Viedierīce bērna acīm: saudzīgas lietošanas nosacījumi

Trīs gadus ilgā pētījumā, kurā pārbaudīta teju 11 000 Latvijas skolēnu redze, secināts, ka katram piektajam bērnam ir redzes problēmas. Galvenokārt tās ir saistītas ar intensīvu viedierīču – telefonu un planšetdatoru  lietošanu.  Daļa bērnu lasa grāmatas. Kopumā arvien mazāk ir nepieciešams izmantot redzi, skatoties tālumā. 

5-10 % pirmsskolas un 25 % skolas vecuma bērniem ir redzes traucējumi.

FOTO: Shutterstock.com

5-10 % pirmsskolas un 25 % skolas vecuma bērniem ir redzes traucējumi.

Tas nozīmē, ka regulāri tiek pārslogoti acs muskuļi, kas nodrošina redzēšanu tuvumā, rodas tā saucamie akomodācijas traucējumi. Ar laiku grūtības rada ilgstoša koncentrēšanās uz tuvumā esošu tekstu vai cipariem.  

LU Fizikas un matemātikas fakultātes Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas asociētā profesore Gunta Krūmiņa skaidro, ka moderno tehnoloģiju ekrānos attēls ir veidots no mazie punktiņiem - pikseļiem. To uztveršana aci pārpūlē, ar laiku redze tiek iemācīta darboties nepareiza, pārpūlēta acs var radīt muskuļu disbalanu.
 

Moderno tehnoloģiju ekrānos attēls ir veidots no mazie punktiņiem - pikseļiem. To uztveršana aci pārpūlē, ar laiku redze tiek iemācīta darboties nepareiza, pārpūlēta acs var radīt muskuļu disbalanu.

 

5-10 % pirmsskolas un 25 % skolas vecuma bērniem ir redzes traucējumi. G. Krūmiņa vērš uzmanību, ka 6 – 7 gadu vecumā acī noformējas tas, cik labi spēj uztvert pasauli. 

Reklāma
Reklāma

Likuma noteiktās redzes pārbaudes ir 6 mēnešu vecumā, 3 gados un pirms skolas. Šajā periodā redze vēl tikai attīstās un laicīgi pamanot problēmas, tās ir veiksmīgi koriģējamas. Vecāku atbildība ir bērnu redzes pārbaude, uzsākot skolu. Skolas laikā parādās izteikts darbs tuvumā – rakstīšana, lasīšana, zīmēšana. Tāpēc ļoti vēlams, ka beidzot 1. klasi, bērns vēlreiz apmeklētu optometristu, kas pārbaudītu, vai acs tiek galā ar uzlikto slodzi. 
 

Nekaitīga datora izmantošana

  • Bērniem līdz 3 gadu vecumam pie datora vispār nebūtu jāuzturas. Lai saskatītos sīkos simbolus viedtālruņa vai planšetes ekrānā, mazulis to liks ļoti tuvu acīm, kas vēl nav gatavas lielai slodzei. 
  • Pirmsskolniekam dienā pie ekrāna nevajadzētu pavadīt vairāk par 10 minūtēm. 
  • Līdz 8 gadu vecumam bērna acis joprojām ir ļoti saudzējamas. Var atļaut skatīties vienu filmu vai multeni dienā, bet reklāmas paužu laikā jāaicina redzi atputināt, skatoties tālumā. 
  • Pamatskolas beigās jau var ļaut strādāt pie datora arī 40 minūtes, 15 minūtes atpūsties. Ļoti svarīgi ir ievērot pauzes.
  • Ja bērns spēlējas ar telpiskām, rokās paņemamām lietām, viņš acis kustina dažādos attālumos. Lūkojoties tikai datorā, tiek izmantota tikai viena muskuļu grupa.
  • Svaigā gaisā tuvredzība ir mazāka, tiem, kas strādā telpās, tuvredzība attīstās vairāk.
  • Pēc pēdējiem pētījumiem uzskata, ka televizors pašlaik vairs redzi nebojā. Vecā modeļa televizori redzi bojāja vairāk.
  • Mājas apstākļos apgaismojums var nebūt tik spilgts, kā skolās vai ofisos, bet svarīgi ir jāizgaismo vietu, kurā notiek darbība – burtnīca vai grāmatu.
  • Viediekārtas veidotas tā, it kā tās pašas būtu gaismas iekārtas. Parasti viedtālruņu spēlēm ir pārāk mazs kontrasts, tāpēc bērni tās mēģina pielikt tuvāk acīm. 
  • Skatoties datora ekrānā, nepieciešama izkliedēta gaisma, kas nav pārāk tumša vai pārāk spoža. Nepieciešama arī izkliedēta fona gaisma.
  • Bērniem neviena guļus poza nav piemērota lasīšanai, jo nenodrošina 40 cm attālumu no acīm. 
  • Acis labi atpūtina asinsriti uzlabojošas procedūras, piemēram, acu noskalošana ar aukstu ūdeni, kas rada stresu asinsritei un to tonizē.
     

Informācija no LR-1 raidījumu "Ģimenes studija"