Pandēmijas laikā bērnu plānveida vakcinācija nav atcelta, atgādina bērnu infektoloģe

No lasītājas esam saņēmuši jautājumu: Poliklīnikā teica, ka plānveida potes šobrīd var nākt un taisīt. Man ir šaubas, vai tas būtu prātīgi - ja pēc potes bērns noķer Covid-19, tāpec slimība norit grūtāk? Ko iesaka speciālisti? Interesē plānveida pote 1,3 gadus vecam bēbim un ērču encefalīta vakcīna 4 gadus vecam bērnam. 

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas Vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska.

Šobrīd vakcinēties ir droši kā bērniem, tā pieaugušajiem. Bērnu slimnīcas Vakcinācijas centrs turpina darbu, ir organizēts pieraksts, tiek ievērota distance un citi drošības pasākumi. Šobrīd stingri iesakāms turpināt kalendāro vakcināciju bērniem, jo, pirmkārt, tas nekādā veidā nepazemina organisma aizsargspējas pret koronavīrusu un citiem vīrusiem. Otrkārt, ja mēs bērnus atstājam nepasargātus, tam var būt negatīvas sekas, jo neviens jau nav atcēlis arī visas pārējās slimības. Vakcinācija neizraisa imūnsistēmai papildu slodzi vai tās mazināšanos.

Reklāma
Reklāma

Arī dzīvās novājinātās vakcīnas šobrīd nekādā veidā nav bīstamas, jo tās labi organizē šūnu imunitāti, kas savukārt ir noteicošā cīņā ar vīrusiem. Nesen saņemta vakcīna nevar pasliktināt notikumu gaitu, ja arī cilvēks saslimst ar Covid-19. 

Arī profesore, infektoloģe Ludmila Vīksna aicina neatlikt ērču encefalīta vakcīnu, ja kopumā cilvēks jūtas un ir vesels. Viņa atgādina, ka pasargāt sevi no Covid-19 kaut nedaudz var arī ar pneimokoka vakcīnu, kas samazina iespēju saslimt ar bakteriālu plaušu infekciju.  Pneimokoku vakcīna, tāpat kā gripas vakcīna, ir iesakāma un, kādai daļai pacientu arī Covid-19 gadījumā, varētu palīdzēt pārvarēt bakteriālas komplikācijas, ja tādas rodas.