Latvijā vairāk nekā 2000 HIV inficētu sieviešu

Šogad septembrī apkopotie statistikas dati liecina, ka Latvijas ārstu aprūpē ir vairāk nekā 2000 HIV pacientu - sieviešu, tomēr patiesais inficēto sieviešu skaits tiek lēsts 1,5 – 2 reizes lielāks. Mediķu aprūpē ir arī vairāki desmiti HIV inficētu bērnu, un šogad vien reģistrēti četri jauni inficēšanās gadījumi. 

HIV/AIDS gadījumi Latvijā tiek reģistrēti kopš 1987.gada.

FOTO: Shutterstock.com

HIV/AIDS gadījumi Latvijā tiek reģistrēti kopš 1987.gada.

 

Ik gadu 300 – 400 jauni HIV inficēšanās gadījumi
“Esmu pasniedzēja universitātē, man ir doktores grāds, 50 gadi un diagnoze HIV. Inficējos no sava vīra, ar kuru kopā esam nodzīvojuši 26 gadus. Mēs abi saņemam terapiju, vīruss mūsu organismā ir nenosakāms, tātad faktiski esam veseli cilvēki, fiziski jūtamies labi, bet neviens no mums nespēj pieņemt šo diagnozi. Tas arī ir iemesls, kamdēļ par to neesam pastāstījuši pat saviem bērniem. Jā, viņi nezina, ka esam inficēti, tāpēc man ir nemitīgas bailes no tā, ka bērni var pamanīt zāles, kuras lietojam, un paši saprast, ka esam inficēti ar HIV. Es to nespētu pārdzīvot…” 


“Latvijas Infektoloģijas centrs” 2.HIV/AIDS ambulatorās nodaļas vadītāja Dr. Inga Januškeviča: “Ik gadu Latvijā tiek atklāti 300 – 400 jauni HIV inficēšanās gadījumi, un 32% no visiem inficētajiem ir sievietes galvenokārt vecuma grupā 21 – 40 gadiem. HIV/AIDS gadījumi Latvijā tiek reģistrēti kopš 1987.gada. Pirmie inficēšanās gadījumi mūsu valstī, tāpat kā citur pasaulē, tika atklāti starp vīriešiem, kuri bija inficējušies homoseksuālu dzimumkontaktu rezultātā. 1990. gadā reģistrēts pirmais gadījums, kad heteroseksuālu dzimumkontaktu ceļā bija inficējusies sieviete”. 

 

Esiet saprotošāki, pieņemošāki!
Mediķu aprūpē ir arī vairāki desmiti bērnu, kuri šo vīrusinfekciju ieguvuši no savas mātes. Jāteic gan, ka lielākoties šīs sievietes grūtniecības laikā nav saņēmušas speciālu pretvīrusa terapiju, kas pasargā bērniņu mammas puncī no inficēšanas caur placentu. 
“Katru gadu tiek pieņemtas dzemdības aptuveni 60–70 HIV pozitīvām sievietēm, un vairāk nekā puse no viņām šo svarīgo brīdi piedzīvo tieši Rīgas Dzemdību namā,” sacīja Dr. med. Ilze Kreicberga, ārste neonatoloģe, Rīgas Dzemdību nama valdes priekšsēdētāja: “Mamma savu bērnu var inficēt gan grūtniecības, gan dzemdību laikā, kā arī pēc tam, barojot ar krūti. Lai novērstu risku inficēt bērniņu ar HIV, sievietei jau grūtniecības laikā ir jāsaņem speciāla pretvīrusa terapija, kā arī pēc piedzimšanas aptuveni mēnesi speciāls sīrups jādzer bērnam. Mūsu mērķis ir panākt, lai bērni Latvijā nesaņemtu HIV no savām māmiņām, taču īstenot šo uzdevumu iespējams, tikai sadarbojoties visiem kopā.”


Ārsti uzsver sabiedrības lielo lomu, lai HIV inficēts cilvēks, uzzinot par diagnozi, neslēptos, nebaidītos, bet saņemtu nepieciešamo atbalstu un sirds siltumu. Dakteru teiktajam pievienojās pacientu biedrības “Dia+Logs” vadītāja Ruta Kaupe: “Galvenais aicinājums līdzcilvēkiem – esiet saprotošāki, pieņemošāki, nenosodiet. Lai HIV inficēta sieviete kļūtu par māmiņu, tā ir liela uzdrīkstēšanās, jo sieviešu vidū jau tāpat pastāv izteikta pašstigmatizācija, ko drīkst un ko ne. Sieviete alkoholiķe saņem divreiz lielāku nosodījumu nekā alkoholiķis vīrietis. HIV pozitīvu sieviešu divas galvenās bailes ir, ka viņas inficēs savu bērnu un ka par viņu diagnozi uzzinās citi, tāpēc daļa sieviešu izvēlas nedzemdēt bērniņu, lai nebūtu jāatklājas ģimenes ārstam, ginekologam, dzemdību nodaļas mediķiem…”


Ruta Kaupe uzsvēra, ka pašstigmatizācija sieviešu vidū jūtama ik uz soļa, piemēram, HIV inficēti vīrieši itin biezi vēršas pēc padoma, jautājot, kur iespējams iepazīties ar HIV inficētu sievieti attiecību veidošanai. Savukārt no inficētu sieviešu puses analogs jautājums vēl neesot dzirdēts. 


“Daudzas sievietes ārēji šķiet ļoti stipras, radot iespaidu, ka viņas spēj tikt galā ar slimības smago psiholoģisko nastu, tomēr realitāte ir cita. Viņām ļoti nepieciešama palīdzība, morāls atbalsts, lai pārvarētu depresiju. Tāpēc, atklājot izstādi, svarīgākais, manuprāt, ir tas, cik šie darbi būs uzrunājoši. Vai redzot tos un izlasot klāt pievienotos HIV pacienta stāstus, līdzcilvēki aizdomāsies par esošo problēmu, kļūs iecietīgāki, vai spēs apskaut kādu, kurš ir HIV pozitīvs,” pauda māksliniece Irutė Jaruševičiūtė.

 

Lūk, ieskats vēl vienas sievietes skaudrajā stāstā:
“Man ir 37 gadi, esmu šķīrusies un viena audzinu dēlu. Strādāju lielā uzņēmumā par finanšu direktori, man ir maģistra grāds ekonomikā un tagad arī diagnoze uz mūžu – HIV.
Ar šo slimību esmu spiesta sadzīvot nu jau 4 gadus. Inficējos no sava drauga. Ievēroju, ka viņš lieto dīvainus medikamentus. Iepriekš nebiju tādus redzējusi, arī nosaukums bija svešs, tāpēc, intereses mudināta, sameklēju pieejamo informāciju internetā. Tad arī sapratu, ka medikaments paredzēts HIV/AIDS pacientiem. Viņam jau bija AIDS stadija, tāpēc lietotās zāles nebija tik efektīvas, lai nomāktu vīrusu un mans draugs nevarētu inficēt citus. 
Jau nākamajā dienā aizgāju uz pārbaudēm, un mans HIV tests bija pozitīvs. Tas bija pamatīgs šoks. Īpaši tāpēc, ka esmu izglītota, daudz zinu par dažādām slimībām un to, kā sevi pasargāt no tām, bet šoreiz liktenis izspēlēja ļaunu joku. 
Visvairāk man sāp sirds par to, ka šis vīrietis pat necentās mani pasargāt no inficēšanās un ne reizi nepieminēja, ka ir tik nopietni slims un ka intīmos brīžos mums vajadzētu lietot prezervatīvu…”  

 


Reklāma
Reklāma

LASI ARĪ: Latvijā reģistrēti 6117 ar HIV inficēti pacienti, taču reālais inficēto skaits esot 2 – 3 reizes lielāks

Gripas simptomi var liecināt par HIV vīrusu

Deviņus gadus vecs zēns: "Man ir HIV, bet es nejūtos slims"

HIV grūtniecei. Vai var piedzimt vesels bērniņš?


 

Tas jāzina arī Tev!
…kas jādara HIV inficētai sievietei, esot bērniņa gaidībās

  • Laikus ir jāstājas uzskaitē pie ginekologa un iespējami ātrāk (vēlams ne vēlāk kā 13. vai 14. grūtniecības nedēļā) ir jāsāk lietot pretvīrusa medikamenti, kuri pilnībā var bloķēt HIV vīrusa vairošanos un pasargāt gaidāmo bērniņu no inficēšanās mātes puncī vai dzemdību laikā.  
  • Sievietei ir jārēķinās ar iespējamu ķeizargriezienu.
  • Visām HIV inficētām mammām iesaka nebarot bērnu ar krūts pienu. 
  • Ja sieviete ir saņēmusi medikamentus HIV vīrusa ārstēšanai pirms grūtniecības iestāšanās, tad bērniņa gaidīšanas laikā viņai tiks mainīta terapija, kas būs droša gan grūtniecei, gan bērnam. 
  • Jaunajai māmiņai ir jārēķinās, ka viņas jaundzimušajam bērnam no pirmās savas dzīves dienas mēnesi vajadzēs lietot speciālu sīrupu profilaksei pret HIV. 

Grūtniecības laikā lietotā terapija ir ļoti efektīva. Bez tās bērna inficēšanās risks ir 20 - 30%, bet, to lietojot, tikai 2 - 3%.

 

…kā VAR inficēties ar HIV
Dzimumkontakta laikā ar HIV inficētu personu, ja netiek lietots prezervatīvs. Arī tad, ja sekss ir bijis tikai vienu reizi.
Lietojot kopīgus injicēšanas piederumus (šļirces, adatas u. c.), ja tos izmanto uzreiz pēc tam, kad, piemēram, šļirci lietojusi inficēta persona. 
Bērns var inficēties no HIV pozitīvas mātes grūtniecības, dzemdību vai zīdīšanas laikā. 

Ir zinātniski pierādīts, ka HIV izplatās ar cilvēka organismā esošo šķidrumu palīdzību – asinīm, dzimumorgānu sekrētu (piemēram, spermu) un mātes pienu.

 

…kā NEVAR inficēties ar HIV
Sarokojoties, apskaujoties, skūpstoties, šķaudot vai klepojot!
Lietojot kopīgus sadzīves priekšmetus – telefonu, datoru, dvieli, krūzi, karoti, izmantojot kopīgu tualeti, braucot sabiedriskajā transportā, peldoties baseinā vai ejot vienā pirtī u. c.
Ja iekodis ods, suns vai kāds cits dzīvnieks vai insekts.
Pie ārsta, arī zobārsta, pie manikīra vai tetovēšanas salonā. 

Nokļūstot ārējā vidē, vīruss uzreiz iet bojā. Tas nav spējīgs izdzīvot ne uz nagu knaiblītēm, ne zobārsta urbja uzgaļa ilgāk par dažām sekundēm. 

 

…kā sevi PASARGĀT no inficēšanās ar HIV
Obligāti lietojot prezervatīvu, ja ir dzimumsakars ar nezināmu partneri un/vai, ja partneri bieži tiek mainīti.
NEKAD neizmantojot jau lietotas šlirces, adatas u.c.
Svarīga ir regulāra HIV statusa kontrole! HIV testu vēlams veikt reizi gadā!