Šoziem negulējušās ērces izrādījušās ārkārtīgi inficētas; apdraudēti arī mājdzīvnieki

Šogad aktīvās atpūtas cienītāji, kā arī suņu īpašnieki ir pamanījuši, ka ērces ir daudz kuplākā pulkā nekā pērn. Infektologi par to ir noraizējušies, jo ērces šobrīd ir ļoti infekciozas. Arī veterinārārsti secinājuši, ka šogad īpaši daudz suņu cieš no ērču pārnēsātā asins parazīta – babēzijas. Katru nedēļu dzīvnieku ārstu palīdzība nepieciešama vismaz desmit suņiem. Kā ar ērcēm sadzīvot, un kāpēc to šogad ir tik daudz?

 

Pirms izvēlēties līdzekli, kas mīluli pasargātu no ērču uzbrukuma, ir jākonsultējas ar veterinārārstu.

FOTO: Shutterstock.com

Pirms izvēlēties līdzekli, kas mīluli pasargātu no ērču uzbrukuma, ir jākonsultējas ar veterinārārstu.

Ērču pētnieks Voldemārs Spuņģis to, ka ērces šogad ir lielā daudzumā un īpaši niknas, skaidroja ar silto ziemu, kuras laikā tās nav aizgājušas bojā.  Latvijas Infektoloģijas centrā ziņas par ērcēm saņemtas jau janvāra sākumā. Savukārt februārī mediķu palīdzību ērces noņemšanā lūdzis pirmais upuris.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) stacionāra „Latvijas Infektoloģijas centrs” virsārste Velga Ķūse informēja, ka šogad Infektoloģijas centrā jau ir pārbaudītas vairāk nekā 200 ērces. 11 no šīm ērcēm bijušas inficētas ar ērču encefalīta vīrusu. Tas nozīmē, ka šobrīd ērču inficētība ir 5,04 %, kas ir ļoti augsts rādītājs.

Apdraudēti arī dzīvnieki
Suņu saimniece Linda Priedīte atzina, ka pirmo reizi redz tik daudz ērču. „Kad suņi ieskrien zālē un iznāk, burtiski var nolasīt ērces,” novērojumos dalījās suņu saimniece.

Klīnikas „Kalnbērzs” veterinārārste Irina Katajeva uzsvēra, ka klimata izmaiņu dēļ vairs netiek runāts par sezonu, tādēļ profilaktiskie pasākumi jāievēro visu gadu. Ērču pārnēsātais asins parazīts babēzija suņa dzīvībai ir ļoti bīstama.  Lieltirgotavu piedāvājumā ir suņiem paredzēta vakcīna, taču tai nav pierādīta efektivitāte. „Tāpēc mēs piedāvājam līdzekļus profilaksei, jo profilakse ir labāka nekā ārstēšana,” skaidroja Katajeva.

Vetārste norādīja – ne vienmēr īpašnieki var pamanīt, ka sunim piesūkusies ērce, it īpaši, ja tas ir garspalvains. Katajeva arī vērsa uzmanību uz iespējamām atšķirībām saslimšanas inkubācijas periodam: „Saslimšana var sākties pēc trim dienām, pēc piecām dienām, pat pēc nedēļas var būt pirmās pazīmes.” Uz saslimšanu var norādīt paaugstināta temperatūra, tāpat dažiem dzīvniekiem var pamanīt bālas gļotas vai izmaiņas urīna krāsā. „Tā var kļūt tumšāka, kafijas krāsā,” precizēja veterinārāste.

Pirms izvēlēties līdzekli, kas mīluli pasargātu no ērču uzbrukuma, ir jākonsultējas ar veterinārārstu. Kas derēs vienam mājdzīvniekam, nepalīdzēs otram. Tāpat profilaktisko aizsarglīdzekļu lietošana nenozīmē, ka suns pēc pastaigas nav jāpārbauda.

Reklāma
Reklāma

Svarīgi arī atcerēties, ka dzīvniekam piesūkušās ērces spēj inficēt cilvēku, tādēļ nepieciešams ievērot drošības pasākumus. Viens no tiem ir gumijas cimdu lietošana, ja ērce piesūkusies, kā arī roku mazgāšana. Gadījumos, ja ērce ir piesūkusies, iespējams meklēt arī mediķu palīdzību.

Visu raidījumu var noskatīties šeit: