Tropiski sulīgs un veselīgs gardums – melone

Melone ir visiem labi zināms un iecienīts ķirbju dzimtas augs, ko mēs bieži vien iekļaujam savā vasaras ēdienkartē. Veikalos tās ir pieejamas visa gada laikā, tomēr vislabāk melones garšo tieši vasaras sezonā. Paralēli jau pircēju iecienītām melonēm, šajā sezonā veikalu piedāvājums ir krietni bagātīgāks, sākot no ierastajām Vidusāzijas melonēm līdz pat melonei, kuras garšas notīs var sajust atspirdzinošo laimu. 

Cilvēkiem ar glikozes tolerances traucējumiem, cukura diabētu vai aptaukošanos šo augli lietot uzturā vajadzētu piesardzīgi

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Cilvēkiem ar glikozes tolerances traucējumiem, cukura diabētu vai aptaukošanos šo augli lietot uzturā vajadzētu piesardzīgi

“Rimi pircēji jau ir iecienījuši plašo augļu sortimentu, tomēr šī sezona ir īpaši bagāta ar gardu un svaigu augļu plašo izvēli. Mudinot pircējus neaizmirst iekļaut savā ikdienas maltītē arī augļus, šovasar esam krietni palielinājuši arī meloņu piedāvājumu, veikalu plauktos šobrīd ir pieejami pat 10 dažādi meloņu veidi. Daudzi pircēji jau ir iecienījuši, piemēram, Vidusāzija  vai klasisko Dzelteno meloni. Mēs aicinām pircējus eksperimentēt, piemēram, nobaudīt meloni ar laima garšu vai arī tropisko un patiesi sulīgo  Waikiki meloni, kurai ir izteikts augļu aromāts,” informē Rimi Latvia kategoriju departamenta direktors Milans Blūms.  

 

Nobaudi meloni ar laima garšu vai arī tropisko un patiesi sulīgo  Waikiki meloni, kurai ir izteikts augļu aromāts

 

“Melone ir labs folskābes, beta-karotīna, C un P vitamīna avots. Melone ir bagāta ar kremniju, dzelzi, kāliju, magniju un kobaltu. Melonē ir augsts ūdens sastāvs, tāpēc vasarā šīs auglis palīdz arī veldzēt slāpes. Būtu jāpatur prātā to, ka melone satur daudz ogļhidrātu, galvenokārt, tie ir vienkāršie cukuri. Tāpat melone satur daudz fruktozes jeb augļu cukura, tāpēc melonei ir vidējais glikēmiskais indekss. Tas nozīmē, ka melonē esošais cukurs uzsūksies vidēji ātri un neprovocēs ļoti straujas cukura līmeņa svārstības asinīs. Taču cilvēkiem ar glikozes tolerances traucējumiem, cukura diabētu vai aptaukošanos šo augli lietot uzturā vajadzētu piesardzīgi,” stāsta Rimi Latvia veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina. 

 

Melone labi garšos arī ar mīkstajiem sieriem, kas būs laba un garda uzkoda gan uz viesību galda, gan dodoties piknikā. 

Reklāma
Reklāma

 

Melones satur 9 gramus ogļhidrātu, 0.14 gramus tauku un 0.54 gramus olbaltumvielu 100 gramos. Kopēja enerģētiskā melones uzturvērtība ir 36 kcal uz 100 gramiem. Apēdot, piemēram, bļodiņu ar melonēm (~250-300 gramus), cilvēks uzņems 108 kilokalorijas, tāpēc melone ir ļoti labs produktus, ar ko varētu aizvietot konfekti vai citu kārumu. Tāpat no melonēm var pagatavot burvīgus desertus - sorbetu, marmelādi, meloni var pievienot smūtījiem, mušļiem un citiem saldiem ēdieniem. Auglis labi garšos arī ar mīkstajiem sieriem, kas būs laba un garda uzkoda gan uz viesību galda, gan dodoties piknikā.