5 ieteikumi, kas motivēs bērnus nodarboties ar sportiskām aktivitātēm

Viens no bērna veiksmīgas attīstības pamatkritērijiem ir veselīgs dzīvesveids, tajā skaitā sportošana. Vecāki bieži saskaras ar atvašu nevēlēšanos nodarboties ar sportiskām aktivitātēm. Elektrum Olimpiskā centra vadītāja Zane Grundiņa-Arāja sniedz ieteikumus, kas motivēs bērnus pievērsties aktīvākam dzīvesveidam. 

Svarīgi, lai sportošana notiek ar prieku!

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi, lai sportošana notiek ar prieku!


1. Sportojiet paši

Labākais veids, kā bērnu radināt pie sporta, ir rādīt piemēru. Bērns visu mācās no vecākiem – runāt, ēst, staigāt, tāpat arī pārējās darbības tiek apgūtas līdzīgā veidā. “Ņemiet bērnu līdzi uz sporta zāli, skriet, spēlējiet futbolu pagalmā, veltiet tam laiku. Ja vecākiem sportošana ir sveša lieta, tad atbalstu var meklēt radiniekos, kaimiņos un profesionālajos sportistos, kuru sniegums bērniem liek pievērsties konkrētajam sporta veidam. Latvija tādā ziņā ir ļoti pateicīga, jo sastapšanās ar augstākās meistarības sportistiem ir iespējama, ja vien vecāki to vēlas un izmanto iespējas, kad šādas tikšanās tiek organizētas”, uzsver Elektrum Olimpiskā centra vadītāja.


2. Audziniet bērnā atbildības sajūtu
“Bieži nākas dzirdēt, ka vecāki bērnus ikdienā ļoti ierobežo – neskrien, nelec, nedauzies. Kur lai liek to enerģiju, kas bērna mazajā ķermenī ražojas pārpārēm? Protams, sports prasa regularitāti – tiklīdz tas tiek tā uztverts un iekļauts ikdienas dzīvē, tā bērns pie tā pierod un katru izlaistu treniņu izjūt ar diskomfortu, jo ķermenis ļoti ātri pierod pie fiziskām aktivitātēm”, stāsta Grundiņa-Arāja. Skaidrojiet bērnam, ka sporta nodarbību apmeklēšana ir viņa darbs, kurā viņš gūs atzinību, gandarījumu un vecāku novērtējumu.


3. Atcerieties paslavēt
Ikviens cilvēks vēlas saņemt atzinību par labi paveiktu darbu – uzslava un atzinība no vecākiem ir mazā cilvēka augstākais sasniegums. Turklāt der atcerēties, ka bērns pasauli redz citādi un viņa sasniegumi būs ne tikai uzvaras, bet pat veiksmīgi izdarīts bumbas spēriens vai pāris minūšu noturēta uzmanība uz vingrinājumu. Zane Grundiņa-Arāja uzsver, ka vārdi – tu esi lielisks, tev labi sanāk, ir pietiekami, lai bērnā radītu vēlmi turpināt apmeklēt sporta nodarbības. 


4. Sporta nodarbības – jaunu draugu iegūšana

Skaidrojiet bērniem, ka sporta nodarbības ir kā rotaļa, tas ir veids, kā iegūt jaunus draugus un izskraidīties pēc sirds patikas. Fiziskās aktivitātes ir arī pirmā socializēšanās ar citiem bērniem ārpus ierastās vides. Tas ir rituāls, kas māca sistemātisku pieeju un disciplinē. “Fiziskās aktivitātes, lai kādas tās būtu, tas ir darbs komandā. Šādā sastāvā pilnīgi nemanot un nepiespiesti tiek apgūts, kas ir draudzība, bērni iemācās zaudēt, respektēt vadītāju/treneri, kontrolēt emocijas, stiprināt pašapziņu, mācās pacietību, vairot apņemšanos sasniegt mērķi, mācās strādāt komandā, kas mazina egocentriskumu un palielina indivīda elastību un pielāgošanos”, stāsta Zane Grundiņa-Arāja. 

Reklāma
Reklāma


5. Radiet gaidas un pasniedziet to kā svarīgu notikumu
Svarīgi atvasei skaidrot un stāstīt par sportošanu kā ievērības cienīgu un nozīmīgu nodarbi. Pievērsiet viņa uzmanību slaveniem sportistiem, pastāstiet, kā šie sportisti spējuši būt veiksmīgi, cik lielu vērību viņi pievērš aktīvam dzīvesveidam un sportošanai. Radiet bērnā gaidas – tāpat, kā nozīmīga sporta pasākuma apmeklēšana, arī katrs treniņš ir notikums, uz ko ir jāgatavojas. Atzīmējiet sporta dienas un pārrunājiet gaidāmo treniņu pie brokastīm. 

 

LASI ARĪ: Olimpietis Mārtiņš Pļaviņš: Kā efektīvi motivēt bērnu sportot

Visiem ir jāsporto. Vai zini, kāpēc?