Sīkā un bīstamā pelējuma sēne: ko tā var nodarīt veselībai?

Ikreiz, kad ievelkam elpu, ieelpojam arī sēņu sporas. Tas nav nekas neparasts. Problēmas rodas, ja pelējums pārtop par nelūgtu viesi mājokļos – sāk augt, vairoties un pat apdraudēt cilvēka veselību. Cīņa ar pelējumu nav vienkārša, un brīžam šķiet, ka to nevar iznīdēt. Dažkārt pat nākas nojaukt pelējuma apsēstās konstrukcijas.

Liels pelējuma daudzums ir nepārtraukts uzbrukums imunitātei.

FOTO: Shutterstock.com

Liels pelējuma daudzums ir nepārtraukts uzbrukums imunitātei.

Vainojams mitrums
“Ir aptuveni 300 izplatītu pelējuma sēņu, kas visu laiku atrodas telpā, un tas nav nekas slikts. Problēma sākas tad, kad mājās vai darba vidē rodas mitrums un pelējuma sēnes sāk vairoties,” stāsta vides speciālists Ivars Vanadziņš. Ņemot vērā mūsdienu būvniecības tradīcijas, jāsecina, ka bieži netiek pārdomāts viselementārākais. Galvenokārt jau mājokļa siltināšana – ja kaut kas izdarīts nepareizi, tiek apturēta gaisa apmaiņa, bet jebkurai nosiltinātai mājai nepieciešama ventilācija. Senāk gaisa apmaiņa notika caur logu šķirbām, krāsni, pieliekamo, durvju spraugām un pažobelēm. Mūsdienās par ventilācijas nepieciešamību telpās nereti aizmirst, bet bez gaisa apmaiņas mitrums nespēj izkļūt no telpām, līdz ar to kondensējas uz sienām, veidojot pelējumam tīkamu vidi.

 

Visvairāk no pelējuma jāuzmanās zīdaiņiem, bērniem, grūtniecēm, vecāka gadagājuma cilvēkiem ar hroniskām slimībām, personām ar novājinātu imunitāti un elpošanas problēmām. 

 

Dažkārt ar ventilāciju viss var būt kārtībā, bet mitrumu veido piloši jumti vai veci, mitri paklāji. “Siltā telpā pilēs arī aukstā ūdens caurule. Ja tās apakšā visu laiku būs mitrums, tā būs ideāla vieta pelējumam. Mitrums veidojas dažādās modernās iekārtās, piemēram, gaisa mitrinātājos, veļas mašīnās, veļas žāvētājos. Vēl pelējums var rasties, koridorā izklājot paklāju, – cilvēkam ienākot telpā, ar apaviem ienestais mitrums to saslapina. Nepareizi kopjot, slapjas var kļūt arī flīžu šuvītes. Ja daudzdzīvokļu mājas pagrabā ir pelējums, tas var iekļūt telpās caur ventilācijas šahtām vai pat atvērtu logu. Ir nepārtraukti jādomā līdzi, kā mēs tīrām un kopjam savu mājokli, lai sēnēm neveidotos pateicīga vieta augšanai,” iesaka speciālists.

 

Ne vienmēr ar aci saskatāms
“Ja uz sienas ir kāds nopelējis stūris, tas uzreiz ir pamanāms, bet var rasties problēmas, ja pelējums nav redzams un aug, piemēram, vietā, ko sauc par rasas punktu, – tur, kur aukstums saskaras ar siltumu.

Vairākumam sēņu nav nekādas īpašas smakas vai krāsas – tās var būt gan baltas, gan pelēcīgas, gan zilganas, līdz ar to pelējumu ir grūti atklāt, it sevišķi, ja tas atrodas nesaskatāmā vietā. Par zaļu pelējumu istabas stūrī cilvēks sāk uztraukties, bet ne vienmēr redzamais pelējums ir visbīstamākais. Nozīme ir pelējuma koncentrācijai – ja tā ir augsta, ietekme uz cilvēka veselību ir lielāka.



Apdraud arī veselos
Visvairāk no pelējuma jāuzmanās zīdaiņiem, bērniem, grūtniecēm, vecāka gadagājuma cilvēkiem ar hroniskām slimībām, personām ar novājinātu imunitāti un elpošanas problēmām. Tomēr jebkuram cilvēkam, kurš ilgstoši uzturas lielas sēņu koncentrācijas tuvumā, kaut kādā brīdī var rasties pelējuma nepanesība jeb alerģija pret pelējumu.

Liels pelējuma daudzums ir nepārtraukts uzbrukums imunitātei. Reizēm cilvēks jūtas noguris vai pazeminās organisma aizsargspējas. Kādā brīdī dabiskās rezerves beidzas, un tad iespējams gūt pat tādu slimību kā sēnīšu pneimonija, kas ir bīstama dzīvībai.

 

“Dažas no pelējuma sēņu sugām izdala mikotoksīnus, kas ir gana indīgi cilvēka organismam,” brīdina Ivars Vanadziņš. “Tomēr, ja uz sienas biezā kārtā aug sēnes, neatmaksājas pētīt, vai tā ir indīga sēņu suga vai ne. Jebkurā gadījumā jātiek no tām vaļā. Jārada apstākļi, kuros tām nepatīk augt. Citādi atbrīvoties no pelējuma nebūs iespējams. Nevajadzētu paļauties uz pelējuma iznīdēšanu ar dažādiem preparātiem, piemēram, ar hloru. Tie iedarbojas, bet tikai noteiktu laiku. Ja telpa ir mitra, pelējums pēc neilga laika atjaunosies.”

 

Reklāma
Reklāma

Kā tikt vaļā no sēnēm
“Protams, pelējumu no sienas var nokasīt, bet pēc kāda laika tas atkal savairosies. Dažkārt sēnes ir saaugušas tik lielā koncentrācijā, ka jāizjauc pat konstrukcijas, bet arī tad pelējums var atgriezties,” stāsta speciālists. “Vienīgais veids, kā novērst pelējumu, – veidot sēnēm nelabvēlīgus apstākļus, proti, novērst mitrumu. Ir milzum daudz nepareizi nosiltinātu ēku, kur nav ierīkota ventilācija, – skolas, bērnudārzi, slimnīcas, darba vide un dzīvojamās mājas.” Līdz ar to pelējuma problēma kļūst aizvien aktuālāka un jārīkojas, lai sēnēm tīkamos apstākļus novērstu jau tad, kad tiek plānota ēku siltināšana.

 


Veidi, kā novērst pelējumu telpās

  • Jānomazgā esošais pelējums, izmantojot cimdus, sejas masku un pretsēņu preparātus.
  •  Jākontrolē telpā mitrums – tam jābūt 30–50% robežās.
  •  Jāierīko ventilācija.
  •  Jānovērš cauruļu vai citu konstrukciju noplūdes, kas uzkrāj mitrumu.
  •  Mitrās vietas mājoklī, it sevišķi vannas istabā, nepieciešams nosusināt 24 stundu laikā.
  •  Nevajag likt paklājus telpās, kurās bieži uzkrājas mitrums.
  •  Ieteicams nežāvēt veļu iekštelpās vai uz radiatoriem.
  •  Ja nepieciešams, jāizolē aukstas virsmas – logi, grīdas, cauruļvadi vai jumti.

 


 

Simptomi, ko ietver pelējuma alerģija

  •  Klepus
  •  Šķaudīšana
  •  Sāpīga vai kairinoša sajūta kaklā
  •  Aizkritis, pilošs vai niezošs deguns
  •  Vēdera aizcietējums
  •  Galvassāpes
  •  Apgrūtināta elpošana
  •  Krākšana
  •  Iekaisusi, niezoša āda
  •  Acu asarošana, niezēšana
  •  Niezošas ausis
  •  Matu izkrišana


 


 Teksts: Žurnāls " 36,6"