunitātes vēl nav un viņš apdraud gan pats sevi, gan savus nevakcinētos ballītes biedrus.”  
Runājot par fiziskajām aktivitātēm, arī tās ir atļautas, taču gadījumos, kad sāpēs roka vai kāja pēc potes, vai būs slikta pašsajūta, vingrot vai darīt ko fiziski smagu tāpat negribēsies un tad arī nevajag sevi piespiest kaut ko paveikt tikai tāpēc, ka tā iecerēts. “Kā jau sākumā teicu, nav tādas lietas, ko kategoriski nedrīkstētu darīt pēc potes. Arī doties uz pludmali drīkst. Katram taču gadījusies maza brūcīte, kāds skrāpējums, un nekas nav noticis. Smalkās smiltiņas neiekļūst potes vietā, kā dzirdēts sakām. Taču sauļoties bez aizsargkrēma nevajag jebkurā gadījumā,” saka daktere un sarunas beigās vēl piebilst, ka par mītu saucamas arī runas, kas paģēr atlikt vakcinēšanos karstā laika dēļ: “Nav nekāda papildu riska inficēties, turklāt, kā jau runājām, drīkst gan peldēt, gan vannā iet, lai atvēsinātos.” 

Saistītie raksti