Kā brīvdienās "nepārgulēt jēgu" un pirmdienās nejusties noguris

Pēc grūtas darba nedēļas vienmēr ir patīkami brīvdienu rītos pagulēt ilgāk. Taču tavu veselību tas diez ko labi neietekmē. Brauna universitātes (ASV) Miega laboratorijas pētniece Brendija Rouna apgalvo, ka pārāk ilga gulēšana nedēļas nogalēs var novest pie tā, ka pirmdien jutīsies noguris.

 

Lai iekšējais pulkstenis atgrieztos ierastajā ritmā, vajag apmēram trīs dienas.

FOTO: Shutterstock.com

Lai iekšējais pulkstenis atgrieztos ierastajā ritmā, vajag apmēram trīs dienas.

Kāpēc, jūs vaicāsiet? Tas ir saistīts ar tava ķermeņa bioritmiem, kurus ietekmē dienasgaisma. Ja no pirmdienas līdz piektdienai tu mosties pulksten 7 no rīta, arī vakaros tavs organisms nogurst apmēram vienā un tajā pašā laikā. Tātad, ja nedēļas nogalē atļausi sev gulēt līdz pusdienlaikam, tavs iekšējais pulkstenis tiks traucēts un “nobīdīsies” par vairākām stundām. Svētdienas vakarā līdz ar to tu parastajā gulētiešanas laikā vēl nejutīsies noguris un vārtīsies pa gultu, nespēdams aizmigt. Galu galā tavas miegam veltītās stundas būs īsākās un pirmdienas rītā pamodīsies īgns un neizgulējies.
 

Piemērotākais laiks pusdienlaika gulēšanai ir starp pulksten 14 un 16.

 

Pēc Rounas domām, lai iekšējais pulkstenis atgrieztos ierastajā ritmā, vajag apmēram trīs dienas. Tādējādi miega problēmas var ievilkties līdz pat otrdienai vai trešdienai. Ja vēlies kārtīgi izgulēties nedēļas nogalē, labāk ir iet gulēt agrāk, nevis celties vēlāk. Tad tavs iekšējais pulkstenis netiks “sabojāts”. Turklāt tas nebūt nenozīmē, ka nedēļas nogalēs tev jālec no gultas augšā tajā pašā laikā, kad darbdienās. Protams, var pagulēt stundiņu ilgāk – tas tavu diennakts ritmu nesabojās, saka Rouna.


Vēl viens variants – gulēšana dienā. Pētījumi liecina, ka pusdienlaika miegs var būt tikpat efektīvs kā papildu stunda naktī. Svarīgākais ir ņemt vērā pašu galveno principu – piemērotākais laiks pusdienlaika gulēšanai ir starp pulksten 14 un 16. Ja dosies nosnausties vēlāk, tas var ietekmēt tava nakts miega kvalitāti. Un vēl – neguli ilgāk par 30 minūtēm. Pretējā gadījumā tu atkal atņemsi nakts miegam paredzēto laiku un pirmdienas rītā pamostoties jutīsies vēl vairāk noguris.

 

Reklāma
Reklāma

Avots: www.kasjauns.lv