10 iemesli, kāpēc sākt sportot vasarā

Pastāv mīts, ka vasarā uzturēt sevi formā ir daudz grūtāk nekā citos gadalaikos. Dārza svētki, pikniki un citas ballītes rada kārdinājumu uzturā lietot veldzējošus ēdienus un dzērienus, kas piesātināti ar kalorijām. Tomēr fitnesa trenere Kristīne Lāce skaidro desmit iemeslus, kāpēc tieši vasara būtu īstais laiks, lai sāktu pievērsties sportiskām aktivitātēm.

Fiziskām aktivitātēm vasarā – dažādi ieguvumi.

FOTO: Shutterstock.com

Fiziskām aktivitātēm vasarā – dažādi ieguvumi.

Nav tāda piemērotākā brīža, lai fiziskās aktivitātes kļūtu par ikdienas neatņemamo sastāvdaļu. Visu nosaka tas, cik ļoti gribam vai negribam tām pievērsties. 

 

1. Agrāki rīti. Lielisks laiks uzsākt rīta rosmes, lai pamodinātu savu organismu un dotu enerģijas devu visai dienai. Pietiek uzlikt modinātāju tikai 15-20 minūtes ātrāk kā ierasts un doties ārā - sasveicināties ar sauli un pavingrot, kad gaiss vēl ir dzestrāks un svaigāks.

 

2. Veikt aktivitātes, baudot acīm tīkamus skatus. Ikdienā ļoti daudz laika tiek pavadīts biroja telpās, līdz ar to vasara ir īstais brīdis, lai sportotu ārā  - svaigā gaisā un uzņemtu dabas enerģijas spēku. Saulriets, saullēkts, skaistais parks vai migla virs ezera rīta agrumā ir tikai daži no variantiem, ko redzēt, ja sāksi sportot.

 

3. Sportiskās aktivitātes un tūrisms. Iespēja kopā ar ģimeni vai draugiem doties velo izbraucienos vai nūjot, apskatot dažādus tūrisma apskates objektus.

 

4. Apvieno patīkamo ar lietderīgo. Vasarā vēlams dažādot fiziskās aktivitātes, tādējādi var doties piknikā pie ūdenstilpnēm un apvienot ar peldi ezerā, jūrā vai dīķī. Peldēšana norūda organismu, atslābina muskuļus pēc nogurdinošas darba dienas. Temperatūras pārmaiņas stiprina organismu un peldēšana veicina arī kardioslodzi. Varat pie ezera izmēģināt ūdens aerobiku, kur visi kopā izpilda vienkāršus vingrinājumus ūdenī.

 

5. D vitamīna "ķeršana" fizisko aktivitāšu laikā. Mums, ziemeļu iemītniekiem, ļoti bieži ir novērojams D vitamīna deficīts pēc tumšās ziemas, tāpēc vasara ir īstais laiks, lai sportotu ārā un uzņemtu nepieciešamo D vitamīna devu dienai. Pietiek ar 15-20 minūtēm dienā.

Reklāma
Reklāma

 

6. Ātrāk noķert iedegumu. Nodarbojoties ar fiziskajām aktivitātēm ārā, var ātrāk nosauļoties.  Spēlējot pludmales volejbolu pat nepamanīsi, cik ātri būs iegūts vasarīgais iedegums.

 

7. Iespēja sportot kopā ar draugiem. Vasara ir atvaļinājumu laiks un īstais brīdis, lai izmēģinātu un apgūtu kādu jaunu sporta veidu, kas vēlāk var kļūt par ieradumu. Tā ir iespēja kopā ar draugiem spēlēt tenisu vai doties kopīgā ikdienas skrējienā.

 

8. Vasarā tiek dzerts vairāk šķidruma. Tā rezultātā notiek vielu ātrāka transportācija organismā, kas veicina uzturvielu transportu, ķermeņa temperatūras regulāciju (īpaši karstā laikā).

 

9. Vitamīnu uzņemšanas laiks. Īstais brīdis, lai sportošanu apvienotu ar veselīgāku uzturu. Fiziskās aktivitātes iet roku rokā ar sabalansētu uzturu. Nu ir pieejami mūsu pašu augļi, ogas, dārzeņi, kas satur daudz vitamīnus, minerālvielas, balastvielas.

 

10. Iespēja izmantot dabas piedāvāto inventāru. Tā kā vasarīgie laikapstākļi ļauj sportot ārā, tad nav nepieciešams iegādāties speciālo sporta inventāru. Ļauj vaļu radošumam un pavēro, kas noderīgs atrodas apkārt. Kāpnes lieliski noderēs skriešanai, celmi vai lielāki akmeņi – palēcienu veikšanai.