Vai pulsa oksimetram jābūt katra Covid-19 slimnieka aptieciņā?

Lai gan skābekļa līmenis asinīs ir tikai viens no veselībai un pat dzīvībai svarīgiem organisma stāvokļa mērījumiem, tam ir liela nozīme. „Jo īpaši, Covid-19 pandēmijas laikā,” uzsver „Mēness aptiekas” eksperts ģimenes ārsts Ingars Burlaks. 

Iegādājot ierīci, jāraugās, lai uz tās ir CE marķējums un informācija par sertifikātu.

FOTO: Shutterstock.com

Iegādājot ierīci, jāraugās, lai uz tās ir CE marķējums un informācija par sertifikātu.

Skābekļa līmeni asinīs mēra ar pulsa oksimetru – ierīci, kas līdzinās pamatīgam veļas knaģim. Tajā ieknaģē rādītājpirkstu un ierīces ekrānā parādās mērījuma rezultāts. Viens skaitlis atspoguļo skābekļa piesātinājumu asinīs, otrs – pulsu. Veselam cilvēkam skābekļa saturam asinīs vajadzētu būt virs 95%, savukārt normāls pulss miera stāvoklī ir aptuveni 60-80 sitieni minūtē.  


Pulsa oksimetrs – palīgs nevis panaceja

“Ja pacientiem mājās būtu pulsa oksimetrs, tas atvieglotu ģimenes ārsta darbu, turklāt ne tikai Covid-19 slimības gaitas uzraudzībai. Noderīgs tas ir arī  pacientiem, kam ir hroniskas slimības, un ieteicams pastāvīgi novērot veselības stāvokli,” teic Ingars Burlaks, ģimenes ārsts Veselības centru apvienībā. Ārsts uzsver, ka subjektīvās sajūtas ne vienmēr var atspoguļot objektīvo stāvokli. Piemēram, var nejusties slikti, taču patiesībā stāvoklis var būt pat bīstams dzīvībai.

 

Ja pulsa oksimetra mērijums uzrāda 94% skābekļa piesātinājumu, vajadzētu sazināties ar savu ģimenes ārstu. 



Vai otrādi – pašsajūta ļoti slikta, bet mērījumi – normāli. Tātad – pulsa oksimetrs ir viena no ierīcēm, kas mājas apstākļos ļautu iegūt datus par cilvēka veselības stāvokli. Tiesa, ja piemeklējis Covid-19, tikai uz šiem datiem paļauties nevajadzētu. Svarīgi vērot arī citas pazīmes un noteikti sazināties ar ārstējošo ārstu, lai pareizi interpretētu mērījuma rezultātu. Kā uzsver Ingars Burlaks, skābekļa saturācijas rādītājs vien nenosaka slimības gaitas smagumu. Pulsa oksimetrs ir izmantojams arī pacienta veselības stāvokļa uzraudzībai pēc akūta Covid-19 pārslimošanas. Trīs līdz piecu dienu ilga skābekļa piesātinājuma paškontrole var būt noderīga, novērtējot situāciju, kā arī nomierinot pacientus, kuriem pēc Covid-19 pārslimošanas ir saglabājusies aizdusa, jo īpaši, ja iepriekš skābekļa piesātinājums ir bijis normāls un nav atrodams cits iemesls elpas trūkumam. Pacientiem būtu vēlams arī ieviest pulsa oksimetrijas dienasgrāmatu, līdzīgi tai, kāda ir noderīga asinsspiediena un glikozes mērījumu kontrolei. 

 

Reklāma
Reklāma

Kā iegūt precīzu mērījuma rezultātu? 

Svarīgākais ir pulsa oksimetra kvalitāte. Iegādājot ierīci, jāraugās, lai uz tās ir CE marķējums (tas apliecina medicīniskās ierīces atbilstību normatīviem) un informācija par sertifikātu. Pulsa oksimetrs var būt ražots arī ārpus Eiropas Savienības . Tādā gadījumā jāskatās, vai instrukcijā ir norādīta informācija par  ražotāju un tā pārstāvi Eiropas Savienībā. Nenāktu par ļaunu arī pārliecināties, vai noskatītā ierīce ir reģistrēta Latvijas medicīnisko ierīču reģistrā.

Pirms mērījuma veikšanas, vajadzētu mazliet sagatavoties. Lai iegūtu maksimāli precīzu rezultātu, rokām jābūt siltām. Tā kā skābekļa piesātinājums asinīs dienas gaitā var svārstīties, drošākus datus var iegūt, ja mērījumus veic vairākas reizes dienā. Rezultātu mēdz ietekmēt dažādi apstākļi, piemēram, tas, ka mērījuma veikšanas laikā cilvēks kustas. Tāpat rezultātu var iespaidot ļoti spoži apgaismota telpa un pat manikīrs – vairākas lakas kārtas uz naga. 

Pareizi lietojot pulsa oksimetru paškontrolei, tā jāveic uz tīra, silta pirksta, kura nags nav pārklāts ar laku. Ierīce jāatstāj uz pirksta tik ilgi, lai rādījums tiktu fiksēts, un jāpieraksta augstākais iegūtais rezultāts. „Atkārtotu zemu piesātinājuma rādījumu (94-95% diapazonā vai zemāk) gadījumā pacientam jāsazinās ar ģimenes ārstu,” atgādina „Mēness aptiekas” eksperts.    

 

Skābekļa saturācija ir dinamisks rādītājs un pēc viena mērījuma vēl nevar spriest par situācijas nopietnību: “Ja oksimetra ekrānā parādās pārāk zemi cipari, vispirms vajadzētu pārliecināties, vai mērījums tiešām ir precīzs, tāpēc mērījums jāatkārto pat vairākas reizes uz cita pirksta. Ja arī pēc atkārtotiem mērījumiem saturācijas rādītājs ir zem 94%, tad noteikti sākotnēji vajadzētu konsultēties ar ģimenes ārstu.


Uzmanību!

    • Ja pulsa oksimetra mērijums uzrāda 94% skābekļa piesātinājumu, vajadzētu sazināties ar savu ģimenes ārstu. 
    • Ja tas uzrāda skābekļa līmeni mazāku par 92%, steidzami jāzvana neatliekamās palīdzības dienestam.