Ko darīt, kad stress ņem virsroku?

Pirmssvētku laiks nenoliedzami ir priecīgs notikums, tomēr dāvanu meklēšana, svētku mielasts un gada atskaites darbā vienlaikus atnes arī nepatīkamas rūpes un stresu. Kā atpazīt garīgu pārslodzi un ko darīt, kad stress ikdienā sāk gūt virsroku, stāsta farmaceite Zanda Ozoliņa.

Ignorējot signālus, kas liecina par psiholoģisku diskomfortu, varam iedzīvoties ne tikai ilgstošā stresā, bet arī nopietnās saslimšanās.

FOTO: Shutterstock.com

Ignorējot signālus, kas liecina par psiholoģisku diskomfortu, varam iedzīvoties ne tikai ilgstošā stresā, bet arī nopietnās saslimšanās.



Garīgi vesels cilvēks ir tāds, kura emocionālais stāvoklis un uzvedība ir līdzsvarota un harmoniska. Cilvēks spēj baudīt dzīvi, prot adekvāti uztvert notikumus, adaptēties situācijām un sabalansēt pienākumus ar vēlmēm. Diemžēl nereti dažādu apstākļu dēļ mēs šo līdzsvaru zaudējam, un tas rada izmaiņas mūsu psiholoģiskajā labsajūtā. 

 

Iemesli
Iemesli, kas rada psiholoģisku diskomfortu, var būt ļoti dažādi un katram individuāli, taču biežākie faktori, kas nelabvēlīgi ietekmē garīgo labsajūtu, ir stress, nomācoša darba vide, mīlestības vai uzmanības trūkums, bažas par nākotni, kā arī fiziska slimība, kura bijusi saistīta vai saasinājusies psiholoģiskās uztveres dēļ. Īslaicīgi katrs esam sastapies ar kādu no šīm sajūtām, tomēr, nemainot savu dzīves ritmu, no īstermiņa psiholoģiskā diskomforta iespējams iedzīvoties arī hroniskā stresā, kas būtiski pasliktina visa organisma kopējo veselību. 

Lai pasargātu sevi un savu garīgo veselību, būtiskākais ir sabalansēt darbu ar atpūtu, kurā atļaujamies nedomāt par ikdienas rūpēm, lai atvēlētu laiku sev, ceļojumiem, hobijiem, kā arī laika pavadīšanai ar ģimeni un draugiem. 

 

Pazīmes
Nepārtraukts nogurums, motivācijas trūkums, ilgstoša neapmierinātība un cinisms, konflikti ar apkārtējiem cilvēkiem, gandarījuma zudums par padarīto darbu, kā arī dažādas veselības problēmas, piemēram, gremošanas traucējumi vai sirdsklauves ir signāli, kas vēsta, ka mūsu garīgā veselība ir apdraudēta un nepieciešams meklēt cēloni emocionālajam nemieram.

 

Kā cīnīties?
Lai cīnītos ar īslaicīgu nervu spriedzi, uzturā ieteicams lietot preparātus ar kumelīti, pasifloru un B vitamīnu. Kumelīte atslābina un mazina nervu sasprindzinājumu, pasiflora palīdz pārvarēt stresu un nodrošina veselīgu miegu, savukārt B6 un B12 vitamīni veicina normālu nervu sistēmas darbību. Jau sen tautā ir zināms arī par baldriāna un māteres nomierinošajām īpašībām, šo augu tinktūras palīdzēs atslābināties pēc stresa pilnas darba dienas, savukārt silta kumelīšu vai baldriāna tēja vakarā atvieglos aizmigšanu.
Ja ilgstoši nākas saskarties ar nogurumu, ko nespēj mazināt arī pietiekamas miega stundas, „BENU Aptieka” farmaceite rekomendē uzturu papildināt ar magniju, kas palīdz mazināt nogurumu un nespēku. Tomēr jāatceras, ka visas garīgās veselības problēmas paši varam risināt tikai īsu laika periodu – aptuveni divu līdz trīs nedēļu garumā. Ja šajā laikā uzlabojumi nav manāmi, ieteicams vērsties pie speciālista.

Reklāma
Reklāma

 

Ja simptomus ignorē
Ignorējot signālus, kas liecina par psiholoģisku diskomfortu, varam iedzīvoties ne tikai ilgstošā stresā, bet arī nopietnās saslimšanās. Veģetatīvā disfunkcija, izdegšanas sindroms un depresija ir saslimšanas, kuru ārstēšanā vairs nevarēsim tikt galā vieni, tāpēc šajos gadījumos nepieciešams meklēt palīdzību pie speciālista. 
Lai pasargātu sevi un savu garīgo veselību, farmaceite Zanda Ozoliņa uzsver, ka būtiskākais ir sabalansēt darbu ar atpūtu, kurā atļaujamies nedomāt par ikdienas rūpēm, lai atvēlētu laiku sev, ceļojumiem, hobijiem, kā arī laika pavadīšanai ar ģimeni un draugiem. Tāpat būtisks ir arī kvalitatīvs miegs – aktīvam cilvēkam nepieciešamas vismaz astoņas stundas miega, un vēlams ievērot sabalansētu miega ciklu, tāpēc arī brīvdienu rītos ieteicams celties agrāk. Lai nodrošinātu harmoniju, vispirms jāsāk ar sevi – sakārtojot savu iekšējo pasauli, harmoniju veidosim arī sev apkārt. 

 


LASI ARĪ: Stress – ikdienas sastāvdaļa, kuru var un vajag kontrolēt

Vērtīgi padomi, kā uzveikt stresu

Saudzē savu bērnu un palīdzi tikt pāri stresam

Kāpēc stress liek uzēst svaru? Iemesli