Smaržīga aptieciņa vasarai no aromáma

Beidzot gaisma ir uzvarējusi tumsu, un siltums – aukstumu! Tāpēc sveicam, silto sezonu sagaidot, un dalāmies ar padomiem, kā šovasar būt veseliem un drošiem! 
Lavandas un tējas koka ēteriskās eļļas ļoti nepatīk ērcēm.

FOTO: Publicitātes foto

Lavandas un tējas koka ēteriskās eļļas ļoti nepatīk ērcēm.

Kā pasargāties no odiem un ērcēm?

Lai sīcoši un rāpojoši uzmācīgi kukaiņi netraucētu laika pavadīšanu dabā, jāparūpējas par atbilstošu aizsardzību. Vai zinājāt, ka ēteriskās eļļas ir dabīgi, videi un cilvēkam droši, bet ļoti efektīvi repelenti? Daudzi pretodu un pretērču līdzekļi satur ēteriskās eļļas. Piem., lielākā daļa izsmidzināmo līdzekļu un pretodu sveču smaržo pēc citronzāles ēteriskās eļļas. Citronzāles aromāts lieliski maskē ķermeņa aromātu un atbaida kukaiņus. Līdzīga iedarbība ir eikalipta, lavandas un tējas koka ēteriskajām eļļām. Pēdējā, starp citu, ļoti nepatīk ērcēm. 

 

Pagatavojiet izsmidzināmu pretodu un pretērču līdzekli!

 

 

RECEPTE: 

  • 30 pilieni citronzāles ēteriskās eļļas;
  • 15 pilieni tējas koka ēteriskās eļļas;
  • 20 pilieni lavandas ēteriskās eļļas;
  • 10 pilieni eikalipta ēteriskās eļļas;
  • 50 ml ūdens (no krāna).

Pagatavošana: pudelītē iepiliniet ēteriskās eļļas un ielejiet ūdeni. Ēteriskās eļļas peldēs ūdens virspusē, tāpēc pirms lietošanas neaizmirstiet sakratīt!

Kā lietot? Kārtīgi sakratiet pudelīti un izsmidziniet līdzekli uz apģērba, galvassegas, matos, un no lielāka attāluma – uz ādas. Varat izsmidzināt uz bērna ratiņiem un gultiņas. Pārāk daudz nesmidziniet uz ādas, īpaši, ja tā ir jutīga. No siltas ādas ēteriskās eļļas iztvaiko ļoti ātri, savukārt audumi (apģērbs, ratiņi u. tml.) ēterisko eļļu molekulām neļauj tik ātri iztvaikot. Aizsardzība būs aktīva 30–60 minūtes, pēc tam atjaunojiet to. 

Šāds līdzeklis ir piemērots zīdaiņiem no 6 mēnešiem un visai ģimenei, kā arī mājdzīvniekiem, īpaši suņiem.

Stiprākai aizsardzībai var uzpilināt tīru ēterisko eļļu uz apģērba (plecu līnijā, bikšu galos, uz aprocēm, cepures, auduma apaviem u. tml.). Pašiem mazākajiem vasarā lieliski noderēs lavandas vai rozalīnas, mazliet vecākiem bērniem – eikalipta un tējas koka ēteriskā eļļa. Ļoti koncentrētas ēteriskās eļļas ilgāk saglabājas uz apģērba, tās iztvaiko ilgākā laikā, līdz ar to aizsardzība ir ilgāka.

Ja kāds uzmācīgs ods tomēr izsprauksies caur smaržīgo aizsargplīvuru, niezi un pietūkumu koduma vietā mazinās tā pati lavandas un tējas koka ēteriskā eļļa. Uzklājiet tīru vai nedaudz atšķaidītu ēterisko eļļu uz koduma vietas. Nebaidieties – lavandas un tējas koka ēteriskās eļļas ir pilnīgi droši lietojamas uz ādas neatšķaidītā veidā.

aromáma laboratorijā izgatavotie pretodu līdzekļi.

 

Kā pasargāt ādu no kaitīgiem saules stariem?

 No saules nav pārlieku jābaidās un jāsargājas, jo tā ir dzīvības, enerģijas un laba garastāvokļa avots. Turklāt saules stari veicina D vitamīna veidošanos mūsu organismā. Tāpēc, ja pastāvīgi staigāsim pa āru ar uzklātu krēmu, kuram ir augsts aizsardzības faktors, varam izjaukt dabīgo D vitamīna veidošanos. 

Tomēr saprātīgi ir jāsargājas no svelmainas saules. Īpaši jāsargā zīdaiņu un mazu bērnu plānā un jutīgā āda. Ikdienas aizsardzībai no saules, kad laiku pavadām svaigā gaisā, bet ēnā uzvelkam plānas, dabīgas šķiedras drēbītes, var pietikt ar augu, piem., saldo mandeļu, eļļu. Augu eļļas dabīgi atstaro saules gaismu un nodrošina SPF 5-6 aizsardzību. 

Par spēcīgāku aizsardzību būtu jāparūpējas, ja visu laiku pavadām saulē, pie jūras vai ezera. Atrodoties ūdens tuvumā, uzņemam daudz lielāku UV starojumu, jo ūdens atstaro saules starus, tāpēc iespēja apdegt krietni palielinās. Šeit ir vērts parūpēties par kvalitatīvu, dabīga sastāva saules aizsargkrēmu ar pēc iespējas augstāku SPF faktoru. Zīdaiņiem un maziem bērniem, kā arī pieaugušajiem ar gaišu un jutīgu ādu ir ieteicami krēmi ar aizsargfaktoru SPF 50.

 

Pievērsiet uzmanību, kāds saules aizsargfiltrs ir izmantots jūsu izvēlētajā krēmā. Ir divu veidu UV filtri: minerālie un ķīmiskie. Ķīmiskie saules filtri (piem., benzofenons vai oktokrilēns) iesūcas ādas virsējā slānī, “uzsūc” UV starus, pārvērš tos siltumā un mūsu ādā notiekošo ķīmisko reakciju ietekmē padara tos nekaitīgus. 

Minerālie saules filtri (piem., cinka vai titāna oksīds) iedarbojas ādas virspusē, un to darbības princips ir mehānisks. Proti, tie atstaro saules starus. Tieši tāpēc minerālie saules filtri ir uzskatāmi par daudz drošākiem un bērniem piemērotākiem nekā ķīmiskie. 

Minerālajiem saules filtriem ir viens trūkums: tie atstāj bālganu nokrāsu ādas virspusē, savukārt ķīmiskie filtri ir bezkrāsaini. Tomēr te var saskatīt arī kādu priekšrocību: balta cinka plēvīte ādas virspusē parāda, kuras ķermeņa vietas ir pārklātas ar aizsargkrēmu, un kuras nav. 

 

Runājot par aizsardzību no UV stariem, neaizmirstiet parūpēties arī par lūpām! Vai zinājāt, ka UV stari ir viens no faktoriem, kas visvairāk izraisa aukstumpumpas? Lūk, kāpēc daudzi cilvēki no atvaļinājuma atgriežas ar kreveli uz lūpām. Ne tāpēc, ka bučojušies vējā vai saaukstējušies, peldoties jūrā. Bet gan tāpēc, ka bagātīgais UV starojums ir radījis labvēlīgus apstākļus herpes vīrusam. Ja pastāvīgi nomoka aukstumpumpas, gada siltajā laikā neaizmirstiet lietot lūpu zīmuli ar UV filtru. 

 

aromáma laboratorijā izgatavotie saules aizsarglīdzekļi ar tirgū drošāko minerālo saules filtru – cinka oksīdu

 

Pirmās palīdzības aptieciņa no dabas

Vasaras piknika grozā noteikti paņemiet līdzi arī lavandas ziedūdeni. Tas ir viens no universālākajiem, maigākajiem un visplašāk izmantotajiem aromterapijas produktiem visai ģimenei. Ar lavandas hidrolātu (ražošanas blakusprodukts, ko iegūst, destilējot ēterisko eļļu) nomierināsiet sāļa ūdens vai saules sakairinātu ādu, mazināsiet niezi pēc kukaiņu kodumiem, iztīrīsiet pūžņainas acis, viegli dezinficēsiet sīkas brūces, nobrāzumus un paātrināsiet to dzīšanu, galu galā varēsiet vienkārši uzsmidzināt smaržīgu ziedu lietutiņu bērnam, kas noguris no karstuma. Lavandas hidrolāts ir līdzeklis, kam jābūt katras mammas somiņā.

 

Būtu grēks nepieminēt arī piparmētras hidrolātu. Tas ir pilnīgi dabīgs līdzeklis, kas sniedz patīkamu svaigumu karstās dienās. Izsmidziniet uz sejas, ķermeņa un matiem. Ir piemērots un patiks visai ģimenei. 

 

Vēl viens glābējs visos dzīves gadījumos ir mitrinošs un atsvaidzinošs alvejas gels. Šis līdzeklis brīnišķīgi mitrina un atsvaidzina saules noskūpstītu, sāļa vai hlorēta ūdens izsausinātu ādu, atdzīvina sausus matus, kā arī palīdz sadziedēt apavos noberztās tulznas. Vēl labāk, ja alvejas gels ir papildināts ar ēteriskajām eļļām. Ar alvejas gelu, kas papildināts ar lavandas vai piparmētras ēterisko eļļu, var masēt pēc gara ceļojuma nogurušas kājas, mazināt niezi pēc kukaiņu kodumiem, lietot sasitumu vai sastiepumu sāpju remdēšanai. 

 

Drošu un laimīgu vasaru jums vēl dabīgās, aromterapijas kosmētikas ražotājs aromáma.

 

Aicinām apmeklēt www.aromama.lv, kur var atrast dabīgus, drošus un smaržīgus produktus visai ģimenei.