Pudeļu kariess – sekas nepareizai bērna barošanai

"Dēliņam 1.6gadi. Uz priekšējiem zobiņiem izveidojies pudeļu kariess. Pie vainas droši vien ir naktī dzertais piena maisījums. Kā mēs varam bērniņam palīdzēt? Vai vienīgais variants ir zobu labošana?" 

Pudeļu kariess ir zobu bojājums, kas visbiežāk skar bērnus vecumā līdz 3 gadiem. Turklāt zobu bojāšanās sākas augšžokļa priekšzobiem no iekšpuses, tāpēc vecāki nereti to nepamana.

FOTO: Shutterstock.com

Pudeļu kariess ir zobu bojājums, kas visbiežāk skar bērnus vecumā līdz 3 gadiem. Turklāt zobu bojāšanās sākas augšžokļa priekšzobiem no iekšpuses, tāpēc vecāki nereti to nepamana.

Zobārste Baiba Krauze skaidro, ka pie vainas ir pa nakti dzertais maisījums. Bērni ir dažādi – ir bērni, kas naktī grib ēst, ir bērni, kas čuč visu nakti. Var mēģināt pa nakti dot ūdeni vai nesaldas tējas, bet ne visos gadījumos tas palīdz. 

 

“Noteikti pievērsiet maksimālu uzmanību tam, lai zobiņi tiktu tīrīti vismaz 2 reizes dienā. Es ieteiktu lietot arī fluora tabletes, kas šajā vecumā bērnam jau ir vienkārši uzņemamas, jo mazais tās sagrauž. Mēs esam ieviesuši rituālu, ka katru rītu pēc zobu tīrīšanas tiek “gardums”, kas ir fluora tablete. Mazā jau zina, uz kura plaukta stāv bundžiņa un pēc ”procedūras” ir klāt pie plaukta un ar pirkstu rāda, ka vajag "gardumu”. Ne vienmēr zobu tīrīšana ir mierīga, bet tomēr jums jābūt nepielūdzamiem šajā jautājumā. Izvēlieties vecumam atbilstošu zobu pastu un zobu birsti. Ieteiktu zobu pastu ar fluoru. Kā arī šobrīd gan higiēnisti, gan arī zobārstu piedāvā kabinetos iegādāties gēlus, kas stiprina zobu emalju. Tos neesmu redzējusi nevienā aptiekā. Zobiņi ir jānovēro – jāskatās, kā attīstās bojājumi tālāk. Iesaku atrādīt mazo bērnu zobārstam, lai varētu novērtēt, cik bojāti ir zobiņi. Tad arī varēs saprast, kā rīkoties tālāk. Pēc pieredzes varu teikt, ka neesmu redzējusi nevienu tik mazu bērnu, kam varētu salabot zobus.” 

 

“Pudeļu kariess ir zobu bojājums, kas visbiežāk skar bērnus vecumā līdz 3 gadiem. Turklāt zobu bojāšanās sākas augšžokļa priekšzobiem no iekšpuses, tāpēc vecāki nereti to nepamana. Kariess izplatās ap zobu augšējo daļu, radot baltu vai brūnu bojājumu. Ja process ir ilgstošs, tiek skarti arī acu zobi un pat pirmie un otrie piena dzerokļi. Apakšžokļa zobi parasti netiek skarti, jo tos zīšanas laikā aizsargā mēle,” stāsta Veselības centra 4 filiāles Bērnu veselības centrs zobārste Marika Zinčenko. 
 

Reklāma
Reklāma

Kā rodas pudeļu kariess?

Iemesli, kāpēc rodas pudeļu kariess ir daudz un dažādi, bet visbiežāk saistīti tieši ar vecāku nezināšanu – piemēram, bērnam netiek tīrīti zobi, starp ēdienreizēm, pirms gulētiešanas māneklīša vai ūdens vietā tiek dota pudelīte, kurā ir cukuru vai skābi saturošs dzēriens. Tāpat pudeļu kariess var rasties, ja bērns netiek pareizi barots ar krūti – piemēram, mazajam pēc pusgada vecuma ļauj iemigt, zīžot māmiņas krūti.

 

Lai ārstētu pudeļu kariesu, jāapmeklē zobārsts, taču vēlams pie mediķa doties tad, kad mazulis sasniedzis gada vecumu. Zobārsts vizītes laikā apskatīs un novērtēs zobu un mutes veselības stāvokli, noskaidros informāciju par ēšanas ieradumiem, knupīša, pudelītes lietošanu, zobu šķilšanās problēmām, kā arī par iespējamām zobu traumām. Turklāt vizītes laikā speciālists motivēs un izglītos vecākus par mutes dobuma higiēnu un palīdzēs izvēlēties piemērotākos mutes dobuma higiēnas un profilakses līdzekļus.

Saistītie raksti