Populārajā homeopātiskajā līdzeklī zinātnieks neatrod aktīvās vielas molekulas

Ar modernām tehnoloģijām pētot vairākus Krievijā populārus homeopātiskos līdzekļus, Krievijas akadēmiķis tajās nav atradis aktīvās vielas, šodien vēsta Latvijas radio - 1 rīta ziņu raidījumā. Viens no tiem arī Latvijā populārs homeopātiskais līdzeklis – “Oscillococcinum”. Akadēmiķis norāda – saturs gan atbilst aprakstam, bet viņš ir neizpratnē, kā līdzeklis, kurā nevar atrast aktīvo vielu, var atstāt jebkādu efektu uz tā lietotāju.  

 

“Oscillococcinum” ir pārdotākās homeopātiskās zāles Latvijā aizvadītajā gadā.

FOTO: Shutterstock.com

“Oscillococcinum” ir pārdotākās homeopātiskās zāles Latvijā aizvadītajā gadā.

Ar spektometra palīdzību analizējot vairāku homeopātisko līdzekļu sastāvu, tehnoloģija neatrod aktīvo vielu. Šādi secinājumi pēc eksperimenta radušies Krievijas Zinātņu akadēmijas viceprezidentam, profesoram Aleksejam Hohlovam. Viņš norāda – saturs atbilst aprakstam, bet neesot skaidrs, kā iespējams, ka medikamentam, kura molekulas neatrod pat modernas tehnoloģijas, var būt iespējams atstāt jebkādu iespaidu uz cilvēka veselību.

“Mēs eksperimentā „izgaismojām”, ka aktīvās vielas koncentrācija homeopātiskajās zālēs ir tik maza, ka nepastāv iespēja konstatēt šīs aktīvās vielas molekulu klātbūtni tajās. Mēs pārliecinājāmies, ka tur nav aktīvās substances. Atšķaidījums ir tik liels, ka nav iespējams atrast molekulu, es domāju – tieši aktīvās vielas molekulu,” pastāstīja Hohlovs.

Viens no šiem homeopātiskajiem līdzekļiem, ko eksperimentā pārbaudīja arī Hohlovs, ir arī Latvijā zināmais “Oscillococcinum”. To reklamē kā palīgu cīņā pret gripas simptomiem. Zāļu valsts aģentūras pārstāve Kristīne Toma rakstiskā atbildē Latvijas Radio norādīja, ka

Latvijas Zāļu reģistrā pieejamā informācija liecina – maksimālais zāļu cenu diapazons atkarībā no iepakojuma ir no 7,94 līdz 30,70 eiro, un homeopātiskā līdzekļa aktīvā viela ir Muskuspīles aknu un sirds ekstrakts.


Lielais atšķaidījums
Latvijas Radio sazinājās ar SIA "G.Miežis ārsts". Uzņēmums ir Francijas homeopātiskā līdzekļa ražotāja „Boiron” pārstāvis Latvijā. SIA „G.Miežis ārsts” norādīja, ka komentārus nevar sniegt, tomēr nosūtīja jautājumus Francijas ražotājam „Boiron”.

„Boiron” e-pasta vēstulē sniedza savas atbildes uz akadēmiķa Hohlova eksperimentā novērotajiem secinājumiem:

“No ķīmijas viedokļa – tas ir pilnīgi normāli, ka ar šobrīd pieejamo metožu palīdzību nav iespējams konstatēt “Oscillococcinum” aktīvās vielas molekulas. Dažus homeopātiskos līdzekļus kā “Oscillococcinum” raksturo to lielais atšķaidījums.”

Reklāma
Reklāma

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta “Bior” ķīmijas laboratorijas vadītājs Vadims Bartkevičs skaidro, ka tik lielā atšķaidījumā pastāv ļoti liela varbūtība – aktīvās vielas molekulas atrast neizdodas. “Produktā “Oscillococcinum” atšķaidījumu skaits ir 200. Līdz ar to – pat pēc 11 atšķaidījumiem paliktu viena molekula, tad pēc 200 atšķaidījumiem varbūtība, ka tur paliks kaut viena molekula, ir niecīga,” skaidro Bartkevičs.


Efekts bez molekulas?
Ja nav aktīvās vielas molekulas, vai tas var atstāt jebkādu ietekmi uz organismu? “Pašlaik zinātnei nav zināmi tādi efekti, kur ir netieša iedarbība. Tomēr, lai būtu kāds efekts, ir vajadzīga kāda iedarbība no molekulu puses. Pašlaik eksperimentos tādi gadījumi nav aprakstīti,” norāda Bartkevičs no “Bior”.


Tikmēr portālā „Manabalss.lv” sākta parakstu vākšana par homeopātisko zāļu lielāku ierobežošanu. Iniciatīvu pirms aptuveni trīs nedēļām iesniedzis Dmitrijs Golubevs. Iniciatīvas autors tās aprakstā norāda, ka homeopātiskos līdzekļus „varētu atļaut tirgot tikai nošķirti no medicīniskajiem preparātiem un ar skaidri uzskatāmu brīdinājumu, ka tās nav zāles. (..) Sabiedrības ieguvums no tā būtu savlaicīgāka slimību diagnostika un efektīva, pierādījumos balstīta ārstēšana.” Šobrīd iniciatīva savākusi jau vairāk nekā 900 no nepieciešamajiem 10 000 parakstu.
 

Visu rakstu var izlasīt portālā LSM.lv