Mediķi ārvalstīs ziņo par divu tirdzniecībā esošu medikamentu efektivitāti pret Covid-19

Ārsti Francijā, Dienvidkorejā un ASV paziņojuši, ka ārstē Covid-19 pacientus ar pretmalārijas zālēm, kas pazīstamas kā hidroksihlorokvīns, ziņo laikraksts "The Wall Street Journal".

 

Zāles uz savu galvu lietot kategoriski aizliegts!

FOTO: Shutterstock.com

Zāles "uz savu galvu" lietot kategoriski aizliegts!

"Tā nav "sudraba lode", bet, ja ātri un stratēģiski tiek izmantota, tā, iespējams, varētu palīdzēt saliekt pandēmijas attīstības “hokeja nūjas” līkni," laikrakstam atklāj amerikāņu ārsts, bijušais Kanzasas štata gubernators Džefs Koljers, kurš pacientu ārstēšanai izmanto hidroksihlorokvīnu. Viņa viedoklim pievienojies arī Kanzasas Universitātes Medicīnas centra Infekcijas slimību nodaļas vadītājs, ārsts Daniels Hinthorns.

Hidroksihlorokvīns ir izplatīts vispārējs medikaments, ko lieto sarkanās vilkēdes, artrīta un malārijas ārstēšanai. Medikamenti, kuri atsevišķās valstīs pārdodas zem nosaukuma Plaquenil, ir samērā droši, tomēr tiek ziņots par tādām blakusparādībām, kā kuņģa kairinājums, ehokardiogrammas un redzes izmaiņas.

2005. gadā ASV Slimību kontroles un profilakses centru pētījums parādīja, ka hidroksihlorokvīna analogs hlorohīns spēja bloķēt vīrusu iekļūšanu šūnā, ja tas organismā tika ievadīts laikus. Ja audi jau bija inficēti, zāles aizkavēja vīrusa izplatību.

9. martā pētnieku grupa Ķīnā publicēja rezultātus, kas parādīja, ka hidroksihlorokvīns ir efektīvs arī pret jauno koronavīrusu. Pētījuma autori ieteica piecu dienu ārstēšanās kursu ar 12 tabletēm: pirmajā ārstēšanās dienā divas 200 miligramu tabletes divas reizes dienā, pēc tam vēl četras dienas vienu tableti divreiz dienā. Zāles tiek lietotas gadījumos, ja simptomi ir viegli.

Savukārt franču pētnieki šīs pretmalārijas zāles iesaka lietot kombinācijā ar azitromicīnu. Azitromicīns, ko aptiekās atsevišķās valstīs izplata zem nosaukuma Zithromax Z-Pak, tiek izrakstīts augšējo elpceļu infekciju gadījumos. Šobrīd secināts, ka viens pats azitromicīns nepalīdz cīnīties ar Covid-19, un kombinētās ārstēšanas rezultāti ir provizoriski.

Ārsti Francijā atklājuši, ka šādu zāļu salikumu izmēģinājuši uz nelielu daudzumu Covid-19 pacientu, bet izārstēti pilnīgi visi. Ārstēšanās kurss bijis sešas dienas ilgs. Tikmēr ASV tikai ar hidroksihlorokvīnu izārstēti 57% zāļu lietotāji. 

Turklāt vairums pacientu vīrusu ar amerikāņu un francūžu ieteiktajām zālēm izārstēja trīs līdz sešās dienās. Salīdzinājumam Ķīnā atveseļošanās process ildzis aptuveni 20 dienas. ASV ārsti hidroksihlorokvīnu izmanto pacientu ārstēšanai un arī profilakses nolūkos, lai aizsargātu veselības aprūpes darbiniekus no infekcijas.

Mediķi ASV "The Wall Street Journal" atklājuši, ka diemžēl jau saskaras ar šo zāļu trūkumu, tāpēc lūdz valdību nekavējoties noteikt zāļu ražotājiem palielināt ražošanas apjomus.

Reklāma
Reklāma

Zāles var būt īpaši noderīgas, lai ārstētu vieglus saslimšanas gadījumus un gados jaunus pacientus, lai samazinātu vīrusa pārnešanu un, kā saka ārsti, “izlīdzinātu līkni”.

Zāles "uz savu galvu" lietot kategoriski aizliegts!
Tomēr jāatgādina, ka zāļu lietošana "uz savu galvu" ir nepieļaujama un ir jākonsultējas ar ārstu. Pagājušajā ceturtdienā vairākos medijos tika izplatīta ziņa, ka ASV ir oficiāli apstiprināta hlorokvīna izmantošana Covid-19 ārstēšanā, tomēr tā nav bijusi patiesība. ASV Pārtikas un zāļu pārvalde ir noraidījusi prezidenta Donalda Trampa apgalvojumus.

Pēc šī Trampa paziņojuma jau miris kāds vīrietis Arizonā, kurš bez ārsta ziņas iedzēris hlorohīna fosfātu, ko izmanto akvāriju tīrīšanai. Līdzeklim bijusi pilnīgi citādāka formula, nekā zālēm, ar kurām ārstē Covid-19. Mirušā vīrieša sievu izdevies izglābt. Pāris bijis vecumā ap 60 gadiem. Nav skaidrs, vai pāris ar hlorohīnu centies izārstēt Covid-19.

"Tramps pateica, ka tās lielā mērā ir zāles," medijiem pastāstījusi izdzīvojusī sieviete. "Neko nedzeriet. Neticiet nekam, neticiet tam, ko saka prezidents! Piezvaniet savam ārstam!"

"Ņemot vērā neskaidrības ap Covid-19, mēs saprotam, ka cilvēki mēģina atrast jaunus veidus, kā novērst vai ārstēt šo vīrusu, bet pašārstēšanās nav veids, kā to izdarīt," stāsta medicīnas speciālists Daniels Bruks. "Pēdējais, ko mēs vēlamies šobrīd, ir applūdināt mūsu ārkārtas nodaļu ar pacientiem, kuri uzskata, ka viņi ir atraduši neskaidras un riskantas zāles, kas varētu potenciāli apdraudēt viņu veselību."

Hlorokvīns ārstēšanā ir recepšu zāles un ASV amatpersonas mudina mediķus to neizrakstīt cilvēkiem, kuri nav hospitalizēti.
 

No portāla Jauns.lv