Pēc tuberkulozes potes nav reakcijas. Vai nav izveidojusies imunitāte?

"Vai tuberkolozes potes vietai obligāti ir jābūt redzamai? Kad tā sāk strutot? Meitai būs jau mēnesis, bet potes vieta pilnīgi nav redzama. Vai tas nozīmē, ka nav izveidojusies imunitāte,"  jautā Linda. 

Pēc tuberkulozes potes nav reakcijas. Vai nav izveidojusies imunitāte?

FOTO: Shutterstock.com

Atbild Veselības centra - 4 pediatre Daira Brenča.

Tuberkuloze ir infekcijas slimība, ko izraisa tuberkulozes nūjiņa. Tuberkuloze visbiežāk skar plaušas, bet var skart arī citus orgānus, piemēram smadzenes, nieres, kaulus un limfmezglus. Lai pasargātu bērnus no inficēšanās un saslimšanas ar tuberkulozi vai tās smagajām formām, bērniem mūsu valsts nodrošina vakcināciju pret tuberkulozi 2-5 dzīves dienā. Divu mēnešu laikā bērnam izstrādājas imunitāte pret tuberkulozi. BCG vakcīna ir droša un organisma reakcijas uz to parasti ir īslaicīgas un viegli noritošas.

Pēc vakcīnas ievadīšanas 90-95% gadījumu aptuveni pēc 3-4 nedēļām izveidojas lokāla ādas reakcija ( apsārtums - pāpula -  pustula - rētiņa). Izmaiņas spontāni izzūd vairāku mēnešu laikā. Ādas veidojumam nav nepieciešama speciāla aprūpe.

Kā jau minēju, apmēram līdz 10% bērniņu šī lokālā ādas reakcija ir mazizteikta, jeb vispār neveidoties lokāla ādas Tas nenozīmē, ka organismā nav izveidojušās antivielas pēc vakcinācijas. Protams būtu labi, ja šiem mazuļiem, kuriem pēc BCG vakcinācijas nav izveidojusies rētiņa, sasniedzot gada vecumu veiktu Mantu reakciju.

Mantū prove ir veids kādā bērns vai pieaugušais tiek pārbaudīts uz imunitāti pret tuberkulozi. Ja bērns ir vakcinēts pret tuberkulozi (tbc), tad Mantū reakciju veic tad, ja ja bērnam 1 gada vecumā vakcinācijas vietā (kreisā plecā) rēta ir mazāka par 5mm diametrā, jo tas norāda uz varbūtēju tbc imunitātes nepietiekamību. Mantū provi veic 1 reizi gadā un to izvērtējot secina prettuberkulozes imunitāti vai iespējamo inficētību ar tbc.

Vēlams  regulāri pārbaudīt savu bērnu veselību.  Ja radu vai paziņu lokā , kāds ir saslimis ar tuberkulozi un bērns ar šo cilvēku ir ticies, aizvediet bērnu pie ārsta, vislabāk tuberkulozes speciālista un pārbaudiet, vai viņš nav inficējies vai saslimis ar tuberkulozi. Vienmēr painteresējieties par savu bērnu auklītes veselības stāvokli.

Reklāma
Reklāma

Ja rodas šaubas, tad vajadzētu griezties pie bērnu ārsta vai sava ģimenes ārsta.
 

 

Saistītie raksti